Amina şifacı kadınların izinde

Kadın Haberleri —

Amina Mahmud

Amina Mahmud

  • Amina Mahmud, bahar yağmurlarının ardından bahçe ve tarlasına giderek şifalı bitkileri topluyor. Bitkileri bir yandan kışın hastalıklarda doğal ilaç olarak kullanırken bir yandan da toprağın bereketine inanan şifacı kadınların izinden gidiyor.

Kobanî’nin Bir Rash köyünde yaşayan Amina Mahmud, baharın gelmesiyle birlikte sabahın erken saatlerinde tarla ve bahçesine giderek, amber çiçeği, yabani kekik ve papatya gibi şifalı bitkileri topluyor.

Kadınların özellikle yağmurdan sonra tarlalara ve meyve bahçelerine giderek çeşitli bitki ve otları toplamasının bir gelenek olduğunu söyleyen 47 yaşındaki Amina Mahmud, Jinha’ya bahar mevsimin kadınlar için özel olduğunu anlattı.

Kekiğin, papatyanın gücüne inanıyor

“Torbalarımızı ebegümeci ve diğer otlarla dolduruyoruz. Yabani kekik ve papatyayı kurutarak saklıyoruz. Birçok besin maddesi içeren bu bitkileri önümüzdeki kış aylarında birçok hastalık için doğal bir ilaç olarak kullanırız. Sadece bu da değil, yabani kekiğin faydasını artırmak için her türlü zeytine hatta zeytinyağına bile eklenebilir.”

 

 

Bahar bereketiyle geldi

“Bu yıl yağışların artmasından dolayı yeşil alanlar çoğaldı ve bahar mevsimi kadınlar için tarım arazilerinde ve meyve bahçelerinde çalışma fırsatı da yaratıyor” diyen Amina Mahmud, kadınların ayrıca mercimek, kimyon, fıstık, zeytin, badem, incir ve diğer ağaçların aralarını temizlemek için de çalıştığını dile getirdi.

“Kadınların bazıları kendi tarlalarında bazıları da başka tarlalarda günlük işçi olarak çalışıyor. Burada her türlü bitki ve ağaç yetişir, bu nedenle Kobanê ve ona bağlı 300 köy tarımıyla ünlü. Toprakta çalışmak büyükannelerimizden ve annelerimizden miras aldığımız bir kültürdür. Bu nedenle kadınlar ihtiyaçlarını karşılamak ve toprağın nimetlerinden faydalanmak için bu kültürü korumalıdır.” KOBANÎ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.