İmralı’daki tutsağın tahliyesi ertelendi

Sabiha Aslan

Sabiha Aslan

  • İmralı’daki tutsaklardan Veysi Aktaş’ın tahliyesi, bir yıl ertelendi. Avukatları, ertelemeye tepki gösterdi.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’tan da 38 aydır haber alınamıyor. Asrın Hukuk Bürosu avukatları, tutsak müvekkillerinin tutukluluk süreçlerine dair Beyoğlu'nda bulunan büro binasında basın toplantısı düzenledi. Avukat Rezan Sarıca, İmralı’da yaşanan “alıkonulma” halinin yasaklama ve disiplin cezalarıyla sınırlı olmadığına işaret ederek, "Avukat ve aileleriyle fiziki temas kuramadıkları gibi telefon ve mektup ile iletişimleri engellenerek asgari bir iletişim kanalına dahi izin verilmeyen bir mutlak iletişimsizlik seviyesidir. Bu engelleme hali yakın aile bireylerinin vefatı, salgın hastalık ve müvekkillerin ailelerinin doğrudan maruz kaldığı deprem koşullarında da devam etmiştir. Müvekkillerimizin sağlıkları ve tutulma koşulları hakkında hiçbir bilgiye sahip değiliz” dedi.

Cezası 28 Nisan'da bitti

İmralı'da tutulan Veysi Aktaş’ın 30 yıllık ceza infazının 28 Nisan'da tamamlandığını, ancak tahliyesinin engellendiğini aktaran Sarıca, şunları paylaştı: “Bursa Cumhuriyet Başsavcılığının daha önce hazırladığı müddetnameye göre de 28 Nisan’da tahliye olması gerekiyordu. Avukatları olarak, tahliye edilme zorunluluğu nedeniyle 28 ve 29 Nisan tarihlerinde Aktaş’ı karşılamak ya da tahliyesine engel bir hal varsa bunu öğrenerek gereken itirazları yapmak için girişimlerimiz oldu. Ne yazık ki gözlem kurulu kararıyla tahliyesinin bir yıl ertelendiği bilgisini İmralı Cezaevi İdaresi'nden sözlü olarak edindik. Bu karar açıkça yasaya ve hukuka aykırı olup Sayın Aktaş’ın özgürlüğünün gaspı anlamına gelmektedir. Sonradan yasalara getirilen aleyhe düzenlemelerle bu kararın alınması meşru değildir. Diğer taraftan talep etmemize rağmen bir yıl erteleme kararı tarafımıza verilmemiştir. Gerek talep dilekçelerimiz gerekse de avukatları olarak vermeye yetkili olduğumuz itiraz dilekçelerimiz, ilgili merciler tarafından alınmamış, işleme dahi konmayarak görev suçu işlenmiştir. Sayın Aktaş’ın zaman kaybedilmeksizin serbest bırakılması gerekir.”

Kardeşi: Umudu çaldılar

MA'ya konuşan Aktaş'ın kardeşi Sabiha Aslan, duruma tepki gösterdi. Karara şaşırmadıklarını belirten Aslan, hukuk, adalet ve vicdan tanımayan bir devletle karşı karşıya olduklarını ifade etti. Aktaş’ı 8 yıldır göremediklerini belirten Aslan, "Gece gündüz onların merakındayız. Deprem oldu, hastalık oldu, felaket oldu ema bilgi alamadık" dedi. Aslan, "Annem inançlı bir insan, bir umudu vardı. Annem '30 yılı bitti, gelecek' diye umutla bekliyordu. Annemin bu umudunu da çaldılar" diye konuştu. Tecridin insanlık suçu olduğunu vurgulayan Aslan, şunları söyledi: "Tecridi tarif edecek bir şey yok. İmralı’da tecrit çok ağır. Bir ses bile yok oradan. Bunlar suçlu değiller. 4-5 yıldır katiller, sapıklar tahliye ediliyor ama bunlar 30 yıl geçmesine rağmen tahliye edilmiyor."

 

* * *

Hücre içinde hücre cezası

Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Turgut Çelik’in babası Hüseyin Çelik, oğlunun süngerli odaya alınıp hakarete maruz kaldığını söyledi.

Amed’de 2019'da tutuklanan, ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıl hapis cezası verilen Turgut Çelik (29), Aralık 2023'te Iğdır S Tipi Kapalı Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sürgün edildi. Baba Hüseyin Çelik, oğlunun cezaevine getirilir getirilmez hücre ile başlayan hak ihlallerinin daha sonra dört haftalık telefon görüş yasağı ve süngerli oda cezasıyla devam ettiğini söyledi. Verilen 11 gün disiplin cezası gerekçesiyle oğlunun süngerli odaya alındığını aktaran Çelik, “Ayrıca görüş sonraları onur kırıcı uygulamalara maruz kalıyorlar. Ayakkabı ve çoraplarına kadar her şeylerini çıkarıp şiddet girişiminde bulunuyorlar. Küfür ve hakaretlere maruz kalıyorlar” dedi. Çocuklarına hücre içinde hücre cezası verilerek, dışarıyla iletişimlerinin kesildiğini belirten Çelik, bu durumu kabul etmediklerini kaydetti. 

 

* * *

Gazeteci Dal tecritte

Tutsak gazeteci Esra Solin Dal'ı ziyaret eden İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, tecritte olduğunu söyledi.

Keskin, 23 Nisan’da gözaltına alındıktan sonra “Örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanan ve Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde hücrede tutulan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Esra Solin Dal’ı ziyaret etti. Keskin, ziyarete dair yaptığı paylaşımda, "Çok sevdiğimiz gazeteci arkadaşımız Solin Dal ile Bakırköy Cezaevi’nde görüştüm. Tecrit ve kadın cinayeti haberleri nedeniyle tutuklu ve şu anda kendisi de tecritte. Hem Emniyette hem cezaevi girişinde çıplak aramaya maruz kalmış. Distopyada bir gazeteci" dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.