Seyfo’yu kabul et çağrısı

Dünya Haberleri —

  • Fransız Parlamentosu, “Seyfo Katliamı”nı kabul etti. Parlamento, Fransız Hükümetine Osmanlı'nın Asuri-Keldanilere 'soykırım' uyguladığını resmi olarak kabul etme çağrısı yaptı.

Fransa Ulusal Meclisi, hükümeti Osmanlı'nın Asuri-Keldanilere "soykırım" uyguladığını resmen tanımaya davet eden bir metni kabul etti. Türk devlet yetkilileri Fransa parlamentosunun onayladığı karar metini için yine inkara sığınarak, "hukuki ve tarihi temelden yoksun ithamlar" olarak nitelendirerek kınadı.

1915-1918 yılları arasında Osmanlı yetkilileri tarafından Asuri-Keldanilere yönelik "katliamların" soykırım olarak tanınmasına ilişkin metin, Fransız Ulusal Meclisi tarafından oy birliğiyle kabul edildi. Teklif, Macron yanlısı Rönesans grubu başkanı Sylvain Maillard tarafından meclise sunulmuştu. 

250 bin Asuri Keldani katledildi

Fransa'da Ulusal Meclis'in kararları, yürütme üzerinde bağlayıcı değil. Bu nedenle karar, hükümete "250 binden fazla Asuri-Keldaninin kitlesel imhası, sürgünü ve kültürel mirasının bastırılmasını soykırım olarak resmen tanımaya" ve bu "soykırımı kınamaya" çağrısı yapıyor.

Türkiye: ‘karar yok hükmünde'

Türk Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Fransa Ulusal Meclisi’nin 29 Nisan 2024 tarihinde kabul ettiği Asuriler ve Keldanilerle ilgili karar yok hükmündedir" ifadeleri kullanıldı. 

Açıklamada, bu iddiaların Ulusal Meclis gündemine taşınmasının "tarihi olayların siyasi çıkarlar uğruna çarpıtılması gayretlerinin bir örneği" olduğu belirtildi.

Parlamentoların tarihi yorumlama ve yargılama yetkisinin bulunmadığı ifade edilen açıklama, "Bu karar, soykırım suçunun ancak yetkili bir mahkeme tarafından isnat edilebileceğini öngören 1948 BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesine de aykırıdır” şeklinde devam etti. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.