Dünya Gündemi'nden kısa kısa
Dünya Haberleri —
- 155 gündür hükümet yok
- Hollanda sınır kontrollerine başlıyor
- Riyad’da İsrail kınandı
155 gündür hükümet yok
- Belçika’da 155 gündür hükûmet kurulamıyor. Arizona koalisyonunda sol parti Vooruit, ekonomik planları yetersiz bulduğu için masadan kalktı.
Belçika’da 155 gündür hükûmet kurulamazken, N-VA lideri ve hükûmet kurma görevlisi Bart de Wever, başarısızlık nedeniyle Kral Philippe’ye bilgi vermeye hazırlanıyor. 4 Kasım’da görev süresinin uzatılmasını isteyen De Wever, 12 Kasım’a kadar ek süre almıştı ancak hâlâ anlaşma sağlanamadı.
Vooruit ekonomik plana itiraz etti
Arizona koalisyonunun tek sol partisi olan Vooruit, De Wever’in sunduğu ekonomik programı yeterli görmediği için müzakerelerden çekildi. Vooruit, sermaye gruplarına daha yüksek vergi getirilmesi gerektiğini savunuyor ve öncelikle bütçe düzenlemelerinin yapılmasını istiyor.
Zayıf alternatif
Bu tıkanıklık, Belçika’da hükûmet kurma sürecinde en uzun üçüncü süreç olarak kayda geçebilir. Sağ partiler, Arizona koalisyonunun tek çözüm olduğunu ifade ederken, Vooruit yerine Open VLD’nin dahil edilmesi ihtimali değerlendiriliyor. Ancak bu durumda yalnızca bir sandalye farkla çoğunluk sağlanabiliyor.
Flamanlar Vooruit’u destekliyor
Anketlere göre, Flandre bölgesindeki halkın yüzde 57,7’si, sol parti Vooruit’un hükûmette yer almasını istiyor. Arizona koalisyonu, sağ ve merkez sağ partilerden oluşuyor ve sosyo-ekonomik reformlar, vergi değişiklikleri gibi konularda partiler arasında ciddi görüş ayrılıkları bulunuyor. BRÜKSEL
* * *
Hollanda sınır kontrollerine başlıyor
- İktidardaki sağcı koalisyonun Hollanda’da sınır kontrolü kararı tüm itirazlara rağmen 9 Aralık’ta kara ve hava girişlerini de kapsayacak şekilde başlatılıyor.
Hollanda da tüm kara sınırlarında kontrollere başlıyor. Hollanda'nın tüm kara sınırları, AB içinde serbest dolaşım bölgesi olan Schengen ülkelerinden oluşuyor. Hollanda Göç Bakanlığından yapılan açıklamada 9 Aralık'ta başlayacak uygulama kapsamında bazı Schengen ülkelerinden uçuşlara da kontroller getirileceği bildirildi. Sınır kontrolleri ilk etapta altı aylığına yürürlükte olacak.
Wilders’in planı devrede
Hollanda'da geçen yıl düzenlenen seçimleri ırkçı Geert Wilders'in Özgürlük Partisi kazanmış, Wilders koalisyon hükümetinin önünü açabilmek için başbakanlıktan feragat etmişti. Wilders'in partisi öncülüğünde kurulan sağ hükümet, göçü sınırlandırmaya yönelik kapsamlı bir paket açıklamıştı.
İltica yasalarını da sertleştirmek isteyen hükümet, sınır dışıları kolaylaştırmak için Suriye'nin bazı kesimlerini güvenli bölge ilan etmeyi ve sığınmacıları bu bölgelere göndermeyi planlıyor. Hükümetin planı, mülteci statüsü bulunmayan kişilerin daha hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesini, ikamet izni olanların ise prefabrik konteyner evler barındırılmasını öngörüyor. Planın hayata geçirilebilmesi için parlamentonun iki kanadının da onayı gerekiyor.
Mobil ekiplerle kontrol
Özgürlük Partili Göç Bakanı Marjolein Faber, sınır polisinin "yasa dışı göç ve göçmen kaçakçılığı"na karşı mobil ekipler konuşlandıracağını, sınırlardaki özel araç trafiği ve kamyon taşımacılığının mümkün olduğu kadar az bir şekilde etkilenmesine çalışılacağını söyledi.
Başlangıçta uygulamanın Kasım ayında yürürlüğe sokulması planlanmış, ancak sınır bölgesindeki belediyelerin sert tepkisiyle karşılaşılmıştı. Belediyelerin ortak bildirisinde plan "zarar verecek bir gelişme" diye nitelenmiş ve Almanya'nın yürürlüğe soktuğu kara sınırı kontrollerinin hâlihazırda yoğun trafiğe ve kazalara neden olduğuna dikkat çekilmişti. Nakliye şirketleri de gecikmeler nedeniyle yaşanan maliyet artışlarına işaret etmişti. AMSTERDAM
* * *
Riyad’da İsrail kınandı
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) - Arap Birliği Olağanüstü Ortak Zirvesi’nde, İsrail'in Gazze'de ‘soykırım suçları’ işlediği belirtilerek kınandı.
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'da dün düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) - Arap Birliği Olağanüstü Ortak Zirvesi’nde, İsrail'in Gazze'de yaptıklarını ‘soykırım suçları’ olarak tanımlayıp kınandı. İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu ve bağlı kuruluşlarındaki üyeliğinin dondurulması için uluslararası destek toplanması yönünde çalışmalara başlanması kararı da alındı.
Zirve sonrası yayımlanan ortak bildiride katılımcılar, Filistin’in BM’ye tam üyeliği için uluslararası destek toplama yönünde çalışma kararı aldılar. Tüm ülkeleri İsrail'e silah ve mühimmat ihracatını ya da transferini yasaklamaya çağıran katılımcılar, BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) İsrail'in bölgedeki barışı ve güvenliği tehdit eden yasadışı politikalarını durdurması için bağlayıcı bir karar alması çağrısında bulundular.
Lübnan için ateşkes çağrısı
Ortak bildiride, İsrail’in Lübnan'a karşı ‘ısrarla sürdürdüğü saldırganlığı’ şiddetle kınanarak, derhal ateşkes çağrısında bulunuldu. İsrail ordusunu Hamas karşı yürüttüğü savaşında ‘soykırım’ yapmakla suçlayan ortak bildiri, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki toplu mezarlar, işkence suçu, sahada gerçekleşen infazlar, zorla kaybetmeler, yağmalama ve etnik temizliğe atıfta bulunarak, Filistinlilere karşı işlenen ‘korkunç ve çarpıcı suçları’ kınadı. İsrail'in ‘Kudüs şehrindeki İslam dininin ve Hıristiyanlığın kutsal mekânlarını hedef alan ve şehrin kimliğini değiştiren saldırgan uygulamalarını’ kınayan ortak bildiri, uluslararası toplumu, bu uygulamaları durdurması için İsrail'e baskı yapmaya çağırdı. RİYAD