32. Kürt Kültür Festivali Frankfurt’ta

Yurt Dışı Haberleri —

Uluslararası Kürt Kültür Festivali/Foto:Arjîn Nûjîn

Uluslararası Kürt Kültür Festivali/Foto:Arjîn Nûjîn

  • Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nin 32’ncisi bu yıl da  Frankfurt Rebstockpark’ta yapılacak. Kürtlerin ve dostlarının bu yıl 21 Eylül’de yapılacak festivalinin şiarı “Tecrit ve işgali kıralım, Önder Apo’yu özgürleştirelim.” Almanya, Kuzey Fransa, Hollanda, Belçika, İsviçre ve Avusturya’dan yoğun katılım bekleniyor.
  • Ev sahipliğini FCDK-KAWA’nın yaptığı bu yılki festivale, Rojhilatê Kurdistan’dan Rastak grubu, Başûrê Kurdistan’dan Bilind İbrahim ve Avrupa’dan Hozan Zozan katılarak sahne alacak. KCDK-E Eşbaşkanı Engin Sever; “Festival ulusal birlik ruhuyla işgal ve tecride cevap verecek” dedi.

REWŞAN DENİZ

Avrupa’da geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nin 32’ncisi bu yıl da geçen yıl olduğu gibi Frankfurt Rebstockpark’ta yapılacak. 21 Eylül’de yapılacak festivalin şiarı “Tecrit ve işgali kıralım, Önder Apo’yu özgürleştirelim.”

1. Uluslararası Kürt Kültür Festivali 1992 yılında Bochum Ruhr Stadyumu'nda yapılmıştı. Bu etkinliğe 50 binin üzerinde kişi katılmıştı. O tarihten bu yana sadece 2020'de tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgını nedeniyle festival yapılamadı. Festivalin ev sahipliğini geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Kurdistan Dernekleri Demokratik Federasyonu (FCDK-KAWA) yapacak.

 

 

Festival 21 Eylül’de

21 Eylül’de yapılacak festivale bu yıl Kürtçe, Farsça, Azerice, başta olmak üzere İran’daki tüm dillerde şarkılar söyleyen, elemanları Kurdistan, Azerbaycan, Tahran, Horasan gibi ülkenin farklı bölgelerinden oluşan Rastak grubu katılacak. Kürt müziğinin önemli sanatçılarından Hozan Zozan ile Başûrê Kurdistan’ın Dihok kentinde dünyaya gelen ve geniş bir dinleyici kitlesine sahip Bilind İbrahim de programda yer alıyor. Genç sanatçı Ruken Yılmaz ve Hozan Kawa da festivalde sahne alacak. Müziğin yanısıra her sene olduğu gibi bu yıl da folklor grupları halaylarıyla programa renk katacak.

Geçen yıldan ders çıkararak

Festival ve hazırlıkları hakkında KCDK-E Eşbaşkanı Engin Sever gazetemize bilgi verdi. Sever önceki yıl festivale ilginin yoğun olduğunu, birçok kişinin araç eksikliğinden kaynaklı alana taşınamadığını hatırlatarak, eksiklerin bu yıl tekrarlanmaması için çalışacaklarını belirtti. Sevar, “Geçen yıl sonradan aldığımız bilgilere göre birçok yerde halkımız otobüs sayısının azlığından festivale katılamamıştı. Hakeza güvenlik ve farklı konularda da bazı yetersizlikler olmuştu. Bu yıl bir Kürt yurtseverinin bile yerde kalmaması için hazırlıklarımız olacak” dedi.

Şiarı: Önder Apo’yu özgürleştirelim

Bu yılki festivalin şiarının “Tecrit ve işgali kıralım, Önder Apo’yu özgürleştirelim” olduğunu belirten Engin Sever şöyle konuştu: “Türk devletinin işgal ve ilhak politikasının, Önder Apo üzerindeki mutlak tecridin devam ettiği bu süreçte festival ulusal birlik ruhuyla işgal ve tecride cevap verecek. Festivalin bütün hazırlıkları toplantıları tamamlandı. Dört parçadan siyasetçilerin katılacağı bir şenlik olacak. Türk devletinin işgal ve ilhak politikasının, ulsal birliğini öne çıkacağı bir festival olacak. Bu yılki Newroz’u ve geçen yıllarda yapılan festivalleri kat be kat aşacak bir festival olacak.”

 

 

Hamlede zirve olacak

Sever, “Bu yıl Frankfurt’ta yapılan Newroz, 10 Ekim 2023’te ilan edilen hamlesinin ikinci aşamasının doruk noktası olmuştu. Bu festival de hamlenin üçüncü aşamasının doruk noktası olacak” diyerek şöyle devam etti: “Almanya, Kuzey Fransa, Hollanda, Belçika, İsviçre, Avusturya’dan kitlesel katılımlar olacak. Diğer Avrupa ülkelerinden ise bireysel katılımlar olacak. KCDK-E’nin, Kürt kadın hareketinin, Avrupa’da yaşayan dostların mesajı olacak. Aynı şekilde Önder Apo’nun durumunu anlatacak bir konuşmacı yer alacak programda. KNK eşbaşkanlarının da açıklamaları olacak. YNK ve Goran’dan da temsilcilerin katılımı için görüşmeler sürüyor. Frankfurt Belediye Başkanı ve farklı Alman siyasetçilere de davetiye yollandı.”

İşgal ve ilhaka karşı

Son olarak festivale katılım çağrısı yapan Engin Sever şunları belirtti: “Tecrit ve işgal politikasına karşı seferberlik ruhuyla festivalde yerimizi alarak cevap olmalıyız. Kürt halkına karşı savaş konsepti söz konusu olunca Avrupa’nın birçok devleti buna sessiz kalıyor. Türk devleti her türlü imkanlarını kullanarak Kürtleri yıldırmaya çalışıyor. Biz de bu Kürt halkına karşı yürütülen savaşa karşı kendi rengimizle, ulusal birliğiyle ruhuyla cevap olmalıyız. İşgal ve ilhak politikasına karşı herkesin sesini yükseltmesi lazım. Tüm halkımızı, dostlarımızı, devrimci ve demokrat kesimleri, yüreği barış ve özgürlükten atan tüm insanları festivale davet ediyoruz.”

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.