5’li çete Başûr’u talan ediyor

Forum Haberleri —

Beşli çete

Beşli çete

  • Başûrê Kurdistan’daki Türk şirketleri arasında en dikkat çekici olanlar Erdoğan'ın 5'li çetesi. Türkiye ve Kuzey Kurdistan’daki yağmanın yanı sıra Türkiye’nin askeri ve siyasi faaliyetinin bulunduğu her alanın da yedek gücü.

ALİ GÜNDEM

Türk devleti Başûrê Kurdistan'ı sadece askeri anlamda işgal etmiyor. Başûrê Kurdistan'a taşıdığı yoz kültürün temsilcisi şarkıcılarla, bölge televizyonlarına pazarladığı ırkçılık yayan dizi filmleriyle, klipleriyle, Başûrê Kurdistan’ın dört bir tarafına yayılmış her biri bayraklarla donanmış Türk pazar ürünleriyle de birçok kent işgal edilmiş durumda.

Tüm bunların yanı sıra bir de Türk müteahhitlik şirketleriyle işgal edilmiş bir Başûrê Kurdistan gerçeği ile karşı karşıyayız. Özellikle KDP'nin kontrolündeki Bahdinan bölgesi tam anlamıyla Türk müteahhitlik şirketlerinin şantiyesine dönüşmüş dersek yanlış olmaz.

Türk devleti ile KDP arasındaki bu ilişkilerin tarihi eskidir. KDP, özellikle 90'lı yılların başında bazı Kürt yurtseverlerinin inşaat şirketlerine göstermelik 8-10 bin dolarlık işler verirken pastanın en büyük payını Türk müteahhitlik şirketlerine veriyordu. Öyle ki bazı Türk şirketlerinin aldığı işler milyon dolarları buluyordu. KDP bir müddet sonra Kürt müteahhitlere küçük çaplı işleri de vermemeye başladı. Özellikle 2003 sonrasında neredeyse tüm işler öncelikli olarak Türk şirketlerine verildi ve geriye kalan şirketlerin tamamı da ancak Türk şirketlerinin taşeronu olarak iş yapabiliyorlardı.

Bölgedeki Türk şirketleri arasında en dikkat çekici olanlar Erdoğan'ın 5'li çetesi olarak tanımlanan Cengiz Holding, Limak Holding, Kalyon Grup, Kolin Holding ve Makyol Grubu. Bu grubun başını çeken Erdoğan'ın has şirketi Cengiz Holding, Türkiye ve Kuzey Kurdistan’daki yağmanın yanı sıra Türkiye’nin askeri ve siyasi faaliyetinin bulunduğu her alanın da yedek gücü. Azerbaycan’dan Balkanlar’a kadar iş yaptırılan Cengiz Holding, KDP’nin de güvenilir şirketlerinden. Hewlêr’deki havaalanı ve Hewlêr-Altınkopri yolunun ihalesini üstlenen Hasankeyf’in katillerinden Cengiz Holding, bölgedeki yerli işbirlikçileri de taşeron firma olarak kullanıyor. Başûrê Kurdistan’daki ormanların kesimi ve ağaçların Türkiye’ye taşınmasıyla ortaya çıkan talanın bölgedeki en büyük ortağı Kürt Özgürlük Hareketi’ne hakaretleri ve düşmanca tutumuyla bilinen KDP Politbüro Üyesi Ali Ewnî. Cengiz Holding’e bağlı 3 taşeron şirket de Ali Ewnî’ye bağlı şirketlerle birlikte Medya Savunma Alanları’nda ağaçları kesip Türkiye’ye taşıyor.

Bu talanın yanı sıra tarihi yerlerin tahrip edildiği ve askeri üslerin bulunduğu toprakların daha da genişlemesi için yollar yapıldığı da biliniyor. KDP’nin yol yapımında Türk şirketlerinin güvenliğini üstlendiği görüntüler de açığa çıkmıştı. Bu durumu Türkiye'nin Başûrê Kurdistan'daki büyükelçisi de itiraf etmiş ve bölgedeki arazileri satın aldıklarını, yol yapmak için kesilen ağaçları ise Türkiye'ye taşıdıklarını söylemişti. Sonradan anlaşıldı ki Cengiz Holding sadece ormanları kesip ağaçları Türkiye'ye taşımıyor. Aynı zamanda bölgedeki işgal üslerinin inşaatını da gerçekleştiriyor. Türkiye'de imal edilen ağır beton blokları kamyonlarla Başûrê Kurdistan'a taşıyan Cengiz Holding, Türk devletinin son bir ayda oluşturduğu 7 yeni işgal üssünün inşaatını da gerçekleştirmiş. Bu üslerin inşasında güvenliği yine KDP güçleri sağlarken yerli taşeronluk ise Eli Ewnî gibi işbirlikçilere yaptırılmış. Cengiz Holding'e bağlı Cengiz Enerji bölgedeki doğal gazın Türkiye'ye taşınması işini de yapıyor. Türk devletinin kurumsal petrol şirketi olan BOTAŞ dışında bölgede boru hattı inşa edip bu hatlarla doğal gazı Türkiye'ye taşıyan Cengiz İnşaat'a bu iş için Erdoğan'ın talimatıyla Enerji Bakanlığı tarafından özel izin verildiği geçtiğimiz yıllarda basına da yansımıştı.

Kuşkusuz bölgede iş yapan tek Türk şirketi Cengiz Holding değil. Yine 5'li çetenin üyelerinden biri olan Limak Holding de bölgede çok sayıda iş yapan KDP'nin gözde şirketlerinden biri. 2013 yılında Geliyê Zaxo'daki tüneli inşa eden Limak Holding bu iş için 136 milyon dolar teklif vermişti. Tünelin 30 ayda tamamlanması bekleniyordu. Ancak işin yapım süresi uzayınca KDP yönetimi Limak Holding'e daha yüksek bir ücret ödedi.

Başûrê Kurdistan'daki tüm bu kirli işleyişin en büyük ortağı ise hiç kuşkusuz Barzani ailesi. Yapılan tüm işlerden yüzde alan ve paralarının büyük bölümünü Türkiye’nin devlet bankalarında tutan Barzani ailesinin fertleri, diğer taşeronluk işlerini de bir sus payı olarak kendilerine bağlı gruplara veriyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.