70 yaşındaki Kürt’e Alman zulmü

Yurt Dışı Haberleri —

129b yasası

129b yasası

  • Heilbronn’da tutuksuz yargılanan 70 yaşındaki Kürt yurtsever Emin Bayman hakkında Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesinden açılan dava başladı. Azadî bu davayla Kürt kurumları ve yurtseverlerinin kriminalize edilmesinden endişeli.

Almanya’nın Heilbronn kentinde 2021 yılında ev baskınında gözaltına alınan Emin Bayman hakkında açılan dava Stuttgart Eyalet Yüksek Mahkemesi 6. Ceza Senatosu’nda başladı. Tutuksuz yargılanan 70 yaşındaki Emin Bayman’a, Kurdistan İşçi Partisi’ne (PKK) üye olmak iddiası ile suçlamalar yöneltildi. Bayman, Alman Ceza Kanunu’nun 129a/b maddeleri uyarınca yargılanıyor.

Savcı ne duyduysa yazmış

14 Ekim Pazartesi günü görülen dava, Başsavcı Corinna Mahringer başkanlığında başladı. Duruşmada Emin Bayman ve savunma avukatları hazır bulunurken, eşi ve çok sayıda Kurdistanlı da hazır bulundu. Stuttgart Başsavcılığı 31 Ocak 2023 tarihli iddianamesinde, Bayman’ın 2015 ile 2021 yılları arasında Almanya’da PKK bölge sorumlusu olduğunu iddia ediyor. Bayman’a yönetilen suçlamalar arasında yasal eylem ve etkinlikleri organize etmek, bağış toplamak, gazete dağıtmak ve bunun gibi çok sayıda özgürlükler kapsamına giren ve suç olmayan fiil sayılıyor.   

21 Ekim’e ertelendi

Duruşmanın ilk gününde 167 sayfalık dava dosyasının tercüme edilerek Emin Bayman’a verilmesi ve gelecek duruşmada savunmaya geçilmesine karar verildi. 21 Ekim’de görülecek davanın diğer duruşma tarihleri ise şöyle: 28 Ekim, 4, 11, 18 ve 25 Kasım, 2, 9, 16 ve 20 Aralık 2024 ve 8 ve 10 Ocak 2025.

 

 

Bakanlık bireysel izin vermiş

Merkezi Köln’de bulunan hukuk bürosu AZADÎ, Stuttgart Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görülen dava ile Kürtlere karşı 129a/b maddeleri gereğince ceza soruşturmalarının yaygınlaşmasından endişeli. Hali hazırda benzer suçlamalar ile tutuklu ya da hüküm giymiş 14 Kürt olduğuna dikkat çeken AZADÎ, Emin Bayman’ın, tutuksuz yargılandığını benzer davalar düşünüldüğünde alışılmadık bir durum olduğunu kaydetti. 

AZADÎ Bayman hakkındaki yargılamanın Federal Adalet Bakanlığı tarafından Eylül 2011'de verilen 'PKK bölge sorumluları' ve diğer yönetici kadroların yargılanmasına ilişkin genel izin temelinde değil, Bakanlık tarafından Temmuz 2019'da verilen bireysel izin temelinde yürütüldüğüne dikkat çekti.

Ya üye olurlarsa korkusu

“Emin Bayman'a yönelik suçlamaların Stuttgart Yüksek Eyalet Mahkemesi tarafından kabul edilmesini eleştiriyor ve Kürtlerin Alman Ceza Kanunu'nun 129a ve 129b terörle mücadele maddeleri uyarınca kovuşturulmasının genişlemesinden endişe ediyoruz” diyen AZADÎ şu açıklamada bulundu: “Bu bireysel yetki ve Kürt kurumlarının PKK’nin bir parçası olarak değerlendirilmesiyle; örgütün destekçileri veya sempatizanları da, -aslında oldukça net bir şekilde tanımlanmış örgütün üyesi olmasalar bile-, gelecekte üye olabilecekleri iddiasıyla yargılanabilirler.” HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.