Artos kadar heybetli

Kadın Haberleri —

Onur Artos (Şükran Arvas)

Onur Artos (Şükran Arvas)

  • Onur Artos (Şükran Arvas), devlet baskılarından dolayı küçük yaşta Wan’dan İstanul’a göç etti. Gerilla olmayı ve halkın intikamını almayı temel amacı haline getirdi; yüreği Kurdistan için attı. 2014 yılında DAİŞ saldırılarına karşı yönünü dağlara verdi.
  • Qendîl’de yeni savaşçı eğitimi aldıktan sonra, RAJIN’de çalışma yürüttü. Yakın akrabaları Toprak Garzan ve Felat Artos’un 2018’de şehit düşmesiyle, mücadelesini büyütme kararı alarak Hêzên Taybet’e dahil oldu. 8 yıl boyunca durmadan savaştı, 2 Temmuz 2022’ta Zap’ta ölümsüzleşti.

Onur Artos, 2014 yılında yönünü verdiği Kurdistan dağlarında 8 yıl boyunca Türk devletinin soykırım saldırılarına geçit vermedi. İradenin, yoldaşlığın, emeğin ve şehitlere bağlılığın simgesi oldu. HPG Basın İrtibat Merkezi, 2 Temmuz 2022’de şehit düşen Onur Artos’un mücadele tarihine adını silinmeyecek bir şekilde yazdığını belirtti.

YJA Star gerillası Onur Artos (Şükran Arvas), Wan’ın Westan (Gevaş) ilçesine bağlı Geliyê Karkarê yöresinde yurtsever bir ailede dünyaya gelir. Türk devletinin baskı ve zulmüne boyun eğmeyen ailesi, devletin koruculuk dayatmalarını kabul etmeyerek İstanbul’a göç etmek zorunda kalır. Köyleri yakılan, devletin baskılarını erken yaşta gören ve yaşayan Onur Artos Kürtlük bilinciyle büyür. Kurdistan’dan uzakta yaşamış olsa da anadilini ve kültürünü korumayı bilir, asimilasyona karşı her zaman duyarlı olur.

 

 

Gerillayı erken tanıdı

Ailesinden gerillaya katılımlarının olması ve Kurdistan özlemi, Kurdistan Özgürlük Hareketi’ne sempatisini arttırır. Gerillanın kahramanlık destanları ve düşmanın Kurdistan’da yaptığı katliamların hikayelerin dinleyerek büyür. Erken yaşta gerilla olmayı ve halka yapılan zulümlerin intikamını almayı temel amacı haline getirir; yüreği Kurdistan için atar.

Sistem okullarını terk ederek, ailesine ekonomik destekte bulunmak için birçok işte çalışır. Emek olgusunun kutsallığını bilince çıkarır, emekçi kişiliğiyle çevresinde sevilen ve örnek alınan biri olur. Sistemin kadını metalaştırma ve özünden koparma politikalarını sorgulayarak arayışlarına cevap bulmak ister, Önderliğin ideolojisiyle kendini yaratan Özgür Kadın Hareketi’ne hayranlık besler.

 

 

2014’te Kurdistan’a kavuştu

Yurtsever devrimci gençlik çalışmalarına dahil olur. Mücadele ettikçe PKK’yi daha yakından tanır. 2012 yılında çalışmalarından dolayı iki yıl zindanda kalır. Bu süreci yoğunlaşma ve kendini geliştirme yeri olarak görür. Özellikle Şehit Viyan Soran’ın mektubundan etkilenir. 2014 yılında Rojava ve Şengal’de DAİŞ çetelerinin halka dayattığı soykırıma karşı verilecek en büyük cevabın gerilla saflarına katılarak verilebileceğini görür. Özlemini çektiği ve yıllarca hayal ettiği Kurdistan dağlarına ve gerilla yaşamına ilk adımını atar.

Şehit Viyan’ı daha iyi tanıdı

Yeni savaşçı eğitimini Qendîl bölgesinde alır, gerillanın yoldaşlık ilişkilerinden ve kadın gerillaların yaşamdaki öncülüklerinden etkilenir. Sistemdeki kadın ile özgürleşen kadın arasındaki farkı daha açık görerek büyük bir özgüven kazanır. Eğitimini başarılı bir şekilde bitirdikten sonra Qendîl bölgesinde çalışmalara dahil olur. RAJIN (Ragihandina Azad a Jinê) çalışmalarında yer alır, Şehit Viyan’ın hem yaşamı hem eylemini daha iyi anlamaya çalışır. Yer aldığı çalışmalarda her zaman heyecanlı, moralli, her an öğrenmeye hevesli duruşuyla örnek bir katılımın sahibi olur.

 

 

Toprak Garzan, Felat Artos

2018 yılında şehit olan yakın akrabaları Toprak Garzan (Sevda Arvas) ve Felat Artos’un (Behçet Arvas) şehadetini mücadelesini büyütme gerekçesi yapar. Mazlum Doğan Parti Merkez Okulu’nda eğitim görür, özgür kadın kişiliğini kendinde yaratmak için büyük bir emek verir. Önderliğin kadın ordulaşması değerlendirmelerini ve kişilik çözümlemelerini okuyup, yaşam felsefesi yapmak ister. Her anını okuyarak ve örgütsel tartışmalar yürüterek geçirir, eğitimden sonra Hêzên Taybet bünyesindeki çalışmalara dahil olma önerisi yapar.

Hesapsız katılım ve adanma yeri

2019 yılında Hêzên Taybet çalışmalarına geçer. Zorlu ve yoğun bir eğitim sürecinden sonra, her göreve hazır bir militan olarak sorumluluk üstlenir. “Ne yapmam gerekiyorsa onu yapmalıyım” diyerek “hesapsız katılım ve adanma yeri” olarak değerlendirdiği Hêzên Taybet’te örnek bir Apocu militan olur. İdeolojik birikimi ve askeri branşlarda kazandığı yetkinlik sayesinde her zaman zor görevlere gitmek ister.

 

 

Zap, Onur Artos’u kucakladı

17 Nisan 2022’de Medya Savunma Alanları’nda başlayan işgal saldırılarına karşı tarihi direnişlerin yaşandığı Zap bölgesine bulunur, düşmana ağır darbe vurulan eylemlerde yer alır. Tarihi sorumluluğunun bilinciyle koşulsuz ve hesapsız bir katılımın sahibi olur, özgür bir YJA Star militanı olarak görev ayrımı yapmadan her çalışmayı büyük bir titizlik, aşk ve inançla yapar.

Dönem taktiklerine göre pozisyon alarak hem arazi timlerinde hem de savaş tünellerinde devrimci görevlerini yerine getirir. 2 Temmuz 2022 günü Zap bölgesinde gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaşırken, mütevazı yaşamı, derin yoldaşlığı, Önderliğe ve şehitlere olan bağlılığıyla örnek bir YJA Star militanı olmayı başarır. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.