Avusturya’da ırkçılar birinci oldu

Dünya Haberleri —

Avusturya'da seçimler / foto:AFP

Avusturya'da seçimler / foto:AFP

  • Avusturya'da Ulusal Konsey seçimleri ırkçı Avusturya Özgürlük Partisinin (FPÖ) birinci çıkması ile sonuçlandı. Seçim sonuçları ‘Naziler dışarı’ sloganları ile protesto edildi.

Pazar günü Avusturya’da yapılan genel seçimlerden ırkçı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) birinci çıktı. İlk kez 2. Dünya savaşından sonra Avusturya’da İslam ve Avrupa Birliği (AB) karşıtı parti ülkenin en büyük siyasi gücü haline geldi. Özgürlük Partisi, parlamentonun alt kanadı Ulusal Konsey için yapılan seçimlerde oy oranını güçlü bir şekilde artırarak resmi olmayan geçici sonuçlara göre yüzde 29,2 oy aldı. FPÖ, 2019 seçimlerinde ancak yüzde 16,2 oy toplayabilmişti.

Hayallerinin de ötesinde

Viyana'da destekçilerine konuşan FPÖ lideri Herbert Kickl, “Bugün birlikte tarih yazdıklarını. Yeni bir dönemin kapısını açtık. Şimdi Avusturya tarihinin bu yeni bölümünü gerçekten birlikte yazacağız," dedi. Kazandığı başarıya kendisi de inanamayan Kickl, “Başardığımız şey en çılgın hayallerimin bile ötesinde" sözleri ile taraftarlarını selamladı.

Naziler dışarı

Sonuçların belli olması ile birlikte başkent Viyana ve bir çok kentte meydanlara çıkan halk ‘Naziler parlamentodan çıksın’ sloganı ve ‘Naziler dışarı’ pankartları ile gösteri düzenledi. En kalabalık gösteri Viyana’da Parlamento önünde gerçekleşti. Parlamento binası dışındaki göstericiler seçimin galibi FPÖ’nin başkanına atıfla “Kickl bir Nazi" sloganları içeren pankartlar taşıdı.

Muhafazakarlardan oy aldı

İktidardaki muhafazakar Avusturya Halk Partisi (ÖVP), yüzde 26,5 oy oranıyla tarihi bir yenilgi almasına rağmen hükümet kuruluş sürecinde kilit rol oynayacak. Parti Sebastian Kurz döneminde 2019'da yüzde 37,5 oya ulaşmıştı.

Sosyal demokrat SPÖ ise yüzde 21,1 oy oranıyla üçüncü sırada yer aldı. Parti lideri Andreas Babler, seçim sonrasında yaptığı açıklamada, FPÖ'ye karşı bir ittifak kurmak için görüşmelere açık olduğu mesajını verdi.

Yüzde 9,2 oy alan liberal NEOS partisinin de üçlü bir koalisyon kurulması durumunda koalisyonda yer alması olası.

Şu an iktidardaki ÖVP'nin küçük koalisyon ortağı olan Yeşiller'in oy oranı ise yüzde 13,9'dan yüzde 8,2'ye geriledi.

Kötü örnek Hollanda

Diğer tüm partiler Özgürlük Partisi ile yan yana gelmeyeceklerini deklere etseler de, iktidardaki muhafazakar ÖVP koalisyon için kapılar tam olarak kapatmış değil. Parti lideri Kickl’i dışarda bırakmak bir formül hayata geçebilir. Hollanda'da 2023 sonbaharındaki seçimleri kazanan aşırı sağcı Geert Wilders, kendisine yönelik boykotlar nedeniyle hükümet kurulmasının önünü açabilmek için kenara çekilmişti.

Görev Kickl’e verilecek mi?

Daha önce FPÖ'nün olası seçim zaferine karşı endişelerini ifade eden Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen'in hükümeti kurma görevini FPÖ'ye verip vermeyeceği de kesin değil. Bellen bu konuyu açıkta bırakarak önümüzdeki haftalarda Ulusal Konsey'de temsil edilen tüm siyasi partiler ile görüşmeler yürüteceğini ve ne tür çoğunluklara ulaşılabileceğini istişare edeceğini kaydetti. VİYANA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.