Barış görüşmelerine Netanyahu engeli

Dünya Haberleri —

.

.

  • Hamas, Netanyahu’nun, Gazze'de kalıcı ateşkesi ve kapsamlı geri çekilmeyi reddettiğini, İsrail’in, arabulucuların taleplerine yanıt vermediğini açıkladı. Bu arada Gazze’deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ölü sayısının 40 bini aştığı belirtildi.

Hamas, Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşmasına dair açıklama yaptı. Açıklamada, ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yeni şartlar öne sürerek anlaşmaya varılmasını engellediği ve arabulucu tarafları zor durumda bıraktığı belirtildi.

İsrail ile Hamas arasında, ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda Gazze'de ateşkes sağlanması ve rehine takasının yapılması için yürütülen müzakereler 15-16 Ağustos'ta Doha'da yapıldı.

Çabaları boşa çıkarma girişimi

Netanyahu'nun "Gazze'de kalıcı ateşkesi ve kapsamlı geri çekilmeyi reddettiği" bilgisine yer verilen açıklamada, Tel Aviv yönetiminin Gazze'yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru, Refah Koridoru ve Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nda işgalin devam etmesi yönünde ısrar ettiği kaydedildi. Rehine takasına ilişkin yeni maddelerin de öneriye eklendiği ifade edilen açıklamada, "Netanyahu'yu arabulucuların çabalarını ve anlaşmaya varılmasını engellemekten, Gazze Şeridi'nde hayatın tüm alanlarını etkileyen saldırılarla halkımızın sistematik olarak hedef alınmasıyla maruz kaldığı tehlikeleri yaşayan rehinelerin hayatlarından tamamen sorumlu tutuyoruz" dendi.

Arabuluculara yanıt bile vermedi

Hamas yetkilileri, ABD'lilerin müzakerelerin gidişatına ilişkin "pembe bir tablo çizdiğini" ancak müzakerelerdeki gerçek durumun böyle olmadığına dikkati çekti. Hamas'a göre, İsrail'in öne sürdüğü şartlar daha önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından 10 Haziran'da desteklenen senaryonun ve Hamas'ın 2 Temmuz'da onayladığı şartların bile gerisine düşmüş durumda.

Buna göre İsrail, Hamas'ın İsrail'in Philadelphi Koridoru'ndaki varlığını kabul etmesini; Netzarim Koridoru'ndaki kontrol noktaları ile güneyden kuzeye geçen Gazzelileri denetlemeyi ve Hamas'ın serbest bırakılmasını istediği yaklaşık 300 mahkumdan oluşan listeden 100 ismi veto etmeyi istiyor.

Bir diğer ek talep de İsrail'in Gazze ve Ramallah'tan sürgün edilmesini istediği Filistinlilerin sayısını içeriyor. Bu kapsamda İsrail, 200 ismin Filistin'den ayrılmasını istiyor.

Hamas'ın verdiği bilgiye göre, İsrail geçen haftaki görüşmelerde arabulucuların tekliflerine yanıt bile vermedi. Hamas'a göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun nihai amacı askeri harekatı devam ettirmek için zaman kazanmak.

Ölü sayısı 40 bin 99’a çıktı!

Öte yandan Gazze Şeridi'ndeki Hamas hükümetinin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 40 bin 99’a ulaştığını bildirdi. Önceki gün Bakanlıktan yapılan açıklamada son 24 saat içinde en az 25 kişinin öldüğü belirtilirken, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 92 bin 609 kişinin de yaralandığı ifade edildi. 

Bakanlık yaptığı açıklamalarda ölü ve  yaralılar arasında sivil ve savaşçı ayrımı yapmıyor. Hamas bugüne kadar savaşçı kaybına ilişkin herhangi bir bilanço vermedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.