Barış ve çözüm için adım atın

Newroz, Êlih
- Riha, Êlih, Sêrt, Mêrdîn, Dêrsim, Qers, Semsûr, Erdexan, Bazîd, Cizîr, Gever, Tatos, Kerboran ve Milazgir, bugün Newroz ateşiyle ısındı; Kürt Halk Önderi'nin çağrısını sahiplenip Türk devletine "Barış ve çözüm için adım at" diye seslendi.
Newroz Bayramı, "Rêbertiya Azad Civaka Demokratîk" ve "Özgürlük İçin Demokratik Toplum" şiarlarıyla bugün 14 ayrı merkezde kutlandı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüleri Meral Danış Beştaş ve Ali Kenanoğlu Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan da kutlamalara katıldı.
SÊRT
Sêrt’in Barış Mahallesi’nde Newroz kutlaması gerçekleştirildi. Ulusal kıyafetleriyle kutlamalara katılan yurttaşlar, sarı, kırmızı ve yeşil flamalar taşıdı. Kutlama, saygı duruşuyla başladı. Alandan “Bijî serok Apo” sloganı yükseldi. DEM Parti Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, "Newroz bizim için davadır, varlıktır, baharın gelişidir, direniş ve başkaldırıdır. ‘Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’nı selamlıyoruz" dedi.
DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan da kutlamadaki konuşmasında 2025 Newrozu'nun tarihi bir döneme denk geldiğine işaret etti. Bakırhan, şunları söyledi: "Hiçbir dönem böylesine barışa ve özgürlüğe yakın bir Newroz kutlamamıştık. Sayın Öcalan, Türkiye’de inkar ve ret politikaları bitsin, Kürtler ana diliyle ve kültürüyle yaşasın diye bu çağrıyı yaptı. ‘Aleviler eşit yurttaş olsun, gençlerin umutları çalınmasın, cenazeleri gelmesin’ dedi çağrısıyla. ‘Kürtler ve Türkler eşit, kardeşçe ve demokratik zeminde birlikte yaşasın’ dedi. Sayın Öcalan sadece Kürtlere çağrı yapmadı. Bazı kendini bilmezler ‘Kürtler yenildikleri için bu çağrıyı yaptı’ diyorlar. Tam tersine Sayın Öcalan’ın çağrısında yenilen ya da yenen yok, onurlu bir barış var."
İktidar partisine "Siz bu samimi ve Türkiye’nin demokratik geleceğini inşa edecek çağrının gerekliliğini yerine getirmeye var mısınız?" diye soran Bakırhan, kayyumların geri çekilmesini istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "darbe mekaniği" sözlerini hatırlatan Bakırhan, “Doğru söyledi. Sayın Erdoğan darbe mekaniği varsa bunun panzehiri demokrasidir, özgürlüktür, kayyumcu anlayıştan vazgeçmektir. Kürt'ün, Arap'ın, farklı inançların kendi dilini ve inancını yaşadığı demokratik zemin yaratmaktır. Sizler kayyum atadıkça, sizler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı'nı gözaltına aldıkça buna hizmet sunuyorsunuz. İnşallah bugüne kadar ‘Kürt yoktur’ ve ‘Kürtlerin iradesini tanımıyorum’ diyenler değişip dönüşecek” şeklinde konuştu.
Ardından Newroz ateşi yakıldı. Kutlama halaylarla devam etti.
CİZÎR
Şirnex'in Cizîr (Cizre) ilçesindeki kutlamanın adresi, Konak Mahallesi'nde bulunan Kent Meydanı'ydı. Binlerce kişi, erken saatlerde Newroz alanını doldurdu. Yöresel kıyafetler giyen yurttaşlar, sık sık 'Bijî Serok Apo' sloganı attı. Barış Anneleri güvercin uçurttu. DEM Parti Şirnex Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, 'Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı'na sahip çıkılmasını isteyerek, "Bu saatten sonra hiç kimse Kürt halkının özgürlük talebinin önüne geçemez, mücadelemizi büyüteceğiz, zaferle taçlandıracağız" dedi.
Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, sürecin amacına ulaşması için Türkiye'nin saldırılarını durdurması gerektiğini kaydederek, “Eğer demokrasi olmazsa barış da gelmez, özgürlük de gelmez. Eğer bir halkın dili yasaksa özgürlüğü de yasaktır” diye konuştu.
DEM Parti MYK Üyesi Elif Bulut ise şunları kaydetti: "Bugün Kürt ve Türk halkının ortak yaşamını kabul etmeyenler kaybedecektir. Dün İstanbul'da bir operasyon oldu ve İBB başkanı Ekrem İmamoğulu gözaltına alındı. Bizler buna karşı durmazsak bu darbe mekanizması işlemeye devam edecektir. Bizler mücadelemizi büyütmezsek bu operasyonlar sürecektir.”
Konuşmaların ardından sanatçı Rojda sahne aldı. Rojda’nın seslendirdiği klamlarla kitle halay çekti. Kutlama, sanatçılar Kasım Taşdoğan ve Şervan’ın sahne almasıyla devem etti.
GEVER
Colemêrg’in Gever’in ilçesinde 10 yılın ardından Eski Cilo Stadyumu alanında Newroz kutlandı. Saygı duruşunun ardından ilk olarak konuşan DEM Parti Gever ilçe Eşbaşkanı Ercan Sevmez, yıllar sonra yeniden aynı alanda Newroz'un kutlanmasının halkta büyük bir coşku uyandırdığını söyledi.
Barış Anneleri adına konuşan Gülbeyaz Mıhçı, “Bu Newroz’un barışa vesile olmasını diliyorum. Yıllar sonra bu alanda olmak hepimizi duygulandırdı. Önderliğin gönderdiği mesajı kucaklıyoruz ve hepimiz o mesajın arkasındayız” dedi.
DEM Parti Milletvekili Onur Düşünmez ise şöyle konuştu: “Bugün bu alanda çok kutsal bir Newroz’u kutluyoruz. Bu yıl, özgürlük Newroz’u olacak. ‘Kürtleri yok ettik’ diyenler bu alana iyi baksın. Kürt halkı bir adım geri adım atmadı, atmaz. Kürt halkı kimseye boyun eğmez.”
Konuşmaların ardından Newroz ateşi annelerin öncülüğünde 'Bijî Serok Apo' sloganı eşliğinden yakıldı. Kutlama, Arhat ve Rugeş Bazî’nin seslendirdiği Kürtçe kilamlar eşliğinde çekilen halaylarla sürdü.
ÊLIH
Êlih’ın Pazaryeri Mahallesi’ndeki Newroz Alanı’na yapılan kutlamaya on binler katıldı. Yağışlı ve soğuk havaya aldırış etmeyen yurttaşlar, uzun bir süre Newroz halayına durdu.
Saygı duruşu ve selamlamanın ardından konuşan DEM Parti Eşbaşkan Yardımcısı Tayip Temel, "Bu Newroz, özgür bir dönemin başlangıcı olacaktır. Sayın Öcalan'ın çağrısını amacına ulaştıracağız" dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un "Umut hakkı bizim mevzuatımızda, kanunlarımızda olan bir konu değil" sözlerine işaret eden Temel, "Sayın Öcalan özgür olmadan, onun şartları düzelmeden bu süreç sonuca gitmez. Bundan dolayı Kürt halkı, Sayın Öcalan'ın özgürlüğünü, özgür çalışır koşullarını istiyor. Adalet Bakanı’na sesleniyorum; bu yanlış söylemlerinizi düzeltin. Bu ülkede savaş isteyenler, kan aksın isteyenler var. Bizler sonuna kadar bu karanlık güçlere karşı mücadele edeceğiz. Qamişlo'da, Kobanê’de katliamlar yapanlar bu halk hesap verecek" diye konuştu.
Daha sonra sanatçı Mehmet Atlı sahne aldı. Atlı’nın seslendirdiği şarkıların ardından kadınlar öncülüğünde Newroz ateşi yakıldı.
RIHA
Riha’nın Merkez Haliliye ilçesinin 11 Nisan Stadyumu yanındaki boş alanda yapılan kutlamaya DEM Parti Wan Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, Riha Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Ömer Öcalan, Riha Barış Anneleri Meclisi Üyeleri, DEM Partili ilçe belediye eşbaşkanları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişinin sembol isimlerinden Ali Çiçek'in ablası Ayşe Çiçek de katıldı.
Barış Anneleri Meclisi Üyesi Meyaser Korkmaz, “Biz Barış Annesi'yiz, barış istiyoruz. Herkes bu sürece sahip çıkmalı. Artık yeter. Büyük bedeller ödedik. Barış gelsin artık" dedi.
DEM Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın memleketi Riha merhaba” diyerek, şunları söyledi: "Halk bu alanı tıklım tıklım doldurarak Sayın Öcalan’ın çağrısına destek veriyor. Riha çözüm istiyor. Sayın Öcalan’ın arkasında durarak bu topraklara demokrasi getirebiliriz. Madem kardeşiz haklarımızın Anayasa’da kabul edilmesi lazım.”
DEM Parti İmralı Heyeti Üyesi Pervin Buldan ise “Sayın Öcalan’ın memleketinde milyonların Newroz’unu kutlamak bana nasip oldu, bu nedenle çok mutluyum. Herkes bu süreç etrafında mutlaka kenetlenecek. Bu süreçten bahsederken her iki tarafın hassasiyetleri olduğunu biliyoruz. Kürt halkının da hassasiyetleri var, bunu iktidar gözardı etmemeli. Kürtler özgür bir coğrafyada yaşamak istiyor. Kürtler kimliklerinin tanınmasını, Sayın Öcalan’ın özgürlük koşullarının sağlanmasını istiyor. Hızlı olmak lazım, acele etmek lazım, provokasyonlara zemin sunmamak lazımdır. Barış herkese kazandırır. Newroz nedeniyle bu sürece dair somut adımlar atılması lazım. Anti demokratik uygulamalardan vazgeçmek lazımdır. Kayyumu Wan’da nasıl istemiyorsak İstanbul’da da istemiyoruz. Somut adımlar atılırsa daha hızlı başarıya ulaşabiliriz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Newroz ateşi Barış Anneleri’nin öncülüğünde yakıldı. Kutlama Hamit Karadeniz ve Hediye Kalkan’ın seslendirdiği Kürtçe şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sürdü.
BAZÎD
Agirî’nin Bazîd (Doğubayazıt) ilçesindeki kutlama öncesi yüzlerce kişi meşaleler ve “Özgürlük için Demokratik Toplum” pankartıyla kutlamaların yapılacağı eski cezaevi alanına kadar yürüyüşe geçti. Binlerce kişinin katıldığı kutlamalarda sarı, kırmızı ve yeşil flamalar açıldı. Saygı duruşunun ardından ilk olarak konuşan DEM Parti Agirî Milletvekili Sırrı Sakık, Kürt Oalk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması gerektiğini belirterek, “Yakın bir tarihte bu süreçle de özgürlüklerine kavuşacaklarına inanıyoruz. AKP iktidarının bir an önce bahar temizliği yapması gerekiyor. Buna da binlerce hasta tutsağın amasız fakatsız özgürleşmesi, kayyum atanan yerlere, kayyum politikalarına son vermesi ve tüm siyasi tutsakları serbest bırakılmasıyla başlaması gerekiyor. Başta AKP iktidarı olmak üzere tüm kesimlere çağrımızdır; gelin bu topraklarda barışı ve demokrasiyi birlikte inşa edelim. Biz hazırız” dedi.
Binlerce yıldır Newroz ateşinin sönmediğini söyleyen DBP Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ise şunları ifade etti: “Aylarca ‘çağrı yapılsın’ dendi. Sayın Öcalan da siyaset denklemini altüst edecek bir cesaretle çağrısını yaptı. Tüm dünya ve Türkiye bu çağrıyı konuşuyor ama konuşmayan ve gerekli adımı atmayan iktidardır. Bu kadar ağır bir meselenin çözümü konuşulurken olmazı söylemek olmaz. Yine tarihi aktör olarak ifade ettikleri Sayın Öcalan’ın İmralı Cezaevi’nde olmasını kabul etmiyoruz, fiziki özgürlüğünün sağlanması gerekiyor. Kürt sorununun çözümü bir hesabı bağlanacaksa bu hesap sadece ülkenin demokrasisi olmalıdır. Kürdistan’da çöktürme planı ile Kürtleri ezip geçeceklerini söylediler. Kayyum atadılar, tecridi derinleştirdiler ama Kürdistan hiç susmadı ve hiç durmadı. ‘Kürdistan’daki bu zülüm politikasını durdurmazsak zülüm her yere yayılır’ dedik. İşte İstanbul’da yaşananları görüyorsunuz. Halkın iradesine darbe yapılmıştır.”
Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Harlanan ateşle ve sanatçıların seslendirdiği şarkılarla coşku doruğa ulaştı. Binler, şarkılar eşliğinde uzun süre halay çekti ve sık sık sloganlar attı.
QERS
Newroz’un coşkulu kutlandığı adreslerden biri de Kuzey Serhed kentlerinden Qers’ti. Tertip Komitesi ve DEM Parti İl Eşbaşkanlarının ardından DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit konuştu. Gülistan Kılıç Koçyiğit, şunları söyledi: “Sayın Öcalan her birimize barış ve demokratik toplum çağrısı yapmıştır. Bizler de bu çağrıya katıldığımızı ve bu çağrıya tam desteğimizi buradan ilan ediyoruz. Bazı güçlerinin bu barış sürecini sabote etmek, provokasyon yapmak istediklerini görüyoruz. Uyanık olacağız ve barışı ilmek ilmek öreceğiz. Ne yazık ki iktidar hala hukuksuzluklarında ısrar ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yapılanları, Sayın Ekrem İmamoğlu ve beraberindekilerin gözaltına alınmasını kınıyoruz. Bu bir darbedir. AKP iktidarı, 10 yıldır sivil sistematik darbeler yapıyor. Anayasa ihlal ediliyor, hukuk ayaklar altına alınıyor. Bu yapılanları barış sürecini zehirleme olarak görüyoruz.”
Konuşmanın ardından Newroz ateşi yakıldı. Ateşin yakılmasının ardından Kolektîfa Rîtmên Azad grubu sahne aldı.
SEMSÛR
Semsûr'da 6 Şubat depremlerinden bu yana ilk Newroz kutlaması yapıldı. Merkezdeki Mahmut Gürbüz Cami Kavşağı'ndaki miting alanında yapılan kutlamaya, HDK Eşsözcüsü Ali Kenanoğlu da katıldı. Saygı duruşuyla başlayan kutlamada konuşan Ali Kenanoğlu, AKP iktidarı sürecinde siyasi darbeyle tanıştıklarını belirterek, "4 Kasım 2016 da HDP'ye dönük siyasi darbe süreci başladı. O gün söyledik, 'Bu siyasi darbedir' diye. Dün Saraçhane'de bir benzeriyle daha karşı karşıya kaldık. Biz, 'Kürdistan'da buna dur demediğiniz sürece bu uygulama her yere yayılacaktır' dedik. Bize inanmadılar ama bakın oldu. Bunlara rağmen dün Saraçhane'deydik. Kent Uzlaşısı ve özellikle Kürt halkının iradesi hedef alınıyor. DEM Parti, bulunduğu kentlerde CHP ile ittifak yaparak demokrasi güçlerinin yanında yer aldı. Dosya Savcısı, 'Kent Uzlaşısı'yla birlikte Kürtler, Batı kentlerini yönetemez, burada söz hakkı sahibi olamaz' diyor. Bu Savcı suç işliyor, anayasal suç işliyor. İnsanlık suçu işliyor" dedi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çağrısına işaret eden Ali Kenanoğlu, "Bize diyorlar ki 'Bunlara mı güveniyorsunuz?' Hayır, biz bu darbeci zihniyete güvenmiyoruz. Biz kendi gücümüze, irademize güveniyoruz. Ne yapacaksak kendimiz yapacağız. O yüzden bugün örgütlenmek çok elzemdir" diye konuştu.
Konuşmalar ardından kutlama sanatçı Hivda Göksel'in müzik şöleniyle devam etti.
Newroz, dün ayrıca Mûş'un Milazgir ilçesi, Erdexan, Erzirom'un Tatos (Tekman) ilçesi, Mêrdîn'in Kerboran (Dargeçit) ve Artuklu ilçeleri ile Dêrsim'de de kutlandı. HABER MERKEZİ