Berlin’de Kadın Barış Konferansı

Kadın Haberleri —

Kadın Barış Konferansı

Kadın Barış Konferansı

  • Berlin’de 5 Ekim “Kadın Barış Konferansı” düzenleniyor. Konferans, Kürt, Filistin, Filipin, Alman, Beluc gibi farklı halklardan kadınları buluşturacak.

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Cenî Kürt Kadın Barış Bürosu, Feministische Organisierung Gemeinsam Kämpfen, Women Defend Rojava, KJAR ve Jugendkommune'nin ortaklaşa düzenlediği konferansta Sudan, Tigray, Kongo, Kürdistan, Filistin vb. ülkelerin karşı karşıya olduğu savaş, kriz masaya yatırılacak, çözüm yolları tartışılacak. Farklı halklardan kadınları buluşturacak konferansta, küresel çatışmaların, çevre felaketlerinin, baskıların ve benzeri sorunların giderek arttığı bir dünyada, kadınlara yönelik şiddete dikkat çekilecek.

İlmek ilmek işleyeceğiz

Militarizasyon ve ataerkil şiddetin toplumlar üzerindeki yıkıcı etkilerinin ele alınacak olan konferansa ilişkin Cenî Kürt Kadın Barış Bürosu’ndan Ruken Dağ’la konuştuk. Dağ, “Kadınlara yönelik şiddet biçimleri ekolojik, psikolojik ve askeri savaş politikalarının bir sonucu olarak ortaya çıktı ve bu şiddetle mücadele edilmesi gerekiyor. Kadınların mevcut faşizme karşı üçüncü yolu var. Bu yolu birlikte inşa ediyoruz. Konferansta dünyada yankı bulan ‘Jin Jiyan Azadî’ felsefesini ilmek ilmek işleyeceğiz” dedi.

Daha adil bir dünya için

Dünya genelinde giderek artan kadın cinayetlerinin toplumsal bir problem haline geldiğine dikkat çeken Dağ, “Ataerkinin kapitalizm ve insan-doğa arasındaki çatışmaların temelini oluşturduğunu görüyoruz. Rekabet ve güç arayışının hâkim olduğu bu sistem, insan olmanın temel değerleriyle bağdaşmıyor. Kadınlar, tarih boyunca barış süreçlerinde merkezi bir rol oynadılar ve bugün de savaş karşıtı direnişin ön saflarında yer alıyorlar” diye konuştu.

Geçmiş deneyimlerden ders almanın önemine vurgu yapan Ruken Dağ, "Kadınlar, bir araya gelerek daha adil ve barış dolu bir dünya inşa etme gücüne sahiptir. Mücadele etmeye değer bir dünya var! Özgürlük, insanlık ve barış için kadınların mücadelesi devam edecek" mesajını verdi.

Konferansa katılım için aşağıdaki link üzerinden kayıt yapmak gerekmektedir.

https://ceni-frauen.org/frauenkonzept-fuer-frieden-anmelde/.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.