BM özel raportörüne Afganistan'a giriş yasağı!

Dünya Haberleri —

foto: AFP/Afganistan

foto: AFP/Afganistan

  • Afganistan'daki Taliban yönetiminin geçici hükümet sözcüsü, BM Afganistan İnsan Hakları Özel Raportörü Richard Bennett'in 'Afganistan aleyhine propaganda yapmakla görevlendirildiğini' ileri sürerek Afganistan’a girişinin yasaklandığını açıkladı.

Ağustos 2021'de Afganistan yönetimini ele geçiren Taliban, Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan İnsan Hakları Özel Raportörü Richard Bennett'in ülkeye girişinin yasaklandığını duyurdu. Geçici Hükümet Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Deutsche Welle'ye (DW) yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere çoğu uluslararası kurumun 'taraflı' ve 'düşmanları' olduğunu savundu.

‘Afganistan aleyhine propaganda’

Kabil'de ofisi bulunan BM Afganistan Yardım Misyonu'nun (UNAMA) yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını kaydeden sözcü Zabihullah Mücahid, gerekli uyarılarda bulunduklarını ve BM'nin insan hakları konularında yayımladığı raporları reddettiklerini kendilerine bildirdiklerini söyledi. Bennett'e itibar etmediklerini ve Afganistan'a seyahat etme izninin bulunmadığını belirterek nedenini ise 'Afganistan aleyhine propaganda' olarak tarif etti.

Taliban sözcüsü şu ifadeleri kullandı: "Sayın Bennett'in Afganistan'a gelmesi yasaklandı, çünkü Afganistan'a yönelik propaganda yapmakla görevlendirilmişti. Güvenebileceğimiz biri değil. Kendisi Afganistan'da bulunmuyor ve propaganda ile meşgul olduğu için gelme izni de yok. Küçük konuları büyütüyordu ve diğer kurumlara da yanlış bilgiler veriyordu. Bu nedenle Afganistan'da yasaklı."

Bennett, Nisan 2022'de BM Afganistan İnsan Hakları Özel Raportörü olarak atanmıştı. Bennett, Afganistan'daki insan haklarının durumuna ilişkin mevcut yönetime eleştirilerde bulunmuştu. Afganistan yönetimi, uluslararası toplumun özellikle insan hakları konularındaki raporlarının 'Afganistan gerçeklerine aykırı' olduğunu savunuyor. KABİL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.