Chomsky'nin eleştirisi disiplinlik oldu!

Dünya Haberleri —

Naom Chomsky

Naom Chomsky

  • Delhi'deki bir "uluslararası üniversite", doktora araştırma önerisinde Naom Chomsky'nin Başbakan Narendra Modi'ye yönelik eleştirilerine atıfta bulunduğu gerekçesiyle bir akademisyene uyarı cezası verdi, danışmanına da disiplin soruşturması açtı.

The Indian Express'in haberine göre; kimliği açıklanmayan akademisyen, son yüzyılın en önemli düşünürlerinden Chomsky'nin “Modi'nin radikal Hindutva geleneğinden geldiğini, Hindistan'ın seküler demokrasisini ortadan kaldırmaya ve Hindu teknokrasisini dayatmaya çalıştığını” söylediği 2021 tarihli röportajından alıntı yaptığı için Mayıs ayında uyarı aldı. Ayrıca akademisyenden araştırma konusu olarak seçtiği Keşmir'in etnografyası ve siyasetini açıklaması istendi.

Hindistan’da Modi'yi eleştirenler, akademik özgürlüğün azaldığını, ülkedeki eğitim kurumlarının ideolojik savaş alanına çevirildiğini savunuyor.

Modi hükümeti döneminde son yıllarda Hindistan'da akademik özgürlüğün daraldığı yönündeki dair kaygılar artıyor. Freedom House'un 2024 raporunda “Hindistan’da akademik özgürlüğün son yıllarda önemli ölçüde zayıfladığı; profesörlerin, öğrencilerin ve kurumların siyasal ve dinsel konularda sindirilmeye çalışıldığı” belirtildi.

Chomsky ne söylüyor?

Uyarı ve disiplin soruşturmasına neden olan dilbilimci, filozof, tarihçi Chomsky'nin alıntı yapılan röportajında şunlar belirtiliyor:

Modi hükümeti, ülkede yaşayan büyük Müslüman toplumuna yönelik ayrımcı davranıyor.Hindistan'ın laik demokrasisi sistematik olarak ortadan kaldırılıyor ve ülke Hindu etnokrasisine dönüştürülüyor. Yaklaşık 250 milyon Müslüman zulüm altındaki bir azınlık haline gelmiş durumda. Saldırı, bağımsız düşünceye ve eğitim sistemine genel bir saldırı dahil başka biçimlere de bürünüyor. Başbakan Modi'nin yönetimi altında Hindistan Müslümanlarına yönelik muamele ölümcül, dehşet verici ve demokratik değerlere yönelik bir tehdittir. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.