Delil uydurmaya çalışıyorlar

  • Amed’de gözaltında tutulan gazeteciler, gözaltı sürecinin “delil uydurma” sürecine evrildiğine işaret ederek, “Gazetecilik dışında suç işlemedik” mesajı gönderdi. Gözaltındaki Kürt gazetecilerle yeteri kadar dayanışma gösterilmediğini belirten yazar Ayşe Düzkan, “Baskıların sadece Kürt basınıyla sınırlı kalınmayacağı bilinmelidir” uyarısında bulundu. 

Amed’de 8 Haziran’da evlere ve basın yayın kuruluşlarına düzenlenen baskınlarda gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişi, İl Emniyet Müdürlüğünde tutuluyor. Gazetecilerin soruşturma dosyasındaki kısıtlılık kararı devam ediyor. Gözaltı süreleri 16 Haziran’a kadar uzatılan gazetecilerin ne zaman ifadelerinin alınacağı bilinmiyor. Birçoğu tekli hücrelerde tutulan gazetecilerin temel ihtiyaçların dahi giderilmiyor. 

Gazetecilerin çalıştıkları ajans ve yapım şirketlerine de baskın düzenlenmiş, baskında çok sayıda kamera, bilgisayar ve dijital materyale el konulmuştu. Polislerin, Piya ve Ari yapım şirketlerinin binaları önündeki bekleyişi, dün de sürdü. 

80 gün de geçse fark etmez

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, gözaltı sürecine dair önceki gün mesaj gönderdi. Tüm gözaltındaki gazeteciler adına gönderilen mesajda, şunlar ifade edildi: “Uzun gözaltı süreci işkenceye ve cezalandırmaya dönüştü. Süreç, delil uydurma sürecine evrilmeye başladı. 8 gün değil 80 gün de geçse gazetecilik faaliyetlerimiz dışında bir şey elde edemeyeceksiniz, bu yüzden dosya savcısına sesleniyoruz; elinizde ne varsa görmek ve yüzleşmek istiyoruz. Siz de bu süreci daha fazla uzatmayın. Aksi takdirde töhmet altında kalıyorsunuz. ‘Acaba delil mi uyduruluyor’ diye bir kanaat oluşmaya başlıyor. Biz gazeteciyiz ve gazetecilik faaliyeti dışında hiçbir suç işlemedik. Bu nedenle bir an önce serbest bırakılmayı talep ediyoruz. Bu vesileyle kaç gündür bizleri yalnız bırakmayan, desteğini esirgemeyen tüm meslektaşlarımız ve basın meslek örgütleri ile sivil toplum kuruluşlarına teşekkürlerimizi sunuyoruz. ‘Dayanışma büyütür’ diyoruz.” 

Gözaltındaki isimler

Gözaltında tutulan 20’si gazeteci 22 kişinin isimleri şöyle: DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Lezgin Akdeniz ve Kadir Bayram ile yurttaşlar Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen.

Kürt basınıyla sınırlı kalmayacak

Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösteren feminist gazeteci yazar Ayşe Düzkan, iktidarın seçim hazırlığına işaret ederek, kriminalize edilen Kürt basını üzerinden tüm muhalif basının hedeflendiğini söyledi. AKP’nin seçime sorunsuz girmek istediğini kaydeden Düzkan, “İktidar seçim sürecine dikensiz bir gül bahçesinde girmek istiyor. Bu yüzden önce gazetecileri hedef aldı. Bu baskı politikasıyla politize olmuş geniş kesimleri de gözaltı ve baskılarla sindirmek istiyor. Gazetecilere yapılan bu baskının önümüzdeki süreçte geniş politik kesimlere yayılacağına işaret ediyor. Bu da seçimlere daha sert  ve iktidarın kontrolü dışında hiçbir şeye izin vermeyeceği bir ortamda girileceğini gösteriyor. Diğer bir neden ise Suriye ve Irak’a yönelik planları, Kürtlere yönelimin bu operasyonu tetiklediğine inanıyorum” diye konuştu.

“Kürt basını Kürtlerin yumuşak karnı” diyen Düzkan, iktidarın bu yüzden baskıyı oradan başlattığına işaret etti. Gözaltılara yönelik tepkiyi yetersiz bulan Düzkan, diğer basına gösterilen duyarlılığın Kürt gazetecilere gösterilmediğini dile getirdi. Düzkan, “Kürt gazetecilere yönelik baskıların sadece Kürt basınıyla sınırlı kalınmayacağı bilinmelidir. İnsan kendi özgürlüğü için bile olsa karşı çıkmalıdır. Çünkü sıra hemen onlara da gelecek. Halka haberi ulaştıran gazetecilere, okurun da sahip çıkması gerekiyor. Gazetecilerin de kendi meslektaşlarına sahip çıkması gerekiyor. Ne yazık ki diğer muhalif basına gösterilen duruşun aynısı Kürt basını için gösterilmiyor” dedi.  AMED

 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ile Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MGKP) öncülüğünde, 20’si gazeteci 22 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin polislerce baskın yapılarak malzemelerine el konulan JINNEWS’in Yenişehir’deki binası önünde açıklama yapıldı. DFG ve MKGP, “Hakikatin sesi olmaya devam edeceğiz” diyerek gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.