Direniş varsa umut da var

Kültür/Sanat Haberleri —

  • Almanya’nın başkenti Berlin’de 8 Mart vesilesiyle organize edilen Kürt Kadın Kültür Haftası 2 Mart’ta başladı. Cenî Kürt Kadınları Barış Bürosu tarafından "Jin Jiyan Azadî-Direniş Sanatı" başlığıyla organize edilen etkinlik bir hafta sürecek.

JALE DURSUN/BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de 8 Mart vesilesiyle organize edilen Kürt Kadın Kültür Haftası 2 Mart’ta başladı. Cenî Kürt Kadınları Barış Bürosu tarafından "Jin Jiyan Azadî-Direniş Sanatı" başlığıyla organize edilen etkinlik bir hafta sürecek. Etkinliğin ilk gününde "direniş sanatı ve Kürt kadının rolü" başlıklı panel ile "Jin Jiyan Azadî felsefesinin Kurdistan’daki kadın sanatına etkisi" isimli sanat sergisinin açılışı yapıldı.

 

8 Mart’a kadar açık

Ressam Aslı Filiz, Jina Amini, Dersim’in kayıp kızları, Cumartesi Anneleri, devletin kanlı eli, Jinwar, Garibe Gezer, Aysel Tuğluk çizimleriyle sergide yerini alıyor. Yazar Meral Şimşek ise şiirleriyle katılıyor. Yönetmen Leyla Toprak’ın Kobanê’de DAİŞ’e karşı kadınların gösterdikleri başkaldırı ve mücadeleyi konu alan "Uzak mı? (Dûr e?)” filmi gösteriliyor. Havîn Al-Sindy ise kil sanatı ve resim çalışmalarını sergiliyor. Sergi, 8 Mart’a kadar devam edecek.

 

 

Önceliğimiz ana dil

"Direniş sanatı ve Kürt kadınının rolü" başlığıyla yapılan panele ise ilgi yoğundu. Esra Yulan’nın moderatörlüğündeki panele oyuncu Hêvîn Tekin, sanatçı Leyla Ekinci ve Havîn Al-Sindy katıldı. İlk konuşmacı Kevana Zerin ve TEV-ÇAND üyesi Leyla Zerin’di. Almanya’da doğup büyüyen Leyla Zerin, anadilin önemine vurgu yaparak, Kürtçe konuşup sanatını da Kürtçe yaptığının altını çizdi. Aynı zamanda dans öğretmeni olan Ekinci, "TEV-ÇAND bünyesinde gönüllü olarak ders veriyorum. Çocukların neden birlikte kolektif yaşaması gerektiğini anlatmaya çalışıyor ve ana dilleriyle müzik, dans, film eğitimleri veriyoruz. Sanatımızı Kürtçe ve Kurdistani sergiliyoruz" dedi.

 

Hevin Tekin

 

Tiyatro mücadele alanı

Oyuncu Hevin Tekin ise 17 yaşında politik olarak aktif mücadele yürütürken bir tiyatro projesiyle oyunculuğa adım atmış. "Direnmek, özgürlüğümüzü kazanmak için bizlere dayatılan sisteme karşı mücadele etmekten geçiyor" diyen Tekin şöyle dedi: "Kurdistan’da tiyatro yapmak bile bir mücadeledir."

 

Havin Al-Sindy

 

Sanatla mücadele ediyoruz

Güney Kurdistan’da doğan, Almanya’da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde yüksek lisansını yapan Havin Al-Sindy enstelasyonlarında birçok sanatsal disiplini bir araya getiriyor.  "Terkedilmiş Yerler" isimli filmini göstererek deneyimlerini aktaran Al-Sindy, kadın ve Kürt olmanın zorluklarından bahsetti: “Kadın olmanın yanında Kürt olunca bir de kendi dilinde sanat yapınca koşullar zorlaşıyor. Diasporada yaşamanın ve kendi kültürünü, sanatını sergilemenin getirdiği zorluklar da var. Tüm bunlara rağmen Kürt kadınları yaşamın her alanında olduğu gibi sanatını da yapıyor."

 

Meral Şimşek

 

Edebiyat da bir savaş alanı

Kültür Haftası’na katılan sanatçılarla etkinlikte kısa bir sohbet imkanı da yakaladık. Meral Şimşek, "Savaş, sadece askeri alanda değil, dilde, kültürde, edebiyatta da var, sanatçı ve kadın kimliğimizle mücadele ediyoruz. Diasporada yaşayan Kürt kadınları olarak kendi dilimizle, rengimizle, kültürümüzle yani kendimiz olarak gün ve gün sanatımızı sergiliyoruz" dedi.

Direnişin en etkili yolu sanat

Ressam Aslı Filiz ise şu mesajı verdi: "Hayata, yaşam şartlarına, zulüme ve haksızlığa karşı direnişin en etkili ve güzel yolu sanattır. Sanatla direnmek, sadece bize sunulan dünya resminin saçmalığını kabullenmeyi reddetmek değil, bu resmin geçersizliğini renklerle, seslerle, harflerle yani sanatla en etkili biçimde duyurmaktır."

 

* * *

Kürt yemeklerini beraber yaptılar

Kürt Kadın Kültür Haftası’nın ikinci gününde ise Cenî Kürt Kadın Barış Bürosunun organizesiyle Dest Dan Kadın Meclisi üyeleri Alman ve Etiyopya’da yaşayan en büyük etnik grup olan Oromo kadınlarıyla birlikte geleneksel Kürt yemeklerini yaptı. Yapılan yemekler arasında Kultik (İçli Köfte), Danxav (Çiğköfte) ve Aprax (Sarma) vardı. Kürt yemeklerinin yapıldığı etkinlikte Kürtçe kilamlar eşliğinde Kurdistan mutfağı tanıtıldı.

Oromo halkı kadınlarından Merga Damme yaprak sarması yaptı. “Şimdiye kadar gördüm ve yedim fakat hiç yapmamıştım” diyen Dammer, “Birlikte dayanışıyoruz, birlikte mücadele yürütüyoruz. Kadınlar olarak yaşamın her alanını birlikte yaşamalıyız” diyerek, etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.