DSÖ: Maymun Çiçeği korona gibi olmaz

Dünya Haberleri —

Maymun çiçeği

Maymun çiçeği

  • DSÖ: Maymun çiçeği virüsü Covid-19 gibi küresel bir tehdit değil, ancak yeni türü hızla yayılma ve yüksek ölüm oranıyla endişe yaratıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, maymun çiçeği virüsünün (mpox) Covid-19 gibi küresel bir tehdit oluşturmadığını açıkladı. Kluge, virüsün temas yoluyla bulaştığını ve Avrupa'da bu virüsün yayılmasını önlemek için gerekli adımların atıldığını belirtti. Avrupa'da her ay yaklaşık 100 vaka tespit edildiğini kaydeden Kluge, bu vakaların büyük çoğunluğunun "Klad 2" türü olduğunu, ancak "Klad 1" türünün de endişe verici olduğunu söyledi.

Tavsiyeler korkuya yol açmamalı

Hans Kluge, virüsün Avrupa'da yayılmasını önlemek amacıyla, halk sağlığı tavsiyelerinin bilimsel temele dayalı olarak ve korku ya da ayrımcılığa yol açmadan verilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle seyahat edenlerin ve sağlık çalışanlarının bu tavsiyelere uyması önem arz ediyor. Kluge, stratejik risk değerlendirmeleri temelinde ihtiyaç duyan kişilere aşı ve antiviral ilaçların temin edilmesi gerektiğini ifade etti.

‘Klad 1b’ endişe yaratıyor

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris ise maymun çiçeği virüsünün yeni türü olan "Klad 1b"nin hızla yayıldığını ve çocuklar arasında yüksek ölüm oranına sahip olduğunu belirtti. Harris, bu yeni türün özellikle savunmasız gruplar arasında ciddi endişe yarattığını dile getirerek, bu yıl tespit edilen vaka sayısının 2023 genelinden daha fazla olduğunu ekledi. Virüs, Afrika'nın farklı bölgelerine yayılmış durumda ve bu durum, bölgedeki sağlık sistemleri üzerinde baskı yaratıyor.

Kitlesel değil, hedefli aşılama

Harris, maymun çiçeği virüsüyle mücadelede kitlesel aşılama yerine, salgının olduğu bölgelerde hedefli aşılama yapılması gerektiğini belirtti. Çiçek hastalığı için geliştirilen aşıların maymun çiçeği virüsüne karşı etkili olduğunu, ancak aşının yalnızca virüsle temas etmiş kişiler ve salgın bölgelerindeki sağlık çalışanları gibi yüksek risk altındaki gruplara uygulanması gerektiğini söyledi. Aşı stoklarının sınırlı olduğunu ve bu stokların ihtiyaç duyulan bölgelere ulaştırılmasının önemini vurguladı.

Kapanma gerekli değil

Maymun çiçeği virüsü için belirli bir tedavi bulunmadığını belirten Harris, hastalığın semptomlarına yönelik tedavilerin etkili olduğunu söyledi. Virüsle temas etmiş kişilerde görülen döküntülerin, diğer enfeksiyonlardan korunması gerektiğini belirtti. Harris, virüsün yayılmasını önlemek için kapanma gibi sert tedbirlere gerek olmadığını, ancak hastaların iyi bir şekilde izole edilmesi ve temaslı kişilerin takibinin yapılması gerektiğini ifade etti.

Yeni bir pandemi riski taşımıyor

Harris, maymun çiçeği virüsünün Covid-19 gibi bir pandemiye dönüşme riskinin bulunmadığını vurguladı. Bu virüsün esasen yakın fiziksel temas yoluyla bulaştığını ve bu nedenle yayılmasını önlemenin daha kolay olduğunu belirtti. Ancak virüsün uluslararası yayılmasının önlenmesi için iyi bir laboratuvar gözetimi ve teşhisin şart olduğunu söyledi. Maymun çiçeği virüsünün, dünya çapında bir pandemiyi önlemek amacıyla "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu" olarak ilan edildiğini de hatırlattı.

Maymun çiçeği virüsü nedir?

DSÖ'ye göre, maymun çiçeği virüsü (mpox), Poxviridae ailesine ait bir virüs olup, kemirgen hayvanlardan veya enfekte kişilerden bulaşıyor. Hastalığın belirtileri arasında deri döküntüsü, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrılar ve lenf bezlerinde şişlik yer alıyor. Virüs, enfekte olmuş bireylerin vücut sıvılarıyla ya da bu sıvıların bulaştığı eşyalarla temas yoluyla yayılabiliyor.

FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.