Dünya Gündemi'nden kısa kısa

Dünya Haberleri —

.

.

  • 5  rehinenin cesedine ulaşıldı
  • Bangladeş'te ölü sayısı 201'e yükseldi

5  rehinenin cesedine ulaşıldı

İsrail ve Hamas arasında 7 Ekim baskını ile başlayan savaşta rehin alınan çoğunluğu sivil 120 kişi çatışma ortamında canlarını yitiriyor. İsrail Ordu Radyosunun haberine göre, Gazze şeridinde tutulan rehinelerden 5’inin daha ölü bedenlerine ulaşıldı. 9 aylık esaret ardından yaşanan ölümler, İsrail devletinin 1980 yılından bu yana kullandığı  Hannibal Protokolünü tekrar görünür hale getirdi. Protokol esir düşen ya da kurtarılamayacak askerinin öldürülmesini emrediyor. Son bombardımalar kuralın sivillere de uygulandığını gösterdi.

Anaokul öğretmeni Maya Goren’in İsrail bombalaması sonrası girilen bir evde ölmüş halede bulunduğunu duyuran İsrail Ordu Radyosu, toplamada 5 rehinenin cesedine ulaşıldığını duyurdu. 

Ordunun açıklamasını yayınlayan radyo haberinde; “Bu akşam Maya Goren'in cesedinin ordu tarafından gerçekleştirilen bir kurtarma operasyonunda bulunduğu bilgisini aldık. Dokuz ayı aşkın bir sürenin ardından defnedilmek üzere evine getirildi” denildi. 56 yaşındaki öğretmen Nirouz Kibutzuna düzenlenen saldırıda rehin almıştı. GAZZE

 

* * *

Bangladeş'te ölü sayısı 201'e yükseldi

Bangladeş'te Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamuda kontenjan adıyla yapılan ‘kayırma’ uygulamasına karşı protesto düzenleyen göstericilerden 201’i öldürüldü. Ülke genelinde 19 Temmuz gecesi itibarıyla yürürlüğe giren sokağa çıkma yasağı mesai saatleri dışında devam ederken, protestoları bastırmak için görevlendirilen askerlerin kentlerdeki varlığı da sürüyor. Polis ve iktidar yanlısı silahlı kişilerin göstericilere hedef alarak ateş açması ölü sayısını yükseltti. Prothom Alo gazetesi, ölenlerin çoğunun vücudunda kurşun izleri bulunduğunu belirtti.

Gösterilerde son 8 günde 1400'ü dün olmak üzere 4 bin 500'den fazla kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin çoğu, ana muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) ile Bangladeş Cemaat-i İslami Partisinin mensuplarından oluşuyor. 16 Temmuz'da, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid liderliğindeki Avami Birliği Partisi ile bu partinin öğrenci kanadı Bangladeş Öğrenciler Birliğinin üyelerinin yanı sıra polisin üniversite kampüslerinde öğrencilere saldırıları ve müdahaleleri sonucu protestolar yoğunlaşmıştı. DAKKA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.