Elimiz Belimizde, Paris’te!

Kadın Haberleri —

Paris sergisi

Paris sergisi

  • Fransa Kürt Kadın Hareketi 8 Mart etkinlikleri kapsamında Aslı Filiz’in "Elimiz Belimizde” sergisi 1 Mart akşamı Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan bir resepsiyonla sanatseverler ile buluştu.

SELMA AKKAYA / PARİS

Sergiye Fransa Boyun Eğmeyenler Hareketi 20. Paris bölgesi Milletvekili adayı Paris Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Danielle Simonnet, Paris Kadın Evi, Barış Hareketi, 10. Paris  Belediyesi Meclis Üyesi Elie Joussellin, Montreuil Kadın Evi, Fransız Komünist Parti temsilcileri, CDK-F, TJK-F ve Tev-Çand Paris emekçileri katıldı. Resepsiyonda Aslı Filiz’in Şahmaran, 4 Kadın 4 Toprak, Eli Belinde Kilim Motifleri, Dersim’in Kayıp Kızları, Aysel Tuğluk-Hafıza, Rojava’da Kadın, Taybet Ana’nın 7 günü adlı çalışmaları sergilendi.

Direnişçi kadını işliyorum
Kürt kadınının acıları ve mücadelesini konu alan serginin açılışında Aslı Filiz, katılımcılara seslenerek, “Tuval çalışmalarımda Mezopotamya, Kürt tarihi ve mitolojisini konu olarak seçmeye özen gösteriyorum. Ağırlıklı olarak kadın temasanı çalışıyorum. Çünkü Kürdistanlı bir kadın olarak hem yaşadığımız toplumun baskısına karşı hem de devletin baskısına karşı direniyoruz. Mezopotamya topraklarında yaşanan acılarımızı, sevinçlerimizi, renkler ile yansıtmaya çalıştım. Umuyorum bu hisleri sizlere yansıtabilirim. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesi ile Fransa Kürt Kadın Hareketi’nin organize ettiği bu etkinlikte yer aldığım için çok mutluyum" dedi.

Sergi 10 Mart’a kadar açık
Aslı Filiz konukları ile birlikte sergiyi dolaşarak eserlerini tanıttı. Resepsiyonda genç müzisyen Zelal Allak'ın keman dinletisine Deniz Yavuncu piyano ile eşlik etti. 20 yıldır grafik tasarımcı olarak çalışan Aslı Filiz’in “Elimiz Belimizde” sergisi 10 Mart tarihine kadar Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde ziyaretçileri ile buluşacak. Sanatçı 4 Mart tarihine kadar sergide hazır bulunarak konuklarını karşılayacak.

Aslı Filiz’in dilinden Elimiz Belimizde Sergisi!

1937-1938’de Dersim Katliamı’ndan sonra ailelerinden koparılan kız çocukları. Ailelerinden koparılan bu kız çocukları devlet baskısıyla asimilasyona uğrayarak yatılı okullara verildiler. Bazıları da subaylara veya bürokratlara evlatlık olarak teslim edildi. Türk devleti Kürt toplumunun en güçlü belleğini oluşturan ve ayakta tutan, kadın ve kız çocuklarını sistemleştirdiği bu politika ‘Elimiz Belimizde’ sergisinde ilk bölümü oluşturuyor. Serginin orta yerinde bir rivayete göre "Şahmaran’ın kafası ve kuyruğunu yersen zehirlenir ölürsün ama gövdesinin ortasını yersen iyileşir ve ölümsüz olursun” inancıyla Şahmaran’ın üçe bölünen gövdesi tuvale yansıtılmış. 
Toprak ve kilim motifleri ve onu takip eden Garibe’nin aynalı yüzü! “Ayna bakıp kendinizi görün ve parmaklıklar arasındaki Garibe'nin isyanını ve direnişini hissedin” diyen Aslı Filiz’in ruhuna işleyen Garibe Gezer’i bir başka çalışma zindan öyküsü karşılıyor. Bu süreçte hafıza kaybı yaşayan Aysel Tuğluk, ciddi sağlık sorunları yaşadığı halde cezaevinde tutulmaya devam ederken, Aslı Filiz’in Aysel Tuğluk-Hafıza çalışması, herkese kolektif hafızamız karşınızda duruyor diyor!
DAİŞ’in zulmünden kurtulan Şengalli kadını konu alan çalışma Kürt kadının direnişinin artık durmayacağını bir kez daha hatırlatırken, çalışmada İştar’da unutulmamış. Aslı Filiz, “Mitoloji İştar’ı çok kötü bir kadın olarak anlatıyor. Mitoloji İştar’ın hırsından ve öfkesinden dolayı kör ve sağır olduğunu yazıyor. Benim için bir kadın asla bu kadar kötü olamaz. Bu çalışmamı iki yüzlü çalıştım. Yüzünün bir yanını kapatınca mitolojide anlatılar kör ve sağır İştar’ı göreceksiniz. Diğer tarafı kapatıp baktığınızda ise gözü olan kulağı olan İştar’ı göreceksiniz. Bir kadın kötülüğünden ve hırsından dolayı kör ve sağır olamaz!” diye belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.