FEDA: Wan’daki gibi kararlılık gösterilmeli

Yurt Dışı Haberleri —

Kayyım/Kayyum

Kayyım/Kayyum

  • FEDA, KCDK-E ve KON-MED Hakkari'deki kayyum darbesine karşı Kurdistanlıları ve dostlarını alanlara çağırarak, "Bugün hep birlikte demokrasiye, halkın iradesine sahip çıkma günüdür" dedi. 

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) Hakkari belediyesine kayyum atanması kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada “Başta Kürt ve Aleviler olmak üzere, devrimci-demokratik güçler, tıpkı Wan'da olduğu gibi bu faşist uygulamaya karşı kararlılığını göstermeli, ayağa kalkmalıdırlar. Tarihte hiçbir zaman ve hiçbir yerde mücadele edilmeden zalimler geri adım atmamış, halkların ve mazlumların haklı talepleri yerine getirilmemiştir. Halkın iradesini ipotek altına alan kayyum atamaları karşısında Kürtler ve Alevilerin mücadele birlikteliklerinden başka bir alternatif ve başka bir yol da yoktur. Kayyum atamalarını kabul etmiyor, iktidarı Kürt halkının iradesine saygılı olmaya davet ediyoruz."

 

 

KCDK-E: Savaş kararıyla bağlantılı

Avrupa Demokratik Kurdistanlı Toplumlar Kongresi (KCDK-E), kayyum kararının açık bir gasp girişimi olduğunu kaydederek “AKP-MHP faşist ittifakı 31 Mart seçimlerinde aldığı yenilginin ardından intikam yeminiyle Kürt halkının siyasi kazanımlarına saldırmaktadır. Demokratik hak ve kazanımları kayyum yoluyla gasp eden AKP-MHP faşist iktidarı coğrafyayı bir bütün olarak uçuruma sürüklemektedir” ifadelerine yer verdi.    

Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasının Rojava’ya dönük gerçekleştirilmek istenen savaşla doğrudan bağlantılı olduğunu kaydeden KCDK-E, Türk devletinin Kürt coğrafyasını bir bütün olarak ilhak etme hedefiyle saldırdığına dikkat çekti.

KCDK-E son olarak Kürt halkı ve dostlarına şu çağrıyı yaptı: “Avrupa, Avusturalya ve Kanada’da bu soykırım saldırılarına karşı mücadelemizi yükselterek cevap vereceğiz. Yine Avrupa ve dünya halklarına faşist Türk devletinin ve diktatör Erdoğan’ın eli kanlı yüzünü teşhir etmeliyiz. Herkesi her alanlarda örgütlü, nitelikli eylem ve etkinliklerle hem siyasi soykırım saldırılarına hem de Rojava, Medya Savunma alanlarına yönelik savaşa karşı ayağa kalkmaya çağırıyoruz.”

 

 

KON-MED: Mücadeleden başka çözüm yok

Almanya Kurdistani Toplumlar Konfederasyonu da (KON-MED), kayyum darbesine ilişkin yaptığı açıklamada Wan örneğinde olduğu gibi haklarını demokratik yollar ile alıncaya kadar sokaklarda olmaya çağırdı.

KON-MED devamla şu değerlendirmeyi yaptı: “Türk devletinin ‘normalleşme’ siyasetinde Kürt halkına yine kayyum düşmüştür. AKP’nin bu politikaları artık kabul edilmemelidir. Her türlü ahlaki ve demokratik değerlerini yitiren çete ve faşist anlayışla ülkeyi yöneten bu iktidar, 21. yüzyılda dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen bu uygulamayı Kürtlere reva görmektedir. Topyekun Kürt düşmanlığında sınır tanımayan bu anlayışa karşı mücadele etmekten başka çözümümüz yoktur. Bugün hep birlikte demokrasiye, halkın iradesine sahip çıkma günüdür. Başta meclislerimiz olmak üzere tüm federasyon yönetimlerimiz ve bir bütünen tüm KON-MED bileşenlerini derhal alanlarda en yüksek düzeyde tepkilerini vermeye çağırıyoruz.”

 

* * *

Köln ve Winterthur’da protesto edildi

Almanya’nın Köln ve İsviçre’nin Winterthur kentlerinde düzenlenen eylemlerle Hakkari’deki irade gaspı protesto edildi. Köln Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) öncülüğünde Bahnhofvorplatz’da bir araya gelen kitle, irade gaspını protesto etti. Die Linke Köln yönetimi adına söz alan Vedat Akter, kararı kınadıklarını söyledi. Köln DKTM adına Sidar Ayhan da kayyum politikalarını kabul etmeyeceklerini ve DEM Parti belediyeleri ile dayanışma içinde olacaklarını vurguladı.

İsviçre'nin Winterthur kentinde Bahnhofplatz'ta bir araya gelen Kurdistanlılar adına konuşan KCDK-E Eşbaşkanlık Divan Üyesi Musa Farısoğulları, Wan halkının iradesine yönelik gaspa direnişle karşılık verildiğini hatırlatarak "Bu kez Colemêrg halkının iradesi teslim alınmak istenmektedir. Bizler Avrupa'da yaşayan Kurdistanlılar olarak bu irade gaspına karşı alanlarda olmayı sürdüreceğiz" diye konuştu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.