Feministler kayyum tahribatlarını yerinde gördü

Kadın Haberleri —

Feminist kadınlar kayyum protesto

Feminist kadınlar kayyum protesto

  • Colemêrg, Gever ve Wan’ı ziyaret eden feministler, kadınların kayyumlardan sonra daha özgür olduğunu belirterek, “Kadınların mücadelesiyle eşit, özgür bir yaşam örülmeye çalışılıyor” dedi.

İrade gaspına karşı kadın hareketinin ortak mücadele zeminlerini güçlendirmek amacıyla 6-7 Temmuz’da Colemêrg ve ilçesi Gever’i (Yüksekova) ile Wan’ı ziyaret eden bir grup feminist, izlenimlerini raporlaştırdı.

İstanbul-Beyoğlu’nda bulunan Feminist Mekan’da düzenlenen toplantıda paylaşılan raporun detayları şöyle: “Ziyaretimizde de Diyarbakır ve Batman’daki gibi birçok deneyime ve hikayeye benzer şekilde kayyumların halk ve özellikle kadınlar üzerindeki etkilerini, yol açtıkları yıkımı ve zararı dinledik.

Gever’de kayyum enkazı

Yüksekova Belediyesi kazanıldıktan sonra en belirgin değişiklik, kadınların belediye binasına özgürce girip çıkmaya başlamış olması. Kadın eşbaşkan ve kadın meclis üyelerini gören diğer kadınlar, taleplerini daha rahat dile getiriyor. Yüksekova’da kayyum belediyesi ne halka ne de kadınlara dönük çalışma yürütmüş. Şu anda tamamı DEM Parti’li 25 belediye meclisi üyesi var, 7’si kadın. İlçe nüfusuna göre 19 birim belirlenmiş ve kadın birimi yok. Kadın yaşam evleri, psikolojik destek hattı, kadın birimi açılması gibi planları var 5 yıl içerisinde.

Hakkari’ye kayyum atanmasını takiben DEM Parti’nin çağrısı ve birçok şehirden insanın katılımıyla Van’dan Hakkari’ye doğru başlayan yürüyüşü, Devrimci Gençlik Köprüsü’nde TJA’lı arkadaşlarla birlikte karşıladık. Açıklama sırasında jandarmanın ‘Trafiği kapatıyorsunuz’ baskısı ve ‘Müdahale edeceğiz’ tehditlerine rağmen açıklama sonrasında açılan trafikte araçlar, zafer işaretleri ve zılgıtlarla geçiyordu.

İki ay özgürdü kadınlar

Burada da kayyum, belediyeyi milyonlarca lira borçlandırmış. Kadroların çok büyük kısmı AKP yandaşı, liyakat yok, işe gelmeden maaş alanlar var. Birçok korucu toplu ulaşım, temizlik gibi birimlerde çalışıyor gibi gösterilerek çift maaş alıyor. Kayyum varken bütçeden kesilmeyen borçlar, eşbaşkanlar göreve başladığında İller Bankası tarafından kesilmiş (25 milyon TL bütçenin 9 milyonu kesilmiş ve işçi maaşlarına dahi yetmiyor.) Seçilmiş eş başkanlar sadece iki ay görevde kalabildi fakat bu iki ayda bile belediyede kadın eşbaşkan ve kadın meclis üyeleri olmasının verdiği rahatlıkla belediye binasına kadınlar gelip gitmeye, gelenlerin yaklaşık yüzde 90’ını kadınlar oluşturmaya başlamış. Bir yandan kendi anadilinde taleplerini dile getirmenin de verdiği bir güven oluşmuş.

Van’da tarihi adımlar

Van’da ise Abdullah Zeydan üzerinden bir dava bahanesiyle kayyum atanması gündeme gelmiş ancak hem halk günlerce direnmiş hem de diğer illerde dayanışma eylemleri gerçekleşmişti. Nihayetinde Van tekrardan, seçilmiş eş başkanları ile belediye meclisine geçti.

Kadınların başvurabileceği şiddet hattının yanında dinlenme evleri, kamusal mekanlar, akademiler kayyum yönetiminde kapatılmışken yeni belediye ile tekrar açıldı. Jin Kart uygulamaya geçti ve sadece il merkezinde değil, ilçelerde uygulamak için de çalışmalara başlanmış. Daha önceki raporumuzda da bahsettiğimiz bu uygulama, eş başkanlık olan hemen tüm illerde planlanıyor ve kadını anneliğe indirgeyerek çıkarılan ‘anne kart’a kıyasla daha ileri olan ortak bir uygulama.

Patriyarkal iktidarın tüm baskısına karşın bu illerde kadınların mücadelesiyle eşit, özgür bir yaşam örülmeye çalışılıyor. Kayyum gaspı, aslında kadınların hayatını çalma girişiminin somut bir aracı.” İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.