Fransa Başbakanını arıyor

Dünya Haberleri —

  • 18 Temmuz’da ilk defa toplanacak olan yeni Ulusal Meclis, Meclis Başkanı ve Komisyon üyelerini seçecek. Başbakanlık için halen bir isim üzerinde uzlaşamayan sol ırkçı parti RN’nin kritik pozisyonlara gelmesini engellemek için harekete geçti.

26 Temmuz’da Paris’te yapılacak olan 2024 Yaz Olimpiyatlarına bir hafta kala Fransa’da yeni hükümet kurulabilmiş değil. Üç parçalı Fransa Ulusal Meclisi, 18 Temmuz’da açılacak ve başta Meclis Başkanlığı olmak üzere kritik pozisyonlar için oylama yapılacak. Sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NFP) meclis başkanlığı için bir isim üzerinde anlaştı. Sosyalist Parti Genel Sekreteri Olivier Faure, NFP olarak Meclis Başkanlığı için tek bir aday üzerinde uzlaştıklarını ancak “bu ismi açıklamayacaklarını” duyurdu. Ancak seçimlerden birinci çıkan sol birlik partileri kendi aralarında bir başbakan adayı üzerine uzlaşma sağlayamadı.

Erken genel seçimlerden yenilgi ile çıkan Cumhurbaşkanı Macron’un Ensemble ittifakından başbakan olan Gabriel Attal son Bakanlar Kurulu toplantısında istifa mektubunu tekrar verdi. Attal’in istifasını kabul eden Macron, kendi partisi etrafında “Cumhuriyetçi bir birlik hükümeti kurma” çağrısı yaparak, başbakanı belirlemek için herhangi bir ismi görevlendirmedi. Elysee’den yapılan basın açıklamasında, Macron’un Başbakan’ın istifasını kabul ettiği, ancak bakanların “yeni bir hükümet atanıncaya kadar güncel işleri yürütmek üzere görevde kalacakları” belirtildi.

Sol başbakanda uzlaşamadı

Fransa’da erken seçimlerin galibi, 4 sol partinin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi (NFP) de bir haftadır ortak bir başbakan adayı belirlemek için yürüttüğü müzakerelerden bir sonuç çıkmadı. Önce radikal sol parti Boyun Eğmeyen Fransa’nın (LFI) adaylarını diğer partiler Sosyalist Parti (PS), Yeşiller ve Fransız Kominist Partisi (PCF) reddetti. Ardından diğer üç partinin üzerinde uzlaştığı, sosyalist çevreci bürokrat, Paris İklim Konferansı’nda Fransa’yı temsil eden Laurence Tubiana’nın ismini de LFI “Fazla Macron uyumlu” olduğu gerekçesiyle veto etti.

Bakanlar oy kullanmak için istifa etti

Meclis Başkanı ve Komisyonların belirleneceği ilk oturum öncesinde hükümetin istifasını kabul eden Macron’un ‘bir oy bir oydur’ hesabı yaptığı düşünülüyor. Meclis’te 18 Temmuz’da yapılacak ve “bir tek oyun bile önemli olduğu” Meclis Başkanlığı seçimleri öncesi Macron, aynı zamanda milletvekili seçilen 18 bakanın da Meclis’te oy kullanabilmesi için hükümetin istifasını kabul etti. İstifanın kabulünün ardından Fransa’da gerçek bir hükümet olmayacak ancak bakanlar yeni bir hükümet iş başına gelene kadar, güncel işleri yönetmek için görevlerinde kalacak.

Soldan ortak toplantı çağrısı

Meclis’teki gruplar arasında nasıl ittifaklar kurulacağının ilk ipuçlarını 18 Temmuz’daki Meclis seçimlerinde göreceğiz. Sol birliği oluşturan dört parti, ortak bir açıklama yayınlayarak, Meclis'teki kilit pozisyonlara aşırı sağ Ulusal Bütünleşme’nin (RN) erişimini engellemek için iktidar partileri Ensemble ve Horizons ile merkez Cumhuriyetçi sağ ile “ortak toplantı” çağrısı yaptı.

Dört siyasi parti temsilcisi, “RN'nin seçilmiş yetkililerinin kilit pozisyonlara, özellikle de başkan yardımcısı pozisyonuna erişimini engellemek istiyoruz. Ulusal Bütünleşme’nin Cumhuriyetimiz’in en yüksek makamlarında yeri olmadığını düşünüyoruz” dedi. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.