Gardiyanlardan işkence

Vahdettin Erdemci

Vahdettin Erdemci

  • Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ndeki Vahdettin Erdemci'nin oğlu Devran Erdemci, babasının gardiyanların işkencesine maruz kaldığını söyledi. 

Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ndeki hasta tutsak Vahdettin Erdemci'in (55) oğlu Devran Erdemci, önceki gün açık görüşte bir araya geldiği babasının vücudunun birçok yerinde darp izlerinin olduğunu belirtti. Erdemci, babasının cezasının iki ay önce onandığını ve tekli hücreye alındığına işaret ederek, "Babam KOAH ve astım hastası. Ayrıca kronik rahatsızlıkları var. Babamı döverek ve yerlerde sürükleyerek revire götürmüşler. Babamın eli yüzünde yara izleri vardı. Derisi soyulmuş bir şekildeydi. Orada şiddet görüyorlar" dedi. 

'Burada da bitereceğiz'

Babasının daha önce de gardiyanlar tarafından darp edildiğini hatırlatan Erdemci, "Babam anlattı; 'Buraya girip zorla seni çıplak bir şekilde arayacağız’ gibi şeyler söyleniliyormuş. Babam defalarca, 'Sen PKK'lisin, sizleri dağda nasıl bitirdiysek burada da bitireceğiz’, 'Burası Van değil, Konya. Hepinizi adam edeceğiz. Sen de adam olacaksın, sen teröristsin’ diye tehdit ediliyor" şeklinde konuştu. 

Hasta tutsak Erdemci, Sêrt'te 2014'te “Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma” iddiasıyla tutuklanıp 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Erdemci, bir süre önce de gardiyanlar tarafından darp edilmiş ve bu durumu kamuoyuna paylaştığı için aynı gardiyanların tehdidine maruz kalmıştı. KONYA

 

* * *

Hasta tutsak tedavi edilmiyor

Patnos L Tipi Cezaevi'nde tekli hücrede tutulan Osman Çağlar tedavi edilmiyor. Anne Hatice Çağlar, "Eğer tedavi edilmezse bir gün ölüm haberi gelebilir" dedi. 

Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde 2010'da tutuklanan Osman Çağlar'a Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet, "Öldürmeye teşebbüs" iddiasıyla da ayrı ayrı 14 yıl hapis cezası verildi. Tutuklandıktan sonra sırasıyla Mêrdîn, İzmir, Şirnex ve Wan'daki cezaevlerinde tutulan Çağlar, 2020'de Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edildi. Patnos Cezaevi'nde tekli hücrede tutulan Çağlar'ın annesi Hatice Çağlar, oğlunun cezaevinde hastalığının ilerlediğini belirterek tedavisinin yapılmasını istedi. 

Oğlunun 20'li yaşlardan gözaltına alınıp tutuklandığını hatırlatan Hatice Çağlar, gözaltında günlerce işkence yapıldığını söyledi. Çağlar, şöyle devam etti: "Cizîr’de bir patlama olayı yaşandı. Oğlumun dayısının oğlu da o patlamada yaşamını yitirdi. Patlama günü Cizîr'de bulunan oğlum patlama sonrası olay yerine gitti. Sonrasında gözaltına alındı. Olaydan önce oğlum beni arayarak 'Cizîr’den bir şey lazım mı?' diye sordu. Eve gelecekti. Günlerce oğlumu aradık. Gözaltına alındığını bilmiyorduk. Daha sonra işkence altında olduğunu öğrendik. İşkenceden tanınmayacak duruma gelmişti. Bir gözü kanla kaplıydı. Başı şişkindi. Çok kötü bir durumdaydı. Daha sonra tutuklandı. İki yıl Mardin Cezaevi'nde tutulduktan sonra İzmir'e sürgün edildi. Uzak olduğu için ziyaretine gidemiyorduk. Başvurular sonucu Şırnak Cezaevi'ne getirebildik. İki yıl Şırnak Cezaevi'nde tutulduktan sonra Van Cezaevi'ne, oradan da Patnos Cezaevi'ne götürdüler. Patnos Cezaevi'nde iki yıldır tekli hücrede tutuluyor." 

En son Kurban Bayramı'nda oğlunun ziyaretine gittiklerini kaydeden Çağlar, "Oğlum hastalıklarına rağmen tedavi edilmiyor. Kalp rahatsızlığı var. Gördüğü işkencelerden dolayı idrar yollarında hastalıklar ortaya çıktı. Cezaevinden önce hiçbir rahatsızlığı yoktu. Cezaevinde hastalandı. Temiz içme suyu ve duş alabileceği su yok. Suları kirli. Suları kirli olduğu için içme suyunu dışardan almak zorunda kalıyor" diye konuştu.

Uzak yol mesafesinden kaynaklı gidiş gelişlerde zorluk yaşadıklarına değinen anne Çağlar, "Ziyarete gittiğimizde de çıplak aramaya maruz kalıyoruz.  Birçok zorluk çıkarıyorlar. Görüşler çok kısa sürüyor" dedi. 

Daha da kötüye gidiyor

Tedavi edilmediği için oğlunun hastalığının her gün daha kötüye gittiğini vurgulayan Çağlar, şunları ekledi: "Eğer tedavi olmazsa belki de bir gün yaşamını yitirdiğine dair haberi gelecek bize. Zaten orada öldürseler de kimsenin haberi olmayacak. İsteğimiz, dışarıda tedavisinin yapılması. Artık cezaevlerinde cenazelerin gelmesini istemiyoruz." COLEMÊRG

 

* * *

Tutsağın tahliyesine 3. engel

Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tekli hücrede tutulan 30 yıllık tutsak Ramazan Karataş’ın tahliyesi, İdare ve Gözlem Kurulu tarafından 3. kez 6 ay ertelendi. 

Karataş, 1993'te tutuklandı ve yargılandığı davada müebbet hapisle cezalandırıldı. Karataş, sırasıyla Erzirom, Trabzon, Mûş, İstanbul ve Balıkesir’deki cezaevlerinde tutuldu. Karataş, son 2,5 yıldır Ereğli Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne tutuluyor. Karataş’a gönderilen tebligatta, tahliyesinin 3. kez “pişman olmama” ve “örgüte bağlılık” gerekçeleriyle 6 ay süreliğine uzatıldığı belirtildi.  

İdari Gözlem Kurulu, Karataş’ın infazını aynı gerekçelerle üç ve 6 ay süreyle uzatmıştı. KONYA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.