Gulan, bir nehir gibi aktı Kobanî’ye

Kadın Haberleri —

Gulan Çekdar

Gulan Çekdar

  • YPJ komutanlarından Gulan Çekdar, Kurdistan dağlarında 20 yıl savaştı. 2014 yılında DAİŞ, Rojava’ya saldırınca Kobanî’ye geçti ve aynı yıl 7 Ekim’de şehit düştü. Annesi Muhterem Ekinci, "Gulê Kurdistan dağlarından inip bir ceylan gibi Kobanî yollarına düştü. Kurdistan’ın şehidi, Batman’ın serhildanı oldu" dedi.

Her biri evinin delalîsi, neşesi, ay yüzlü kızı... Bir başak buğdayı gibi yeşerdiler, serpilip boy attılar.  Büyüdükçe yüreklerini dağ hasreti sardı; artık gitmeliydiler. Gittiler. Yürüdükleri yollar, dokundukları kayalar, dinlendikleri ağaçların gölgesi bağrına bastı onları. Dağlar onları kucakladıkça artık evinin değil, Kurdistan'ın ay yüzlü kızları oldular... Hayalleri ise devrimdi; devrimi görmeli, gerçekleştirmeli ve halkına hediye etmeliydiler. Bu hayal için Kurdistan'ın dört parçasından bir nehir olup aktılar kalbimizin Rojava'sına... 13 yaşına girdi devrimimiz. Canını verip devrimi hediye eden ay yüzlü kadınlar gülen gözleriyle fısıldıyor bize; anılarımıza ve devrimimize sahip çıkın.

19 Temmuz Devrimi’nin yıldönümünde mücadelesini hatırlamak, hatırlatmak ve güç almak istediğimiz YPJ komutanlarından Gulan Çekdar (Yuhanus Ekinci) da bir nehir gibi akar Rojava’ya. 7 Ekim 2014’te Kobanî’de şehit düşen komutan Gulan, şehadetinden 20 yıl önce katılır PKK saflarına.

Kurdistan dağlarında 20 yıl

Annesi Muhterem Ekinci, “Gulê, 20 yaşında katılım yaptı 40 yaşında şehit düştü. Evden çıktığı zaman hiç hatır istemezdi, son çıktığında vedalaşır gibiydi ama anlamadım. 19 yıl boyunca onu hiç görmedim. Onu görmeye gittim; ben hemen döndükten sonra o da Kobanî'ye geçmişti. 14 gün kaldıktan sonra şehit düştü" dedi.

Yükümüz ağır, mücadelemiz büyük

Gulan Çekdar, ailenin ilk katılımı değil. Kendisinden iki yıl önce gerilla saflarına katılan kardeşi Cemal Elîh’te (Batman) şehit düşer. Cemal, dağlara yönünü verince Gulan, annesine, “Cemal şanslı, o gidebildi çıkış yapabildi ama benim bir türlü olmuyor. Yükümüz ağır, mücadelemiz büyük, her evden bir kişi yetmez” der. Özlem duyduğu dağlara gitmeden öne iki kez gözaltına alınır, bir kez daha gözaltına alınırsa tutuklanacağını anlar bunun üzerine ‘bir ceylan gibi’ çıkar doruklara.

Muhterem Ekinci, Jinha’ya komutan Gulan’ı şöyle anlatmıştı: “Çok açık yürekli, emektar biriydi. 10 çocuğum vardı ama en çalışkan, bana en yakın olan oydu. Gulan benim kızım değil arkadaşımdı. Benim sevgim Gulan'da çok büyüktü, beni çok düşünürdü. Ondan önce de bu dava vardı, davayı dayı tarafından öğrendi. Her zaman bana anlatın diyordu. Anlatırdık; dikkatle dinlerdi. O zaman bana 'nasıl evlen diyorsunuz, dava varken, mücadele varken evlilik niçindir. Dava varken erkeklerin baskısı, köle gibi yaşamayı nasıl kabul edebiliriz' diyordu. Bende ona siz şanslısınız biz evlenirken bize çare yoktu, çare olsaydı biz de giderdik diyordum.”

Gülerek kapadı gözlerini

20 yıl boyunca Kurdistan dağlarında savaşan Gulan Çekdar, DAİŞ’in 2014 yılında Rojava’ya saldırmasıyla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine on binlerce yoldaşı gibi Kobanî’ye geçer. En ön mevzide savaşır, savaşçılara yol gösterir. Kobanî’ye geçişinin 14’üncü gününde gülerek gözlerini kapatır.

Gulan Arîn….

Gulan, en son 5 Ekim’de yani Arîn Mirxan'ın şehit düştüğü gün annesini arayarak, hamile olan komşusuna bebeğine ‘Arîn’ ismini koymasını ister. Anne Ekinci, kızının şehadet haberini aldığı günü anlattı: “Bizim mahallede de serhildan vardı. Ateşler yakılmıştı, herkes ayaktaydı. 8 Ekim sabahı erken saatte Gulan'ı aradık. Karşıdan telefonu açtılar ama bir süre sessiz kaldılar konuşamadılar. Arkadaşlarından biri 'Gulan şehit düştü' dedi. Gulan, Arîn'den 2 gün sonra şehit düşmüştü. Komşumuz doğan kızının ismini ‘Gulan Arîn’ koydu. Gulan'ın cenazesini görenler 'gülerek uyur gibiydi' dediler. Gülerek uyumuştu, çok acı çekmemişti. Gittik cenazemizi aldık, büyük bir coşkuyla defnettik. Tabutun içinde bile güzel bir uykudaymış gibiydi, o kadar güzeldi ki anlatılmaz.

‘Gülümü alıp Batman’a getirdim’

Gulan, Batman'ın gülüydü; yurdunun, Kurdistan dağlarının gülüydü, ovaların, vadilerin, derelerin gülüydü. Gulan'ı çok özlemiştim, 'Gule seni özledim gel' dedim. Gule, Kurdistan dağlarından inip bir ceylan gibi Kobanî yollarına düştü. 'Ceylanım gel özledim' dedim, Gule omuzlar üzerinde geldi ona sarıldım öptüm kokladım, gülümü alıp Batman'a getirdim. O Kurdistan şehidi, Batman serhildanı oldu. Bütün Kürdistan'da bütün dağ ovalar da Gulan çok değerliydi. Ben Gule'den razıyım, halkı Gule'den razı.”

50 bin kişi uğurladı

Komutan Gulan Çekdar, şehit düştükten sonra doğduğu topraklara omuzlarda taşınarak getirilir. Amed’de otopsi işlemlerinin ardından Batman girişindeki Bardakçılar Dinleme Tesisinde binlerce kişi tarafından karşılanır. O dönem Özgür Basına düşen haberlere göre, 50 bin kişi Kurdistan’ın Gulê’sini son yolculuğuna uğurlar. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.