Güvercin değil, ölüm kuyusu

Dünya Haberleri —

Toplu mezar

Toplu mezar

  • Ninova ovasında Şengal ile Telafer yakınlarında bulunan ve binlerce Êzîdî ve Şii Türkmen’in katledilerek atıldığı, halk arasında ‘Güvercin kuyusu’ denilen toplu mezar açılıyor.

Irak Toplu Mezarlar Ofisi, DAİŞ’in Êzîdî ve Şii Türkmenleri topluca katledip attığı Alo Antar çukurunu kazmaya ve kimlik tespitine başladı.

Ninova ovasında Şengal ile Telafer yakınlarında bulunan Alo Antar çukuruna binlerce Êzîdî ve Şii Türkmen, DAİŞ tarafından katledilerek atıldı. Toplu mezarın açılması için 2022’den beri çevre halkından DNA örneği toplanıyor.

‘Güvercin kuyusu’ denilen toplu mezar, 10 yıl boyunca DAİŞ denetiminde kalan Musul kenti ile Ninova vilayetinde katledilenlerin atıldığı bir yer. Iraklı yetkililer, toplu mezarı 28 Mayıs günü kazmaya başladı. Eski bir meteor çukuru olan Alo Anter çukuruna halk arasında ‘güvercin kuyusu’ da deniliyor.

 

 

DAİŞ’in en iğrenç suçlarından

Konuya ilişkin basın açıklaması yapan Toplu Mezar Koruma Ofisi Müdürü Dhia Karim, Alo Antar çukuruna ilişkin "DAİŞ'in iğrenç suçlarından sadece biri” dedi. Karim, toplu mezarın hem kazılma sürecinin, hem de kurbanların kimliklerinin tespit edilmesinin oldukça meşakkatli bir süreç olacağını, bu konuda herkesin çabalarını birleştirmesi gerektiğini belirtti. 

Alo Antar çukuru, 50 metre çapında ve 100 metre derinliğinde. Karim, ilk etapta kazı çalışmasının 20-30 metre genişliğinde ve 10-25 metre derinliğinde yapılacağını açıkladı.

 

 

80 toplu Êzîdî mezarı

Birleşmiş Milletler’in 2018 yılında yayımladığı rapora göre; Ninova, Kerkük, Selahaddin ve Anbar vilayetlerinde, 12.000 kişinin katledilerek gömüldüğü 200'den fazla toplu mezar tespit edildi. Sadece Şengal’de Êzîdîlere ait 80 toplu mezar bulunuyor ve şimdiye kadar bu mezarların çoğu henüz açılmış değil.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.