İddianameye mahkeme aranıyor

Berna Çelik ve Çınar Altan

Berna Çelik ve Çınar Altan

  • İzmir'de 2023’te tutuklanan HDP İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan hakkında hazırlanan iddianame, iki mahkemenin "görevsizlik" karar vermesi üzerine istinaf mahkemesine gönderildi.

İzmir'de 6 Ekim 2023'te gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan hakkında hazırlanan iddianame, İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesi ile İzmir 2.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “görevsizlik” gerekçesiyle reddedildi. Mahkemelerin reddetmesi üzerine İzmir Bölge Mahkemesi’ne giden iddianameye, yapılacak değerlendirme sonucunda hangi mahkemenin bakacağı belli olacak.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Mayıs başında hazırlanan iddianamede, eşbaşkanlar "Örgüte üye olma" ve "Örgüte finansal destek sağlama" iddialarıyla suçlandı. İddianamenin ilk olarak gönderildiği İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 2 Mayıs'ta dosyanın "Örgüte finansal destek sağlama" kapsamında olduğunu belirterek, “görevsizlik” kararı verdi. Kararla birlikte iddianame bu kez İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme heyeti, 28 Mayıs'ta "Örgüte finansal destek sağlama" suçlamasına yönelik yeterli delil bulunmadığını belirterek, dosya ile ilgili “görevsizlik” kararı verdi. 

İddianamenin kabul edilmemesi nedeniyle hala duruşmaları görülmeyen tutsak eşbaşkanların, parti, Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE TUHAYDER), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ile Emek ve Demokrasi Güçleri'nin açıklamalarına katılmaları suçlama konusu yapıldı. Partinin yürüttüğü faaliyet ve kampanyalarının da yer aldığı iddianamede, halk toplantıları da suç olarak gösterildi. Yine parti binasında yapılan basın toplantıları ve kadın kurumlarına yer temin edilmesi de suç sayıldı. İddianamede ayrıca eşbaşkanlar hakkında ifade veren açık tanık “Buse Aslan” ve gizli tanık “Dokuz’un” beyanlarına da yer verildi. 

Dava avukatlarından İmdat Ataş, iddianamenin delil ve dayanaktan yoksun olduğunu belirterek, şunları söyledi: "İlk duruşmada en azından tahliye olacaklarını biliyoruz. Keza aynı gün benzer suçlamalarla tutuklanan HDP Buca İlçe Başkanı Nihat Türk 6 Haziran'da görülen ilk duruşmada tahliye edildi. Onunla ilgili dosyayı ayırmışlardı. Muhtemelen eşbaşkanlar da ilk duruşmada tahliye edilecek ama süreci uzatmak istiyorlar. Yargılamanın sonucunda beraat edeceklerini biliyoruz." MA/İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.