İmamoğlu uzaklaştırıldı, Şişli'ye kayyum atandı

Ekrem İmamoğlu
- Türk İçişleri Bakanlığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık'ın görevden uzaklaştırıldığını, Şişli Belediyesi'ne ise kayyum atandığını duyurdu.
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık görevden uzaklaştırıldı. "Örgüte yardım etme" suçlamasıyla tutuklanan Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan'ın yerine Şişli Kaymakamı Cevdet Ertürkmen kayyum olarak atandı.
İçişleri Bakanlığı, İBB ve Beylikdüzü'nde başkanvekili seçimi için tarih açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beylikdüzü Belediye Meclislerinin, Belediye Başkanı Vekilini seçmek üzere; İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantı salonunda 26 Mart günü saat 13.00’te, Beylikdüzü Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda 26 Mart günü günü saat 09.00’da toplanmaları duyuruldu.
Kayyumla çalışmayı reddettiler
Şişli Belediye Başkan yardımcıları Ozan Özgür Doğru ve Fatma Özlem İzol, Şişli Belediyesi'ne kayyum atanmasına tepki olarak görevlerinden istifa etti. Ozan Özgür Doğru, istifa mektubunda, “Şişli halkına bir teşekkür ve inandıkları demokratik Türkiye için bir istifa borçluyum. İstifamın nedeni; halkımızın yaşadığı gerçeklerin ve halkımızın seçme hakkının yok sayılmasıdır” dedi. Doğru, Şişli halkının kendisine verdiği görevin “kent ihanetine hizmet ettirilmesine” izin vermeyeceğini belirtti.
Av. Fatma Özlem İzol ise 31 Mart 2024 seçimlerinde halkın büyük çoğunluğunun oylarıyla seçilen Resul Emrah Şahan’ın tutuklanmasını ve yerine kayyum atanmasını “demokrasiye darbe” olarak değerlendirdi. “Bu hukuksuzluğu, demokrasi dışılığını, halkın iradesine atanmış kayyumu, zorbalığını kabul etmiyorum” diyen İzol, 17 Nisan 2024’ten bu yana yürüttüğü Belediye Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ettiğini duyurdu.
TBB'ye Zeydan Karalar
Bu arada Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından TBB Başkanlığına CHP'li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, vekalet edecek.