İşkence sorusu: Kurdistan nerede?

Polis işkencesi

Polis işkencesi

  • Gever'de polis tarafından alıkonulan ve araziye bırakılarak ’90’lara dönülür’ mesajı verilen gençler “Kurdistan nerede” denilerek saatlerce işkence gördü.

Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesinde 31 Temmuz akşamı  gözaltına alınan 8 gençten 2’si serbest bırakılmış, 6 genç ise sabaha karşı ilçeye kilometrelerce uzaklıkta farklı noktalara bırakılmıştı.

Polis aracına bindirildikten sonra çevre yoluna çıkarak orada  Yusuf isimli ‘Amir’in yanına götürüldüklerini anlatan gençler, işkencenin götürüldükleri bu arazide başladığını kaydetti.

Tek başına zırhlı araca alınarak işkence gören gençlerden R.T, “Neden buradayım, niye dövüyorsunuz, diye sordum. ’30 Temmuz akşamı Cumhuriyet mahallesinde zırhlı aracın taranma olayından haberiniz var mı? Siz mi yaptınız?’ dediler. Evde olduğumu söylememe rağmen polisler sürekli bana hakaret edip küfür savurdu. Kafama defalarca telsizle vuruldu. Kafamdan aşağı su dökülerek darp edildim. Saatlerce darp edildikten sonra arkadaşım U.Ş.’yi araç içerisine aldılar. Polisler o esnada ‘Sen biraz dinlen daha sonra devam edeceğiz’ diyerek U.Ş.’yi araç içerisinde işkenceye maruz bıraktılar. Daha sonra Şemzînan yolu üzerinde bırakıldım. Darp nedeniyle kulak zarım zarar gördü. Halen duymakta sıkıntı yaşıyorum.”

Kanı temizleyip tekrar dövdüler

Darp edilen gençlerden U.Ş. de saatlerce darp edildiğini belirterek, “Başıma iki kez soğuk su döküldü. Burnumdan ve ağzımdan kan gelmesiyle birlikte araç içerisinden çıkarıldım. Yüzüme su döküp, kanı temizledikten sonra tekrar dövmeye başladılar. Bana, ‘Kurdistan neresi?’ diye soruldu. Ben de polislere ‘Siz daha iyi bilirsiniz’ dedim. Bunun üzerine tekrar tekrar darp edildim" sözleriyle yaşananları anlattı. 

Kafalarına sıkıp atalım tehdidi

Polislerin araç içerisindeki amirlerine, "Bence bunların kafasına sıkıp buraya atalım, hepimiz kurtuluruz. Zaten kimse bizim öldürdüğümüzü bilmez" dediğini kaydeden U.Ş. şunları söyledi: "Issız ve karanlık bir yerde aşağıya indirildim ve koşmam istenildi. Ben de öldürüleceğimi düşündüm. ‘Dur ihtarına uymadı’ süsü verilmesinden şüphelenerek kaygılanıp koşmadım. İlçeye 5 kilometre uzaklıkta bulunan çevre yolunda bırakıldım. Tişörtte kan lekeleri vardı ve üzerimden zorla çıkarıldı. Çıplak şekilde orada bırakıldım. Eve geldikten sonra hastanede darp raporu aldım." HAKKARİ

 

* * *

4 ayda 10 soruşturma

Şirnex merkez ve ilçelerinde Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamaları halen devrede. Siyasetçiler ve sivil toplum örgütü temsilcileri de yargı kıskacında. DEM Parti Şirnex İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen hakkında son 4 ayda 10 soruşturma açıldı. Söz konusu soruşturmalar tümü, Güngen’in parti faaliyetleri nedeniyle açıldı. Açılan her soruşturmada parti faaliyetleri “suç” sayıldı. 

Taşımalı seçmene tepki suç

Güngen'in taşımalı seçmenlere karşı tepkisi, “298 Sayılı Seçim Kanununa muhalefet” suçu sayıldı. Seçim çalışmaları kapsamında basına verdiği demeçler, “halkı alenen kin ve düşmanlığa tahrik etmek” gerekçesiyle soruşturma konusu yapıldı. 

Güngen’in parti binası önündeki açıklamaları, Cizîr (Cizre) ilçesinde seçim konvoyuna izin verilmemesine karşı beklemesi, farklı tarihlerde Amed, Mêrdîn ve Êlih’te partisinin düzenlediği miting ve çalışmalara katılması da soruşturmalık oldu. 

Korkmuyoruz

Şırnak Valiliği’nin OHAL’i aratmayan yasaklarına dikkat çeken Güngen, her çalışmanın illegalize edildiğini belirterek, “Programımızı basınla paylaşmamızın ertesi günü Şırnak Valiliği kentte yasak kararı alıyor. Bize geri adım attırmak istiyorlar. Ancak onların soruşturmaları bizleri korkutmuyor bizler bu politikalara diz çökmeyeceğiz, mücadelemizi büyüteceğiz" tepkisinde bulundu.  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.