Kabine ırkçılara karşı toplandı

Dünya Haberleri —

İngiltere ırkçı eylemler / foto:AFP

İngiltere ırkçı eylemler / foto:AFP

  • İngiltere’de çok sayıda kente sıçrayan ırkçı saldırı ve sokak gösterileri müslüman ve göçmenleri hedef alıyor. İngiliz kabinesi durumu görülmek için olağan üstü toplantı yaparken, Başbakan Starmer, aşırı sağın haydutluğu dedi.

İngiltere'de göçmen karşıtı ırkçı protestolar ülke genelinde yayılırken, Rotherham kasabasında sığınmacıların ve düzensiz göçmenlerin kaldığı bir otelin önünde toplanan protestocular oteli ateşe vermeye çalıştı. ırkçı grupların Southport kasabasında bulunan bir camiye saldırması ile başlayan olaylar sokaklarda İngiliz olamayanlara rastgele saldırıya dönüştü.

Göçmenlere ev sahipliği yapan Holiday Inn Express oteline girmeye çalışan aşırı sağcı protestocular oteli taşladı. Ardından sandalye gibi nesneler fırlatarak otelin camlarını kırmaya çalıştı. Göçmen karşıtı protestocuların, “Hoş karşılanmıyorsunuz" ve "def edin onları" diyerek sloganlar attığı belirtildi. Gösterilere katılan 100’de fazla kişi göz altına alındı.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde binanın dışındaki çöp bidonlarını ateşe veren maskeli protestoculardan bazılarının otelin pencerelerini kırarak içeri girdiği ve binanın zemin katında yangın çıkardığı görüldü.

Kabine acil toplandı

Saldırıların sürmesi üzerine kabine de "acil toplanma" kararı aldı. The Guardin’da yer alan habere göre; İngiltere İçişleri bakanı Yvette Cooper, bugün yapılacak acil Kabine Ofisi Brifing Odaları (COBRA) toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada saldırganları "serseri azınlık suçlular" olarak nitelendirdi. 

Anti-faşistler de sokağa çıktı

Polisin yetersiz kaldığı ırkçı saldırı ve gösteriler karşısında sol gruplar da sokağa çıktı. Rotherham'da yaşanan şiddet içeren olaylar, aşırı sağcı protestocuların otelin önünde toplanıp "Mülteciler hoş geldiniz" sloganı atan ırkçılık karşıtı protestocularla karşı karşıya gelmeleri ardından yükselişe geçti.  Hafta sonu birçok kentte gerçekleşen protestolarda aşırı-sağcı gruplara karşı, ırkçılık karşıtı gruplar da sokağa döküldü.

'Aşırın sağın haydutluğu'

İngiltere başbakanı Kier Starmer yaptığı açıklamada, üç kız çocuğun ölümüyle sonuçlanan bıçaklı saldırının ardından ülkeyi saran protestolarda yaşanan şiddet olaylarını "aşırı sağın haydutluğu" olarak nitelendirerek kınadı. Başbakan Starmer, ulusa seslenişinde, birçok şehirde hafta başından beri devam eden kaos ile ilgili hükümetinin "bu haydutları adalete teslim etmek için ne gerekiyorsa yapacağına" söz verdi.

Irkçı yönlendirme ile başladı

Saldırının nedeni henüz netleşmezken, polisler olayın terör bağlantılı olmadığını aktardı. İlk başta kanlı saldırıyı gerçekleştiren kişinin "Ali" adında bir mülteci olduğu ve "İngiltere'ye bir yıl önce geldiği" şeklinde yanıltıcı haberler kamuoyuna yansıdı.

Fakat sonrasında saldırıyı 17 yaşındaki Axel Muganwa Rudakubana adlı saldırganın düzenlediği açıklandı. Axel'in Galler'in başkenti Cardiff'te doğduğu, 2013'te Southport bölgesine taşındığı aktarıldı. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.