Kerkük'te YNK'siz plan tutmadı

Rêbwar Taha

Rêbwar Taha

  • YNK’li aday Rêbwar Taha'nın Kerkük’ün yeni valisi seçilmesini kutlayan YNK Başkanı Bafil Talabani, "Mam Celal’in politikasını uygulayacağımızın, tüm taraflara aynı gözle bakacağımızın, hatta diğer partileri esas alacağımızın sözünü veriyorum” dedi.

Kerkük İl Meclisi, önceki gün Bağdat’ta 9 üyesinin katılımıyla toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda YNK’li Rêbwar Taha, Kerkük’ün yeni Kürt valisi oldu. Toplantıya KDP’li 2 üye, Türkmen Cephesi’nin 2 üyesi ve geriye kalan Arap üyeler katılmadı.

Kerkük İl Meclisi'nin 5'i YNK üyesi, biri Hristiyan, üçü Arap üyeden oluşan 9 üyesi, önceki akşam Bağdat'taki Reşid Otel’de gerçekleşen toplantıda Rebwar Taha’yı Kerkük’ün yeni valisi olarak seçti. Kerkük İl Meclisi Başkanlığına da Arap fraksiyonundan Muhammed Hafız seçildi. Kerkük İl Meclisi’nde seçimlerinde YNK'li Rebwar Taha 29 bin 861 oy, Muhammed Hafız 8 bin 666 oy almıştı. Irak Türkmen Cephesi ve Kerkük’ün eski atanmış valisi, Kerkük İl Meclisi’nin Bağdat'ta toplanacağı haberlerine karşı açıklama yayımlamıştı. Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü, "Irak Türkmen Cephesi'nin katılımı olmadan hiçbir toplantı ve anlaşma kabul edilemez. Böyle bir toplantı olması durumunda her türlü hukuki ve anayasal tedbiri alacağız” demişti.

Toplantıya katılmayan taraflar, Türk devletinin geliştirdiği plan doğrultusunda Kerkük Valisi’nin Kürt olmasını engellemeyi, düşük oy almasına karşın Türkmen Cephesi’ne ise valilik makamını vermeyi ön görüyordu. KDP’nin toplantıya katılmayan Araplar ve Türkmen Cephesi üyeleriyle Kerkük Valiliği görevini iki yıl arayla bu taraflar arasında paylaşması planlanıyordu. Türkmen Cephesi, bu temelde KDP ile ittifak kurduğunu resmen duyurmuştu.

Atanmış vali kabullenmiyor

Sosyal medya üzerinden bir video yayımlayan Kerkük’ün eski atanmış valisi ve İl Meclis Üyesi Rekan Ciburi, Bağdat’taki toplantıyı “yasa dışı” olduğunu belirterek alınan karara tepki gösterdi ve Araplara ihanet edildiğini ileri sürdü. Rekan Ciburi, referandum süreci sonrası Kürt vali Necmeddin Kerim’in görevden alınması ve hakkında yakalama kararı sonrası dönemin Irak Başbakanı tarafından Kerkük Valiliğine atanmıştı. Toplantıya katılan üç Arap meclis üyesine sert dille yönelen Rekan Ciburi, Bağdat’ta yapılan toplantının yasal olmadığını ve en yaşlı üye olarak davet edilmediğini, toplantının Kerkük İl Meclisi'nin 13. maddesini ve ilk toplantı tutanaklarını ihlal ettiğini ileri sürdü.

Türkiye piyonları da tepkili

Türkmen Cephesi de dün düzenlediği basın açıklamasında seçimi kabul etmeyeceğini bildirdi. Kerkül İl Meclisi'nde 2 sandalyesi bulunan Türkmen Cephesi, "Kimse Türkmenleri unutamaz... Biz toplantıya katılmadık ve kimse bizi temsil etmedi. Bağdat toplantısında hukuk ihlalleri var, Bağdat toplantısında Türkmenlerin bulunmaması hukuka aykırıdır"  dedi.

Taha, barış mesajı verdi

Seçilmesinin ardından açıklama yapan Rebwar Taha ise   “Kerkük'te bugünden itibaren barış, refah ve ayrım gözetmeksizin tüm vatandaşlara hizmet etme aşaması olan yeni bir aşamanın başlayacağının herkese güvencesini veriyoruz” dedi. Kentteki istikrarı ve ekonomiyi güçlendireceğini dile getiren Taha, şunların altını çizdi: “Güvenlik ve istikrarın pekiştirilmesi, hizmet seviyesinin iyileştirilmesi, ekonomik altyapının canlandırılması, çeşitli sektörlerin geliştirilmesi ve Kerkük'ün zengin kaynaklarının vatandaşların geçim koşullarını iyileştirmek için kullanılması için her türlü çabayı göstereceğiz.”

Kerkük Valiliği konumnu, Kerkük'teki tüm toplumlar arasında ayrım gözetmeksizin siyasi ve toplumsal uzlaşmayı sağlamak, karşılıklı kabulü, iş birliğini güçlendirmek, kardeşliği ve bir arada yaşamayı güçlendirmek için bir araç olarak kullanacağının taahhüt eden Taha, Kürt, Arap, Türkmen, Hristiyan hiçbir kesim arasında ayrım gözetmeksizin herkesin valisi olacağını vurguladı.

Bafil Talabani söz verdi

Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Başkanı Bafil Celal Talabani ise Kerkük Valisi’nin seçilmesinin ardından, yaptığı açıklamada YNK’nin Kerkük’te Mam Celal’in izinden yürüyeceğinin, Kerkük’ün tüm bileşenleri için çalışacağının sözünü verdi. Bafil Talabani, “Kerkük’ü birlikte yaşamın örnek bir modeli haline getireceğiz. İnşallah önümüzdeki yıllarda Kerkük’ün sorunu demek yerine Kerkük gibi olmasını istiyoruz diyecekler. Bütün arkadaşlarımı ve Kerkük’ün tüm bileşenlerini kutluyorum ve onlara YNK’nin Cumhurbaşkanı Mam Celal’in politikasını uygulayacağımızın, tüm taraflara aynı gözle bakacağımızın, hatta diğer partileri esas alacağımızın sözünü veriyorum” dedi.

Irak'ta 18 Aralık 2023'te İl Meclisi seçimleri yapılmış ve 28 Aralık 2023'de kesin sonuçlar, Irak Yüksek Seçim Kurulu tarafından onaylanmıştı. Siyasi partilerin anlaşmazlığı nedeniyle Kerkük ve Diyala valileri seçilememişti. Kerkük İl Meclisi biri kota olmak üzere 16 sandalyeye sahip. Irak'ta 18 Aralık 2023'te yapılan yerel seçimlerde Kerkük İl Meclisi’nde Türkmenler 2, Araplar 6, YNK 5, KDP 2, Hristiyanlar da kotayla 1 sandalye kazanmıştı.

***

Yeni Kürt Vali, Kerküklü

Kerkük Valisi Rebwar Taha Mustafa Ahmed, 1981'de Kerkük'ün Azadi Mahallesi’nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kerkük'te tamamladı. İngiliz Dil Eğitimi Lisans, Hukuk ve İşletme Lisans diplomalarına sahip. 2014'te Irak Meclisi üyesi olarak seçildi. Irak Meclisi’nde 2018'de YNK Fraksiyonu Başkanı oldu. Irak Parlamentosu İçtüzük Hazırlama Komisyonu Başkan Yardımcısı olarak seçildi. YNK’nin 4. ve 5. kongrelerinde Yönetim Başkanlığı üyesi olarak seçildi. 2023'te Kerkük İl Meclisi seçimlerinde (Kerkük bizim gücümüz ve irademizdir) koalisyonunun lideri olarak seçildi. İyi derecede Kürtçe, Arapça ve İngilizce biliyor.

***

Seçime katılacaklar belli oldu

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, Federe Kurdistan Parlamentosu seçimlerine katılacak liste, ittifak ve aday numaralarını açıkladı. Komisyon Başkanı, seçimin en tarafsız şekilde yapılacağını öne sürdü.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Hakim Ömer Ahmed, seçimlerinin yapılmasına yönelik çalışmalar ve hazırlıklarla ilgili gelişmeler hakkında önceki gün bir basın açıklaması yaptı. Ömer Ahmed, Federe Kurdistan Parlamentosu seçimine partiler, siyasi ittifaklar ve bağımsız adaylardan oluşan 136 listenin katılacağını belirtti. Hakim Ömer Ahmed, şunları söyledi: "Seçimlerin prosedürünü yakından takip ediyoruz. Seçim günü görev alacak tüm personeller belirlenecek, Pazartesi günü de seçim ekipmanları test edilecek. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu olarak seçimleri  en şeffaf ve tarafsız şekilde yürüteceğimizi belirtiyoruz. 2021 Irak Parlamento seçimleri ve geçen yılki Eyalet Meclisi seçimleri gibi iki başarılı deneyimimiz var.”

Federe Kurdistan Parlamentosu’nun 6. dönem seçimleri, 20 Ekim’de yapılacak. HEWLÊR

***

Êzidîlerin KDP'den kaçışı sürüyor

Êzidxan Asayişi, Dihok ve Zaxo’daki yüzlerce Êzidî ailenin KDP ve kendisine bağlı çevrelerce geliştirilen provokasyon sonrası kamplardan kaçarak Şengal’e ulaştığını duyurdu.

Dihok ve Zaxo’daki kamplarda tutulan ve Şengal’e dönüşleri engellenen Êzidî ailelerin, KDP çevrelerince geliştirilen nefret söylemlerinin ardından olası bir saldırıdan korunmak için Şengal’e kaçışı sürüyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Êzidxan Asayişi, “Şengal'den 3 Ağustos 2014'te yaşanan Ferman sonrası yüzlerce aile KDP’nin kendilerini savunmasız bırakması nedeniyle Başûrê Kurdistan’daki kamplara yerleşmiştir. Yıllardır Şengal’e geri dönüşler olsa da kamplarda kalan birçok aile KDP tarafından engellenmeye devam ediliyor. KDP provokasyonu nedeniyle yüzlerce aile kampları terk ederek yönlerini Şengal’e çevirdi. Bu durum, halkın KDP kamplarını güvenli görmediğinin bir kanıtıdır. Êzidî halkı için en güvenilir alanlar, Şengal Özerk Yönetimi’nin kontrolünde olan alanlardır. Halkın bugünkü geri dönüşü, KDP’nin Şengal’in güvenliği olmadığı yönündeki söylemlerinin de temelsiz olduğunu ortaya koymuştur.”

Güçlerinin Şengal’e dönen tüm Êzidî ailelerine desteklerini sunmaya hazır olduğuna dikkat çeken Êzidxan Asayişi, şu çağrıda bulundu: “Halkımızı her an savunmaya hazırız. Halkımız Şengal’in savunma altında olduğunu ve huzur ve güvenliğinin sağlandığını bilmelidir." ŞENGAL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.