Köyü yakmakla tehdit ettiler

Lice Pêçar Mahallesi

Lice Pêçar Mahallesi

  • Licê’ye bağlı Pêçar Mahallesi'ni ablukaya alan Türk askerleri, iki evi kurşunladı, köylüleri “Köyünüzü yakarız, sizi yaşatmayız” diyerek tehdit etti. Köylülerle görüşen DEM Amed Milletvekili Serhat Eren, “Halkı korkutup köyleri boşaltmak istiyorlar” dedi.

ASMİN BARAN / AMED

Amed’in Licê ilçesine bağlı Pêçar kırsal mahallesinde 16 Eylül’de havadan ve karadan gerçekleştirilen saldırı sonucu çıkan çatışmada HPG’li Zırav Taş ve Fehmi Başkurt şehit düştü. Resmi olarak açıklanmasa da iki korucunun da ağır yaralandığı öğrenildi. Kırsal alanda askeri saldırı sürerken, köyler ise ablukaya alındı. Askerlerin baskın yaptığı Pêçar’da köylüler saldırıya uğradı, tehdit edildi, üç genç gözaltına alındı, iki ev kurşunlandı, köylülerin bahçelerine zarar verildi.

Fotokapan yerleştirildi

Köydeki duruma ilişkin bilgi aldığımız yerel kaynak, köyün hala abluka altında olduğunu, köye giriş-çıkış yapanların kontrol edildiğini, askerlerin köylüleri tedirgin etmeye devam ettiğini aktardı. Gençlerin gözaltına alınırken, işkence ve hakaretlere maruz kaldığını belirten yerel kaynak, köylerin girişleri ve köylülerin bahçelerinin de olduğu birçok bölgeye çok sayıda fotokapan ve kamera yerleştirildiğini kaydetti.

Milletvekili Eren anlattı

Askeri hareketliliğin devam ettiği köye bir heyetle giderek köylüleri dinleyen DEM Milletvekilli Serhat Eren, gözlemlerini gazetemize anlattı. Yol boyunca tehditvari bir şekilde takip edildiklerini belirten Serhat Eren, köydeki açıklamalarını da askerlerin silahlı tehditleri ve engellemeleri içerisinde yaptıklarını söyledi.

Köyler boşaltılmak isteniyor

Köyde iki evin tarandığını, köylülerin “evinizi, köyünüzü yakarız” tehditlerine maruz kaldığını belirten Serhat Eren, köylülerin bu tehditlere rağmen köylerinden ayrılmadıklarını vurguladı. Son süreçte Kürdistan’da yürütülen askeri saldırılarda köylerin ve Kürdistan’ın insansızlaştırılmasının hedeflendiğini kayededen Serhat Eren, köylülerin bahçelerine zarar verme ve köylüleri tehdit etmenin bu politikaya hizmet ettiğini kaydetti. İhlalleri yerinde gözlemlerinin bile askerler tarafından engellendiğini aktaran Serhat Eren, şunları paylaştı: “Köyde iki eve saldırı olmuş ve iki ev kurşunlanmıştı, yine köylüler hakarete maruz kalmıştı. Köylülerin bostanları da bilinçli bir şekilde tahrip edilmişti. Çok sayıda asker silahlarla köyü kuşatıp halkı abluka sürecinde tehdit etmiş. Yine köylüleri ‘köyü yakarız’ şeklinde de tehdit etmişlerdi. Son zamanlarda Lice başta olmak üzere çok sayıda köy operasyon gerekçesiyle ablukaya alınıp işkenceye maruz bırakılıyor. Bununla halkı korkutup Kürdistan’daki köyleri boşaltmak istiyorlar. O köyde de yapılmak istenen buydu. 90’lı yıllarda yaptıklarını yeniden tekrarlıyorlar. Buna sessiz kalmayacağız.”

Suç duyurusunda bulunacağız

Köylülere dönük ciddi suçlar işlendiğini, yaşanan bu suçlara karşı gereken suç duyurularını yapacaklarını belirten Eren, şunları ekledi: “Bu ihlallerin takipçisi olacağız. Bu tarz baskılarla bu işkencelerin ve ihlallerin basına yansımasını engelliyorlar. Son zamanlarda buna benzer çok sayıda olay yaşandı. Güvenlikçi politikalar ya da savaşla Kürt sorununu çözemezler. Bu sorunu savaşla çözemeyeceklerini defalarca dile getirdik. Bunları her alanda dile getirmeye devam edeceğiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.