Güncel

Kürtçe konuşanlar katledildi

Toplum/Yaşam Haberleri —

Kürtçe konuştukları için katledilenler

Kürtçe konuştukları için katledilenler

  • Kürtçe konuştukları için Selim, Şirin, Kadir, Barış, Lokman ve Sedat katledildi. Onlarca kişi de Türk ırkçı grupların saldırılarından yaralı olarak kurtuldu.

* 24 Ekim 2015’te Kürt şarkıcı 33 yaşındaki Selim Serhed, çalıştığı ‘türkü barda’ Kürtçe şarkı söylemesi nedeniyle tartıştığı İdris Ünver adlı bir ırkçı tarafından öldürüldü.

* İstanbul Kâğıthane’de 2 Eylül 2015’te Sedat Akbaş (21), cep telefondan biriyle Kürtçe konuştuğu sırada 8 kişinin saldırısına uğraması sonucu yaşamını yitirdi.

* Uşak'ta inşaat işçiliği yapan Eren Sömer (26) ve Ufuk Çelik (28), 26 Nisan 2016’da Kürtçe konuşarak sohbet ettikleri sırada bir grubun bıçaklı saldırısına uğradı ve her iki isimde yaralandı.

* Aydın'da Kürtçe konuştuğu nedeniyle Pınar Çetinkaya adlı öğrenci yurttan atıldı.

* 10 Mayıs 2018’de Ağrı’da zorunlu askerlik yapan Fikret Aydemir, Kürtçe konuştuğu için bir grup ırkçı askerin saldırısına uğradı.

* 16 Aralık 2018'de Sakarya’da Kürtçe konuşan baba Kadir Sakçı ve oğlu Burhan Sakçı, silahlı saldırıya uğradı. Baba yaşamını yitirirken oğlu saldırıdan ağır yaralı olarak kurtuldu. 

* 2019 sonrası da ırkçı saldırılar hız kesmeden devam etti. 19 yaşındaki Şirin Tosun ve arkadaşı Mahsun Zeren, mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştıkları Sakarya’nın Karasu ilçesinde Kürtçe selam verdikler için 8 kişinin silahlı saldırısına uğradı. Tosun, 54 gün yoğun bakımda kaldığı hastanede hayata veda etti.

* Ankara’nın Etimesgut ilçesi Alsancak Mahallesi’nde arkadaşlarıyla parkta oturmak için evden çıkan 20 yaşındaki Barış Çakan, Kürtçe müzik dinlediği gerekçesiyle üç kişilik bir grubun saldırısı sonucu hayatını kaybetti. 

* 9 Eylül 2024’te İstanbul’da Fatih ilçesi Aksaray semtinde Duhoklu Kürt iş insanı Hakim Lokman, Kürtçe konuştuğu için 10 kişiyi aşkın ırkçı bir grubun saldırısı sonucu kalbinden bıçaklanarak öldürüldü. Saldırganlardan hiçbiri gözaltına alınmadı.

 

* * *

Kürt düğününe baskın

Eskişehir’de yaklaşık 170 haneden oluşan ve nüfusun çoğunu Kürtlerin oluşturduğu Kireç köyünde muhtar Mustafa Doğan’ın evlenen oğlu için 5-6 Ağustos'ta 2023’te düğün yapıldı. Düğüne gidenler Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti. Düğünden sonra çalınan şarkılarla “Örgüt propagandası yapıldığı” ileri sürülerek 23 kişi gözaltına alındı; ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar. Gözaltına alınanlardan Sadık Kolan, “Devlet Eskişehir’de görkemli bir Kürt düğününün olmasını kabullenmedi. Sorguda, ‘Şehit vermişim, böyle bir düğünü kabul edemem’ denildi” şeklinde konuştu.

Düğüne Türk bayrağı zorunluluğu

Hakkari’nin Çelê (Çukurca) ilçesinde geçen yıl açık havada organize edilen düğünlerde Türk bayrağı asma zorunluluğu getirildi. Bayrağın asılmadığı düğünler, asker tarafından basıldı; itiraz eden yurttaşlar, baskı ve şiddetle karşılaştı, tehdit edildi.

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde geçen yıl yapılan düğüne baskın düzenleyen polisler, aralarında düğün sahibi ve müzisyenlerin de bulunduğu toplam 9 kişiyi gözaltına aldı. 

Mahalleyi ablukaya aldılar

Düğün sahibi Tahsin Karçık, "Polis sanatçıya 'GBT yapıp bırakacağız' dedi. Daha sonra polis elindeki telsizle anons yaptı ve mahalleyi ablukaya aldılar. Polis, Haziran 2023'te de bizim düğünümüzü bastı. O zaman yaklaşık 10 kişi aldılar. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun emriyle gelip bizi aldılar. Mahkemeye çıktığımızda hakim suratımıza bile bakmadan bizi tutukladı. Cezaevinde toplam 100 gün yattık.”

paylaş

   

Güncel

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.