Kuzey Kore asker gönderdi mi?

Dünya Haberleri —

Güney Kore İstihbarat Dairesi’nin paylaştığı fotoğraflardan

Güney Kore İstihbarat Dairesi’nin paylaştığı fotoğraflardan

  • ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiğine ilişkin kanıtlar olduğunu söyledi. 

Güney Kore Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı'nın 3 bin Kuzey Kore askerinin Ukrayna'daki savaş alanlarına gönderildiğini, öncesinde Rusya'da insansız hava araçları ve diğer ekipmanlar konusunda eğitim aldığını açıkladı. Kuzey Kore ve Rusya, iddiaları reddetti. ABD ise kanıtlar olduğunu açıklayarak, tartışmayı sürdürdü. 

Güney Kore istihbaratı, Rus donanmasının bu ay bin 500 Kuzey Kore özel savaş birliğini Rusya'ya götürdüğüne dair haberleri ilk kez kamuoyuna duyurdu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski daha önce hükümetinin 10 bin Kuzey Kore askerinin Rus güçlerine katılmak üzere hazırlandığına ilişkin istihbarata sahip olduğunu ileri sürmüştü. ABD ve NATO, Kuzey Kore'nin asker gönderdiği haberini resmi olarak teyit etmemiş, ancak doğru olması halinde böyle bir gelişmenin tehlikesi konusunda uyarıda bulunmuştu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetinin Kuzey Kore'nin asker sevkiyatı konusunda “alarm verdiğini”, çünkü riskin farkında olduğunu söylemişti. Rusya ve Kuzey Kore ise asker hareketliliği olduğunu yalanlıyor. 

Çok ciddi mesele olur

Washington Post tarafından yayınlanan bir videoya göre Roma ziyareti sırasında gazetecilere konuşan ABD Savunma Bakanı Austin, “Tam olarak ne yapıyorlar? Bunu göreceğiz, bunlar çözmemiz gereken şeyler” dedi. Austin, Kuzey Kore birliklerinin Rusya'nın yanında Ukrayna'daki savaşa katılması halinde bunun çok ciddi bir mesele olacağını, Avrupa ve Hint-Pasifik bölgesinde etki yaratacağını sözlerine ekledi.

İngiltere Savunma Bakanı John Healey, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ile Londra'da yaptığı görüşmenin ardından Kuzey Kore birliklerinin Rusya'ya konuşlandırılmış olmasının “kuvvetle muhtemel” olduğunu söyledi. Pistorius, olası asker sevkiyatının “giderek daha fazla birbirine yaklaşan ve birbiriyle bağlantılı hale gelen” uluslararası çatışmalarla başa çıkmanın zorlukları öne çıkardığını kaydetti.

İstihbarat semineri

Güney Kore Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Cho Tae-yong, konuyla ilgili kapalı brifing vermişti. Brifinge katılan parlamenter Park Sunwon, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cho'nun milletvekillerine, istihbarat dairesinin Kuzey Kore'nin Aralık'a kadar Rusya'ya toplam 10 bin asker konuşlandırmayı hedeflediğini değerlendirdiğini söylediğini aktardı. Park, Cho'nun Rusya'ya gönderilen 3 bin Kuzey Kore askerinin birden fazla askeri üsse dağıldığını ve eğitimde olduğunu söylediğini de iletti. Park'a göre Cho, milletvekillerine, istihbarat dairesinin askerlerin henüz savaşta konuşlandırılmadıklarına inandığını söyledi.

Park ile birlikte istihbarat brifingi hakkında konuşan parlamenter Lee Seong Kweun, istihbarat dairesinin Rus ordusunun şu anda Kuzey Koreli askerlere insansız hava araçları gibi askeri teçhizatın nasıl kullanılacağını öğrettiğini tespit ettiğini söyledi. Lee, Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Cho'nun Rus eğitmenlerin Kuzey Koreli askerlerin moral ve fiziksel gücü hakkında yüksek görüşlere sahip olduklarını ancak modern savaş anlayışından yoksun oldukları için eninde sonunda ağır kayıplar vereceklerini düşündüklerini söylediğini aktardı. Cho'ya atıfta bulunan Lee, Rusya'nın çok sayıda tercüman istihdam ettiğini söyledi.

Aileleri tecrit edildi

Lee, Güney Kore İstihbarat Dairesi'nin Kuzey Kore'nin Rusya'ya gönderilmek üzere seçilen askerlerin aile fertlerini tecrit etmek için özel bölgelere yerleştirdiğine dair işaretler tespit ettiğini de kaydetti. İstihbarat Dairesi Başkanı Cho, parlamenterlere, Kuzey Kore'nin asker sevkiyatını kendi halkına açıklamadığını söyledi. Lee, buna karşın haberlerin, yakınları Rusya'ya atananlar dahil bölge sakinleri arasında yayıldığına dair söylentiler olduğunu söyledi.

Savunma anlaşmaları var

Kuzey Kore ve Rusya son iki yıldır iş birliklerini hızla arttırıyor. Haziran ayında her iki ülkenin de saldırıya uğramaları halinde acil askeri yardım sağlamak için mevcut tüm imkanları kullanmalarını gerektiren büyük bir savunma anlaşması imzalanmıştı.

Güney Koreli, Rusya'nın Kuzey Kore'ye Güney Kore'yi hedef alan nükleer ve füze programlarını güçlendirebilecek sofistike silah teknolojileri vererek Kuzey Kore'yi ödüllendirebileceğinden endişe ediyor.

En büyük ordulardan

Kuzey Kore, 1,2 milyon askerle dünyanın en büyük daimi ordularından birine sahip olsa da 1950-53 Kore Savaşı'ndan bu yana büyük çaplı çatışmalara girmedi. Çok sayıda uzman, Kuzey Kore birliklerinin Rusya'ya ne kadar yardım edebileceğini sorguluyor ve savaş tecrübelerinin yetersizliğini öne sürüyor. Uzmanlar, Kuzey Kore'nin Rusya'dan ekonomik destek ve Kuzey Kore'nin eskimiş konvansiyonel silah sistemlerinin modernizasyonu ve yüksek teknolojili silah teknolojisi transferleri için yardım almak istediğini aktarıyor.

Rusya ve Kuzey Kore'nin işbirliği yapması  prensipte yeni bir şey değil: Haziran ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile güvenlik ortaklığı konusunda anlaşmaya varmak için Pyongyang'a gitti . Daha önce, Kuzey Kore'nin , özellikle top mermileri olmak üzere, kapsamlı silah teslimatlarına ilişkin spekülasyonlar vardı . Ve 2023 gibi erken bir tarihte, Ukrayna gizli servisi HUR, sınırlı bir Kuzey Kore askeri birliğinin Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarına ulaştığını bildirdi.

Bilgi az, spekülasyon çok

Alman medyasına yansıyan Güney Kore gizli servisi NIS'in bulguların yeni bir niteliği var: Kuzey Kore, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüteceği savaş için 12 bine kadar asker sağlamak istiyor. Bunlardan bin 500'ü Rusya'nın liman kenti Vladivostok'a sevk edildi. DW'ye konuşan Münih Güvenlik Konferansı'nın (MSC) kıdemli üyesi Nico Lange, şu anda çok az somut bilgi ve çok sayıda spesifik olmayan spekülasyon bulunduğunu belirterek, "Fakat Kuzey Korelilerin eğitim için Rusya'da olduğuna hiç şüphe yok. Ayrıca bir süredir - yani Vladimir Putin'in Pyongyang ziyaretinden kısa bir süre sonra - Kuzey Kore silahlı kuvvetlerinden istihkam ekiplerinin bulunduğuna da şüphe yok. Ukrayna'da aktifler. Şu anda ortalıkta dolaşan bu bilgilerden 12 bin Kuzey Kore askerinin Ukrayna'daki siperlerde Rusların yanında savaştığı sonucunu otomatik olarak çıkarmamak gerekir. Şu ana kadar gördüğümüz şey bu değil" dedi. 

Ukrayna, yardım istiyor

Ukrayna açısından bakıldığında bu endişe verici bir gelişme. Kiev daha fazla destek konusunda da endişeli. Volodymyr Zelensky'nin sözde "zafer planı" herhangi bir ivme yaratamadı. Ukrayna, Kasım'da yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde, silah yardımını kesmek isteyen ve hatta yakın zamanda yayınlanan bir podcast'te Zelenskyj'i sorumlu tutan Donald Trump tarafından kazanılacağından korkuyor.

Avrupa temkinli tepki veriyor

Washington yalnızca Ukrayna'nın en büyük destekçisi değil, aynı zamanda Güney Kore için koruyucu bir güç. ABD, Rusya'da Kuzey Kore birliklerinin varlığına ilişkin "kanıt"tan bahseden ilk NATO üyesi oldu. Muhtemelen esas olarak Donald Trump veya Kamala Harris yönetimindeki bir sonraki ABD yönetiminin görev süresini etkileyecek bir sorun. Avrupa'nın da 5 Kasım'daki ABD seçimlerini beklemek isteyeceğine inanılıyor. 

Brüksel'deki bir NATO sözcüsü, eğer bu birlikler Ukrayna'da savaşacaksa bunun "Kuzey Kore'nin Rusya'nın yasa dışı savaşına verdiği destekte önemli bir artış ve Rusya'nın ön saflardaki kayıplarının bir başka işareti" olacağını söyledi. İttifak ne olacağını tartışıyor. 

Federal Almanya Dışişleri Bakanlığı, Çarşamba sabahı Kuzey Kore'nin maslahatgüzarlarını çağırdı; Almanya'nın güvenliğine ve Rusya'nın saldırı savaşına verilen destek nedeniyle tehdit altındaki Avrupa barış düzenine dikkat çekti. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.