Marmara cezaevlerinde bin 572 ihlal
![İHD rapor açıklama](https://www.ozgurpolitika.com/info/images/albums/photo-700X350-52578.jpg)
İHD rapor açıklama
- İHD İstanbul Şubesi, Marmara Bölgesi'ndeki cezaevlerinde üç ayda bin 572 ihlal tespiti yaptı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Marmara Bölgesi'ndeki cezaevlerinde Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yaşanan ihlal raporunu, dernekte düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Raporu, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ile İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Üyesi Meral Nergis Şahin açıkladı.
Rapora göre; başvuru ve basın taramaları üzerinden bin 572 ihlal saptandı. İhlallerin işkence, darp, kötü muamele, onur kırıcı davranış, sağlık hakkının faspı, yeterli ve sağlıklı beslenme ve temiz suya erişim engelli, öz bakım ihtiyaçlarının karşılanmaması şeklinde sıralandı. İşkence, darp, kötü muamele ve onur kırıcı davranışa yönelik 457 ihlal yaşandı.
Yaşam hakkı ihlali
Raporda, 2 Ekim 2024'te İstanbul Metris R Tipi Cezaevi'nde ağır hasta tutsak Abdülkadir Kuday'ın; 5 Ekim 2024'te Balıkesir Bandırma Açık Cezaevi'nde tutsak İbrahim Hakkı Savaşeri'nin yaşamını yitirdiği hatırlatıldı. Toplamda 8 tutsak yaşamını yitirdiğine dikkat çekilen raporda, keyfi yasak ve işkenceler ile sağlık ve tedaviye erişimde yaşanan sorunların tutsakların yaşam hakkına ağır tehdit oluşturduğu kaydedildi. Raporda, Adalet Bakanı'nın 2024'ün ilk 11 ayında yaşamını yitiren tutsak sayısının 709 olarak açıkladığı anımsatıldı.
İmralı'da 144 ihlal
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın tutulduğu İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde görüş yasağına dair 144 ihlalin tespit edildiği belirtilen raporda, S, Y ve YGC tipi cezaevlerinin ağır tecridi arttırdığı ifade edildi. Raporda, İdare ve Gözlem Kurullarının "iyi hal" değerlendirmesini, din kursuna katılmama, bağımsız koğuşta kalma, az ya da çok kitap okuma, kurslara katılmama, imamla görüşmeme, halay çekme, slogan atma, Newroz kutlama gibi kriterlerle yaptığı vurulandı.
Acil çözüm bekleniyor
Raporun sonuç bölünde şu ifadelere yer verildi: "Giderek yaygınlaşan ve kalıcı hale dönüştürülen tecrit, tedavi ve sağlığa erişimde yaşanan sorunlar, infazda eşitsizlikler, işkence, kötü muamele, keyfi yasak ve uygulamalar, adalete erişimde yaşanan sorunlar yanında ekonomik kriz ile artan mahpus yoksulluğunun yol açtığı sorunlar, mahpusların zorla ve angarya koşullarında çalıştırılması gibi pek çok sorun acil çözüm beklemektedir. Hapishanelerdeki sorunların, ihlallerin ve keyfi uygulamaların, aporumuza yansıyanlardan çok daha fazla olduğunu biliyoruz." İSTANBUL