Narin'i hep birlikte katlettiler

Narin Güran

Narin Güran

  • Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesine bağlı Çulî (Tavşantepe) Mahallesi'nde 21 Ağustos'ta gittiği Kuran kursundan çıkan ve bir daha haber alınamayan 8 yaşındaki Narin Güran'ın cenazesi bulundu. 
  • İktidar partisi AKP ve yereldeki kontra yapılanması Hüda-Par'ın etkili olduğu ailenin, silah ticaretinden fuhuşa kadar uzanan kirliliği, ilişki ağı ve kolektif ortaklığı, ancak 19 gün sonra bir çuvalın içinde dere yatağında bulunmasına yol açtı.

Amed'de 21 Ağustos'tan beri kayıp olan 8 yaşındaki Narin Güran'ın cansız bedenine ancak 19 gün sonra ulaşıldı. 

Narin Güran, 21 Ağustos'ta Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesine bağlı Çulî (Tavşantepe) Mahallesi’ndeki Kur'an kursundan çıkışında evlerine dönmedi. Köylülerle yapılan aramada sonuç alınamayınca, aynı gün saat 20.00 sıralarında jandarma karakoluna kayıp olduğu bildirildi. Bunun üzerine bölgeye Bağlar Jandarma Komutanlığı, Bağlar Asayiş Komando Bölük Komutanlığı, Jandarma Özel Harekat timleri, Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT), İstihbarat Şube Müdürlüğü, Köpek İz Takip Timi ve Su Altı Arama Kurtarma Timi'nin yanı sıra sağlık, AFAD, Amed Büyükşehir Belediyesi Su Altı Arama ekipleri ile ilçe belediyelerinden de arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Narin'in kaybolduğu saatlerde yoldan geçtiği tespit edilen yaklaşık 150 araç sorgulandı. Mahalledeki evler ve köye giriş yapan araçlarda arama yapıldı. Toplamda 12 bin 565 araç arandı, 130 kişinin ifadesine başvuruldu, 32 bin 952 kişi kontrol edildi, 7 iz takip köpeği ile 11 bin dönümden fazla alanda arama yapıldı.

Narin'in kaybolmadan önce son görüntülerine ulaşıldı. Okulun 21 Ağustos'ta saat 15.15'teki güvenlik kamerası görüntülerinde, Narin'in dört arkadaşıyla yürüdüğü ve ardından ayrılıp, tepe yolunu kullanarak evine doğru gittiği anlar yer aldı. Narin'in arama çalışmaları sürerken, 22 Ağustos'ta Güran Ailesi'nin evine 3 kilometre mesafede, 28 Ağustos'ta ise 2 kilometre mesafede iki farklı çocuk terliği bulundu. Aile, iki terliğin de Narin Güran'a ait olmadığını ileri sürdü. 

Ağabeye gözaltı,  amcaya tutuklama

Soruşturma kapsamında Narin Güran'ın ağabeyi E.G. (18), kolundaki ısırık izleri nedeniyle gözaltına alındı. İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndaki incelemede, ısırık izlerinin Narin'e ait olup olmadığı tespit edilemeyince E.G. serbest bırakıldı. Hem arama çalışmaları hem soruşturma sürerken, bu kez Narin'in amcası, aynı zamanda kırsal Tavşantepe Mahallesi'nin muhtarı Salim Güran gözaltına alındı. Güran'ın aracından alınan DNA örneklerinin, Narin'in kıyafetlerindeki DNA örnekleri ile eşleştiği belirtildi. Salim Güran, çıkarıldığı mahkeme tarafından 'Kasten öldürme' ve 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından tutuklandı. Güran'ın telefonun içeriği, ifadeleri ve devlet birimlerinin ilk günlerdeki isteksizliği, kirliliğin artık saklanamayacağının göstergesi oldu. 

19 gün sonra

Eğertutmaz Deresi olarak isimlendirilen dere yatağında, yeni bir ihbar üzerine tekrar arama başlatıldı. Nihayet Türk İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dün sabah yaptığı açıklamada, Narin Güran'ın ölü bulunduğunu açıkladı. Yerlikaya, "Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi'nde kaybolan Narin kızımızın maalesef cansız bedeni Jandarma ekiplerimiz tarafından bulundu. Narin kızımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Başımız sağ olsun."

Çuval içinde gizlenmiş

Cenazesi otopsi işlemleri için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na kaldırılan Güran'ın ölümüne dair açıklama yapan Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, cenazenin çuval içinde dere yatağına taşlarla gizlenmiş şekilde bulunduğunu söyledi. Zorluoğlu, "İlk bulgulara göre Narin Güran’ın öldürüldükten sonra bir çuvalın içine konup dere kenarına getirildiği, burada derenin kenarında suyun içine yerleştirildiği, üzerinin ağaç dalları ve taşlarla doğal görüntü verilerek kapatıldığı anlaşılmıştır. Yeniden arama çalışması kapsamında bu bölge yeniden aranmış ve ekiplerce kayıp kızımızın cenazesine ulaşılmıştır" ifadelerini kullandı. Zorluoğlu, olayın detaylarına ilişkin soruları ise "dosyadaki gizlilik kararı" nedeniyle yanıtsız bıraktı.  

Suda deforme olmuş

Söz konusu noktada daha önce en az üç kez arama yapılmış ve pembe bir terlik bulunmuştu. Ailesi, terliğin Narin'e ait olmadığını söylemişti. Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, Narin Güran'ın, öldürülüp saklandığını söyledi. Sözcü TV'ye konuşan Eren, "Suda kalmış, maalesef deforme olmuş. Dere yatağına bulunmayacak bir şekilde saklanmış. Savcılığa verilen bilgi bu yönde" dedi. 

Haber hazırlanırken Adli Tıp Kurumu önündeki bekleyiş sürüyordu. Otopsi işlemlerinin ardından Güran'ın cenazesinin teslim edilmesi bekleniyordu.  

Köye girişlere yasak

Narin'in cansız bedenin bulunmasının ardından köye giriş ve çıkışlar yasaklandı. 

Katledenler hesap vermeli

DEM Parti tarafından yapılan açıklamada, şunların altı çizildi:  “Acımız büyük. Bu sıradan bir ölüm değil. Narin, organize bir şekilde katledildi. Hepimizi yasa boğan bu cinayette sorumluluğu bulunanlar açığa çıkarılmalı, tarafsız ve bağımsız bir yargı önünde hesap vermelidir. Bu cinayetin peşini asla bırakmayacağız.”

Bu düzen değişmeli

Amed Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Huriye Hamidi, daha önce arama yapılan derede Güran'ın cenazesinin bulunmasının "arama çalışmasında bir eksiklik veya acemilik olduğunu gösterdiğini" söyledi. Hamidi, "Bir çocuğun bir köyde bu kadar zamandır bulunamaması tabii ki kabul edilir bir durum değil" dedi. Hamidi, "Devletin önleyici bir politikasının olduğundan bahsetmek mümkün değil. Bunun toplumsal bir boyutu da var. 'Kutsal aile' anlayışına zarar gelmemesi için çocukların, kadınların susturulduğunu da görmekteyiz. Tüm bunların değişmesi için bu düzenin değişmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Sorumluluktan kurtulamazlar

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Müjde Tozbey ise "Narin’in günlerdir bulunamamasına, sonrasında öldürülmüş bedenine ulaşılmasına tabii ki şaşırmadık” dedi. Tozbey, “İktidar, sadece aileyi veya bir kaç kişiyi yargılayarak, bu işin sorumluluğundan kurtulamayacak. 19 gün boyunca 8 yaşındaki bir çocuğu bulamamasının hesabını vermeli. Narin, ilk ve son olmayacak ama ülkemizde kaybolan binlerce çocuğumuzun sesi olacak” ifadelerini kullandı.

Ailesinin kirli ilişkileri

Muhabirimiz Dorşîn Baran, Narin'in ailesinin kirli ilişkilerine dair edindiği bilgilere dikkat çekerek, aslında savcılığın ilk günden itibaren aileye yoğunlaştığını, “Olay aile içi bir olay, önceliğimiz çocuğu bulmak bu nedeniyle dosyayı gizli yürüyoruz” ifadelerini hatırlattı. Muhabirimizin edindiği bilgiler ve dikkat çektiği hususlar şöyle:

Aile avukatı şaibeli

Tutuklanan Salim Güran için tutulan avukat, karanlık ilişkileriyle biliniyor. Avukat S.T. daha önce soruşturma geçiren, yine AKP’liler tarafından iyi bilinen ve korunan bir avukat. 'Baronların avukatı' olarak bilinen avukatın tutuklamanın ardından yaptığı açıklama ise kamuoyunda büyük tepkiye neden olmuştu. 

AKP, Hüda-Par ve aile

Çoğunluğu AKP ve Hüda-Par’ın tabanı olan köy, Bağlar’da AKP ve Hizbulkontranın etkisiyle biliniyor. Bir oto-center dükkanı olan Güran Ailesi, silah ticareti ve fuhuşun içinde. Tutuklanan Salim Güran ve Narin Güran’ın babası Arif Güran’ın en küçük erkek kardeşi Ö.G.’nin fuhuş yaptırdığı savcılık tarafından da netleştirildi. 

Küçük kardeşin fuhuş evi

Narin’in kaybolması ile beraber Amed kent merkezinde bir ev kiralayan Ö.G. ev sahibinin şüphesi ile ihbar edildi. Ev sahibinin, “Olaydan sonra adamı tanıdım, gidip kapıyı çalıyoruz ama kimse açmıyor. Narin burada olabilir” ihbarı üzerine savcılık evin aranması talimatı verdi. Yapılan baskında bahsi geçen evde fuhuş yaptırıldığı ortaya çıktı. Sosyal medya hesabında sürekli din vurgusu yapan şahsın hakkında herhangi bir işlem başlatılıp başlatılmadığı ise bilinmiyor.

Diğer şüpheliler kim?

Bu aşamada Narin’in katledilmesi olayında tek bir failin olmadığı göz önündeyken, Narin’in neden katledildiği sorusu ise herkes tarafından merak ediliyor. Tutuklanan amcanın istismar sonrası Narin’i katlettiği ya da Narin’in görmemesi gereken bir şeye şahit olduktan sonra katledildiği sıklıkla tartışılan iki iddia arasında. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.