Önce Sayın Öcalan'ın özgürlüğü

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için eylem, Amed

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için eylem, Amed

  • Amed’de yapılması planlanan mitinge getirilen yasak üzerine Ofis Semti'nde binlerce kişiye seslenen DBP Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Türk hükümetine, "Önce Sayın Öcalan'ın özgürlüğünü sağlayın, Çözümün yolu İmralı'dan geçiyor" diye seslendi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılarak, fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun demokratik çözümü talebiyle Amed’de yapılması planlanan mitinge getirilen yasak, tepkiyle karşılandı. Binlerce kişi birçok kentten yönünü Amed'e verdi. Polisler tarafından engellenen kitle, dört bir yandan Amed'e yürüdü. Binlerce kişi de kentin çeşitli noktalarında bir araya geldi. Ofis Semti, Sûr ve Rezan ilçelerinin tüm noktalarında yürüyüş ve protesto eylemleri yapıldı.

Demokratik Kurumlar Platformu öncülüğünde “Komploya karşı direniyoruz, özgürlük için Amed’de buluşuyoruz” şiarıyla yapılacak miting öncesi İstasyon Meydanı abluka alındı. Kitle bunun üzerine kentin birçok noktasında toplandı. Toplanma yerlerinden biri olan Ofis Semti'nde binlerce kişi bir araya geldi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eşbaşkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan da buradaki buluşmaya katıldı. 

 

 

Öcalan'ı adres gösterdi

Binlerce kişiye seslenen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, bütün sorunların kaynağının Kürt sorununun çözümsüzlüğü olduğunu söyledi. Diyalog, müzakere ve çözümden yana olduklarını belirten Uçar, devletin de bu konuda adım atmak yerine bir mitingi bile yasaklamaya kalkıştığına dikkat çekti. Kürtlerin, kendi yurtlarında ve tüm haklarına sahip olarak birlikte yaşamdan yana olduğunu kaydeden Uçar, bunun için Kürt halk Önderi'nin perspektifine ve belerlediği çerçeveye işaret etti. Kürt sorununun çözümü için İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde mutlak tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan'a işaret etti. Uçar, İmralı kapılarının açılmasını isteyerek, "Önce Sayın Öcalan'ın özgürlüğünü sağlayın, Çözümün yolu İmralı'dan geçiyor" diye konuştu.

 

 

Kentteki yürüyüşler sürdü

Binlerce kişi de kentin çeşitli noktalarında bir araya geldi, yürüyüş yaptı. Çand Amed önündeki polis engeline tepki gösterildi. Polislerin “Talimatla iş yapıyorsunuz” sözlerine tepki gösteren DEM Parti Wan Milletvekili Zülküf Uçar, “Sizi aşan konuşmalar yapıyorsunuz. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) toplantı ve yürüyüşe dair aldığı kararlara bakın. Vali bu kararın üzerinde karar alıyor. Siz provokasyon yapmaya gelmişsiniz” dedi. Buradaki kitle, sık sık “Bijî Serok Apo”, “Direne direne kazanacağız” ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganları ile yürüyüşe geçti.

 

 

Rezan'ın her yerinde direniş

Rezan (Bağlar) ilçesine bağlı Fırat Mahallesi’nde toplanan kitle, sık sık "Bijî Serok Apo" sloganı attı. DEM Parti Milletvekili Ali Bozan, Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çekerek, "Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğü sağlanana ve Kürt sorunu demokratik çözüme kavuşana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" dedi. Bozan ve beraberindekiler, daha sonra Kürtçe şarkılar eşliğinde sokak aralarında yürüyüş gerçekleştirdi. Sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana İmralı" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganları atıldı. Kitle, Cemiloğlu Caddesi'nde bir araya geldi. Tekerlekli sandelyeleriyle eyleme katılan kişiler dikkat çekti. 

 

 

Gençler sokaklarda yürüdü

Sûr ve Yenişehir ilçesinde de gençler sokaklara çıktı. Ekinciler Caddesi’nde bir araya gelen gençler, zafer işaretleriyle yürüyüş gerçekleştirdi. Sokak sokak yürüyen gençler, İmralı tecridine dikkat çekti. Gençler sık sık “Bijî Serok Apo”, “Gençlik Apo’nun fedaisidir” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Çevredeki yurttaşlar da gençlere alkış ve zılgıtlarla destek verdi. 

 

 

Dört bir yandan Amed'de

Binlerce kişi, önceki günden itibaren farklı kentlerden Amed'e gelmek için yollara düştü. Polisler, valilikler tarafından alınan "yasak" kararını gerekçe göstererek, yurttaşlara engel oldu. Engel çıkarılan kentlerde oturma eylemleri başlatıldı. 

Êlih’ten Amed'e gelmek isteyen yüzlerce kişi, valiliğin yasak kararı gerekçesiyle engellendi. Kent çıkışında durdurulan yurttaşlar, valiliğin yasak kararını görmek istedi. Polisler, yasağın sözlü olarak iletildiğini savundu. Yurttaşlar, caddeyi kapatarak, oturma eylemine başladı. “Herne Pêş” marşını söyleyen yurttaşlar, sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganları attı. DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik, demokratik haklarına engel çıkarıldığına işaret ederek, "Burada hukuksuzluk yaşanıyor. Amed Valiliğinin verdiği karar Êlih içine geçerli değildir. Seyahat hakkımız engelleniyor" dedi. Burada uzun süren bekleyişin ardından kitle yürüyüşe geçti. Kent girişinden kent merkezine kadar gerçekleşen yürüyüşe çevredeki yurttaşlar, zafer işareti, alkış, zılgıt ve arabalarından korna çalarak destek verdi. Engellemelere rağmen yüzlerce kişi barikatları aşarak Amed’e doğru yola çıktı. 

Sêrt’ten yola çıkan yurttaşlar, kent çıkışında durduruldu. Duruma tepki gösteren yurttaşlar, “özgürlük” halayına durdu. Sêrtliler, seslendirdikleri ezgilerle halay durdu. Bekleyiş sürüyor. 

Şirnex’in Elkê (Beytüşşebap) ilçesinden Amed'e ulaşan yurttaşlar, sabah saatlerinde Sûr ilçesinde bulunan Şêx Seîd (Dağkapı) Meydanı’nda bir araya geldi. Polisler tarafından zorla araçlara bindirilen yurttaşlar, Êlih, Amed ve Mêrdîn yollarının kesiştiği Üçyol’a kadar götürüldü.

Wan’da yüzlerce kişi, Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesinde bulunan İpek Parkı'nda toplandı. Milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de olduğu kişiler, polis engeline karşı oturma eylemine başladı. Eylem boyunca “Direne direne kazanacağız”, “Bîjî Serok Apo”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganları atıldı. Eylemde konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, "Bu izin verilmeme hali barışa karşı olmak demektir. Bugün İmralı’da derinleşen tecrit sistemi hukuk ve yasaya aykırıdır. Sayın Öcalan ile müzakereye başlamalı. Sayın Öcalan’la görüşme sağlanmalıdır" dedi. 

Bedlîs’ten Amed’e hareket eden araçlar da Arıcı mevkiinde engellendi. Polis engeli üzerine araçlardan inen halk, halay ve alkışlarla tepki gösterdi. Burada kısa bir açıklama yapan DEM Parti Bedlîs Milletvekili Hüseyin Olan, "Bilinmelidir ki, tecride karşı mücadelemiz bugünle sınırlı olan bir mücadele değil. Elimizden gelen her türlü mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.  Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Riha ve ilçelerinden yola çıkan yüzlerce kişi, Amed girişine ulaştı. Kitle, kent merkezine 10 kilometre mesafede bulunan bir benzinlikte açıklama yaptı. DEM Parti Riha İl Eşbaşkanı Bekir Karakeçili, "Özgürlük mitingine katılmak için engelleri aşa aşa yolumuza devam ediyoruz. Defalarca önümüzü kestiler ve kitlemizi geri göndermeye çalıştılar. Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü her yerde haykıracağız. Güçlüyüz ve moralliyiz" dedi. Riha'dan yola çıkanlar, Amed girişinde bulunan Pirinçli Polis Noktası'nda durduruldu. Kitle, bunun üzerine yaya olarak yürüyüşe başladı. Kitle sık sık "Direne direne kazanacağız" ve "Bijî berxwedana İmralı" sloganları atıyor. 

Erzirom'da 40 araçla Amed'de doğru yola çıkan DEM Parti'liler, Muş girişinde durduruldu. DEM Parti Erzirom İl Eşbaşkanı Barış Kemaloğlu, yasaklamalara ve baskılara boyun eğmeyeceklerini söyledi.

Mêrdîn ve Şirnex'ten "özgürlük" yürüyüşüne katılmak için yola koyuna yurttaşlar, Amed'in Xana Axpar (Çınar) ilçesine vardı. Engelleme girişimlerine karşı araçlarından inen Botanlılar, Amed’e doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte konuşan DEM Parti Şirnex Milletevkili Mehmet Zeki İrmez, araçlarla izin verilmemesi halinde Amed’e kadar yürüyeceklerini belirterek, “Yürüyüşümüzden vazgeçmeyeceğiz. Talebimiz Sayın Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüdür” dedi. Slogan ve alkışlarla uzun dakikalar boyunca yürüyüş yapan kitlenin eylemi sonuç verdi ve araçlarıyla Amed’e girişlerine izin verildi.

Haber hazırlanırken açıklama ve yürüyüşler devam ediyordu. AMED

Fotolar: Medine MAMEDOĞLU

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.