Öylesine 7,5 yıl hapis!

Zeki Kayar

Zeki Kayar

  • Suçlama konusu olan yazısında yer almayan üç ifadeden dolayı önce 1,5 yıl ceza alan ve 6 yıllık infazı yakılan tutsak Zeki Kayar, fazladan 7,5 yıl daha cezaevinde kalacak. 

Cezaevinde 31 yıldır tutsak olan Zeki Kayar, kaleme aldığı bir yazı nedeniyle 1,5 yıl ceza aldı ve sonrasında infazı yakıldı. Kayar’a isnat edilen "suç" ögeleri ise başka bir yazıdan alındı. 

MA'dan Fırat Can Aslan'ın haberine göre; Sêrt’te 1993'te tutuklanan ve müebbet hapis cezasına çarpıtılan 51 yaşındaki Zeki Kayar’ın tahliyesi, 2016'da Özgür Gündem gazetesinde yazdığı yazı nedeniyle 6 yıl ertelendi. Tutsak Kayar’ın 2018'de ikinci mahkûmiyeti kesinleştikten sonra, 23 Kasım 2023 olarak planlanan tahliye tarihi, 5 Ocak 2025 olarak belirlendi. Kayar, 2024’ün başlarında Bandırma'dan Adana'daki Kürkçüler F Tipi Cezaevi'ne nakledildi. Orada kendisine amaçlanan hapis süresi için yeni bir müddetname verildi. Buna göre Kayar'ın 2031'e kadar cezaevinde kalması gerekiyor. 

Gazetedeki makalesi

Yargıtay tarafından 21 Şubat 2000'de cezası onaylanan Kayar’ın müddetnamesinde koşullu salıverilme tarihi, 23 Kasım 2023 olarak belirlendi; 1 Haziran 2016'da Özgür Gündem gazetesinde yayımlanan makalesi nedeniyle hakkında soruşturma başlatıldı ve avukatı olmadan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifadesi alınıp, “kök ceza” olarak propaganda suçlamasıyla hapis cezası verildi. TMK çerçevesinde değerlendirilip cezası yarı oranında artırılan Kayar, 1,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Tahliye tarihi uzatıldı

Bu nedenle 23 Kasım 2023’te tahliye edilmeyen Kayar hakkında, propaganda cezasının kesinleştiği tarih olan 13 Mart 2018’de yeni bir müddetname hazırlandı ve koşullu salıverilme tarihi 5 Ocak 2025 olarak düzenlendi. 14 Mart 2024'te hazırlanan bir sonraki müddetnamede ise 6 yıl 2,5 ay olan koşullu salıverilme hakkı olan infazı yine propaganda cezası gerekçe gösterilerek yakıldı. Böylece Kayar hakkındaki infaz yakılma kararının kendisine tebliği, propaganda cezasının kesinleşmesinden 6 yıl sonra gerçekleşti. Bu tarihte Kayar’ın tahliyesine 9 ay kalmıştı. 

Hükümler uygulanmadı

İnfazının yakılması sonrası ilgili kanun gereğince müebbet hapis cezası 36 yıl üzerinden hesaplanan Kayar, söz konusu yazısından aldığı ceza ile koşullu salıverilme hükümleri uygulanmaksızın her iki cezasının toplamı olarak hesaplandı. Böylece tahliye tarihi 13 Mayıs 2031 olarak belirlendi.

AİHM’e taşıyacak

Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne de başvurmasına karşın itirazı reddedilen Kayar’ın başvuru yolları tükendi. Kayar, lehte verilen kimi örneklerle Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne infazının düzeltilmesi yönünde başvuruda bulundu. Kayar, olası ret kararları sonrası dosyasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacak. Kayar, konuya dair son olarak Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) bir başvuruda bulundu.  

Yazısında olmayan ifadeler

Propaganda suçlamasıyla ceza verilen ve infazının yakılmasına gerekçe olarak gösterilen iddialar ise dikkat çekici. Yazısında yer almayan ifadeler Kayar’a suç ögesi olarak isnat edildi. Kayar’ın kullandığı iddia edilen “Sur direnişi” kavramı, aynı sayfada yer alan başka bir yazarın yazısında yer alıyor. 

Yine, kullandığı iddia edilen ve suçlama konusu yapılan “Nusaybin direnişi” ve “Kobani direnişi” ifadeleri de Kayar’ın ilgisi yazısında yer almıyor. Kürtçe edebiyat, dilbilgisi ve kültürel zenginlikler üzerine yazılar yazan Kayar’ın yazısında sadece “Nusaybin'in Kürtçesi ile Kobani'nin Kürtçesi…” cümlesi yer alıyor. Yazmadığı üç ifadeden dolayı önce 1,5 yıl ceza alan ve 6 yıllık infazı yakılan Kayar, fazladan 7,5 yıl daha cezaevinde kalacak. 

Keyfi uygulama

Kayar hakkındaki son kararda lehine olan hiçbir ilgili madde uygulanmazken, 2021’de yürürlüğe giren yeni düzenlemeler (infaz yasası) ile bu hakkından da mahrum bırakıldı. Koşullu salıverilmeye dair 12.maddede, “Hükümlü koşullu salıverildikten sonra bir suç işlerse infazı yakılır” ibaresi yer alırken, Kayar’ın koşullu salıverilmeden infazının yakılması ilgili maddeyle çelişki barındırıyor. 

Komisyondan geçen yazı

Yargıtay’ın “devletin gözetimi-denetimi altında olan bir kişi örgüt suçu işleyemez” şeklindeki kesin hükmü de Kayar’ın durumuna işaret ediyor. Kayar, ilgili gazete yazısını gönderirken “cezaevi mektup okuma komisyonu”nun onayından geçtikten ve “görülmüştür” kaşesi vurulduktan sonra postaya verildi ve herhangi bir sakınca görülmedi. ADANA

 

* * *

Pişman olmayınca 5 kez infazı yakıldı

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan 30 yıllık tutsak Sermin Demirdağ’ın infazı 5. kez yakıldı.

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Sermin Demirdağ, Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılanmasının ardından 13 Nisan 1993'te müebbet hapis cezası aldı. Demirdağ, Türkiye’nin hemen hemen bütün cezaevlerine sürgün edildi ve son olarak Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor. Cezası, 7 Mart 2023'te biten Sermin Demirdağ’ın infazı, İdare ve Gözlem Kurulu’nca “pişman olmadığı” gerekçesiyle yakıldı. 25 Mayıs’ta yeniden kurula çıkarılan Sermin Demirdağ’ın infazı aynı gerekçelerle yakılırken, bu süreç 17 Ağustos 2023’te yeniden kurula çıkması sonrası aynı şekilde sonuçlandı. Bu durum 5 kez tekrar etti. İnfazı, 1,5 yıldır yakılan Sermin Demirdağ’a dönük 2 Ağustos’ta verilen kararda, “iyi halli” olmadığı gerekçesine yer verilirken, bir sonraki değerlendirme tarihi olarak 23 Ocak 2025 bildirildi.

 

* * *

Hastane için aylarca bekliyorlar

Kavak S Tipi Cezaevi'nde tutulan Fırat Dari, hastane sevkleri için 4-5 ay beklemek zorunda kaldıklarını söyledi. 

Samsun Kavak S Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan tutsak Fırat Dari, cezaevinde yaşanan hak ihlallerini ailesine anlattı: "Günde iki saat havalandırmaya çıkıyoruz. Havalandırmaya su götürmemize izin vermiyorlar. Hastaneye sevklerimiz çok geç oluyor. 4-5 ayda bir sıra geliyor. Sıra geldiğinde de askerlerin tedavi esnasında yanımızdan ayrılmasına izin vermiyorlar."

Tekli hücrede tutulan Dari'nin kendilerine 24 saat boyunca saatte bir gardiyanların ışığı yakıp koğuşa baktığını anlattığını aktaran ailesi, yaptıkları açık görüşte 5 dakikada bir gardiyanların yanlarına gelerek, kendilerini taciz ettiğini ifade etti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.