Rojava devrimini kutladılar

Haberleri —

Nürnberg kentinde yaklaşık 300 kişinin katılım sağladığı etkinlik, Kürdistan ve devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşuyla  başladı. 

PYD ve Nürnberg DKTM adına konuşmalar yapıldı. Nürnberg Halk Meclisi Eşbaşkanı Hikmet Gencer yaptığı konuşmada ağır tecrit altında bulunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan haber alınamadığına dikkat çekerken, aile ve avukatlarının bir an önce görüştürülmesi için uluslararası kuruluşların devreye girmesi gerektiği ifade etti.
Bengî Agîri, Hozan Sîmar, Nürnberg Kürt Kültür Derneği Kadın Korusu, Jînen Azad, Nürnberg Kürt Kültür Derneği Çocuk Folklor Ekibi, Zarokên Agirπî, Berlin Folklor Ekibi, Foklore Vîyan’ın sahne aldığı gecede sık sık ‘Bijî Serok Apo’ , ‘Bijî Berxwedana YPG’ sloganları atıldı. Kutlama çekilen halayların ardından sona erdi.


Hamburg’da kitlesel kutlama


Öte yandan Hamburg PYD tarafından düzenlenen kutlamaya çoğunluğu Rojavalılar olmak üzere çok sayıda Kürdistanlı katıldı. Rojava devriminde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Hamburg PYD Temsilcisi Cihan Fettah, Rojava devriminin kazanımlarının sadece Kürt halkı ile sınırlı kalmadığını, devrimin özünde bölgedeki tüm azınlıklar için kurtuluşun müjdesi olduğunu söyledi. 

Fettah, konuşmasının devamında şunları dile getirdi: “Rojava devrimi ile insanlığın çıkış noktası olan Ortadoğu yeniden özüyle buluştu. Devrimle birlikte üzerimizdeki karabulutlar dağıldı ve yeni bir yaşamın nüveleri atıldı. Rojava devrimini dar ele almayalım. Yüksek bir sorumluk duygusuyla sahiplenelim. Devrim aynı zamanda tüm insanlığın kazanımıdır. Burada belki yüzlerce yoldaşımızı kaybettik, belki çok bedeler verildi ama ata topraklarımızı da asla düşmanın çizmeleri altında ezdirmedik. Rojava devrimi ile Kürt kadını yeniden tarih sahnesine çıktı. Reber Apo’nun felsefesi ve ideolojisi yanı sıra kadına biçtiği tarihsel misyon belkide devrimin en büyük kazanımı olmuştur.”

Cihan Fettah’ın bu sözlerine karşılık salonda bulunanlar da sık sık ‘Be Serok Jîyan Nabe’, ‘Biji Berxwedana Rojava’, ‘Şehit Namirin’ sloganları attı. Kutlamanın yapıldığı salon ise baştan başa Rojava devriminde yaşamını yitiren savaşçıların posterleri ile donatıldı.

Gecede okunan mesajlar ve konuşmalardan sonra sanatçılar Xemgîn Bîrhat, Narîn Şexê, Demhat, Sîyamend Efrînî, Koma Ronahî, Bengîn Efrînî ve Zendîn Sileman stranlarıyla kutlamaya gelenlere keyifli anlar yaşattı. 


SULTAN KARAYİÐİT/NÜRNBERG/M.ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

paylaş

Haberler


   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.