Şam ziyareti Libya’yı karıştırdı
Dünya Haberleri —
- Libya’da Türkiye’nin ve Suriye’den getirilen silahlı çeteler tarafından desteklenen Ulusal Birlik Hükümetinin (UBH) Şam ziyareti tartışma yarattı. Dış güçler tarafından desteklenen Trablus hükümetinin bu hamlesi varlığını sürdürme gayreti olarak görüldü.
Libya’da yalnızca Trablus kenti ve çevresinde AB devletleri ve Türkiye tarafından desteklenen ayrılıkçı Ulusal Birlik Hükümetinin (UBH ya da UMH) Ahmed Şara ile görüşmesi ülkede tartışma yarattı. Türk devletinin Libya’ya yerleştirdiği Suriyeli silahlı çetelerin ülkeden çıkartılmasını şart koşan Libya Temsilciler Meclisi Şam’ın yeni hükümetini gözlemlemeye devam ediyor. UBH heyeti Ahmed Şara ile görüştü, LİH gelişmeleri takip ediyor.
Libya'nın doğu ve batı cepheleri, özellikle İletişim ve Siyasi İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Velid el-Lafi başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) heyetinin Şam'a yaptığı ziyareti tartışıyor. UBH heyetinin Suriye ziyareti, Ahmed Şara liderliğindeki yeni yönetimi destekleme amaçlı bir manevra olduğunu söyleyen Libya'nın doğusundaki yetkililer halen gelişmeleri takip ediyor.
Dibeybe ittifak arayışında
Bingazi merkezli General Halife Hafter’in ve Amazig ve Tuvareg bileşenlerin desteklediği, Libya Temsilciler Meclisi (TM) üyesi Eli et-Tikbali, UMH Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'nin ‘Türk müttefikleriyle birlikte Suriye'de zafer kazanan ekibin yanında yer aldığı mesajını vermeye çalıştığını’ söyledi. Tikbali, Trablus hükümetinin ‘yeni Suriye yönetiminin en önde gelen destekçisi olan Ankara'nın pozisyonuna katıldığını’ düşünüyor.
Et-Tikbali, seçilmiş ABD Başkanı Trump’un Şam’daki yönetime olumlu baktığını düşündüğünü bunun üzerinden kendilerinin de iktidarda kalmalarına göz yumulacağına inandığını söyledi. LTM hükümeti, şu anda Suriye'deki duruma ek olarak bölgedeki gelişmeleri de izlemekle yetiniyor.
Türkiye çetelerini çeker mi?
Libya'nın batısındaki Suriyeli silahlı çetelerin ve paralı askerlerin sınır dışı edilmesi ihtimaliyle ilgili de konuşan Et-Tikbali: “Birçok siyasi elit, bu ziyaretin, Türkiye'nin başkentteki savaş sırasında Ulusal Mutabakat Hükümeti (UBH) güçlerini desteklemek amacıyla 2020 başlarında Trablus'a getirdiği bu unsurların sınır dışı edilmesiyle sonuçlanacağını göz ardı ediyor ve bu unsurların yalnızca Ankara'nın emriyle ayrılacağı biliniyor.” Eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hasan es-Sağir, el-Lafi'nin Şam ziyaretini ‘Dibeybe hükümetinin Ankara'nın yeni müttefikine bir nezaketi’ olarak nitelendirdi ve “Doğu Libya ile bu yeni yönetim arasındaki ilişkiyi belirleyecek olan şey Türkiye'nin tutumudur” dedi.
Ankara’nın bozgunculuğu
Ankara ile Doğu Libya arasındaki ilişkilerde son iki yılda önemli ilerlemeler kaydedildi; Salih birden fazla kez Ankara'yı ziyaret etti, Hafter'in oğulları Saddam ve Belkasım de Ankara'yı ziyaret ederek üst düzey Türk hükümet yetkilileriyle görüştü.
Libya'da iki hükümet iktidar için mücadele ediyor: Birincisi başkent Trablus'ta bulunan Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki UBH. İkincisi ise TM tarafından görevlendirilen ve Usame Hammad tarafından yönetilen, Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) tarafından desteklenen ve doğu bölgesi ile güneydeki bazı bölgeleri yöneten Libya İstikrar Hükümeti (LİH).
İç siyaset malzemesi
TM üyesi Salih Afhima, UBH heyetinin Şam ziyaretini rakip Hammad hükümetine karşı bir ‘siyasi rekabet’ olarak nitelendirdi. Afhima ziyaretin zamanlamasının ‘Hammad hükümetinin Suriye'ye yönelik herhangi bir diplomatik hamlesini önleme ve yeni yönetimle ilişki kurma girişiminin yanı sıra Şam'ın etrafındaki mevcut ivmeden faydalanarak bölgesel arenada var olma çabasını yansıttığını’ söyledi. BİNGAZİ