Tarık Ziya Ekinci vefat etti

Tarık Ziya Ekinci

Tarık Ziya Ekinci

  • Türkiye'de sosyalist hareketin ve Kürtlerin hak mücadelesinin önde gelen isimlerinden, TİP eski Diyarbakır Milletvekili, doktor, yazar, tarihçi ve siyasetçi Tarık Ziya Ekinci, hayata veda etti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, X hesabından yaptığı paylaşımda, Ekinci'nin yaşamını haksızlık ve hukuksuzluklara karşı mücadeleye adadığını vurguladı. Bakırhan'ın paylaşımı şöyle: "Yaşamını Kürt halkının özgürlük, Türkiye halklarının demokrasi ve eşitlik mücadelesine adamış olan değerli büyüğümüz Tarık Ziya Ekinci’nin hayatını kaybettiğini büyük bir üzüntüyle öğrendim. Kendisine rahmet, yakınlarına ve halkımıza başsağlığı diliyorum. Tarık Ziya Ekinci, yaşamını haksızlık ve hukuksuzluklara karşı mücadeleye adadı. Türkiye siyasetinin sanığı, tanığı ve tabibi olarak geçirdiği yaşamında bu topraklara büyük değerler bıraktı. Kürt halkının ve Türkiye halklarının ortak mücadelesi başta olmak üzere bizlere miras bıraktığı değerleri en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz."

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de "Tarık Ziya Ekinci’nin, Kürt halkının özgürlüğü ve Türkiye’de demokrasi mücadelesine adadığı hayatının ardından vefatını üzüntüyle öğrendim. Onurlu mirası, mücadelemizde yaşayacak" dedi.

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında şu ifadeleri kullandı: "Tıp dünyasının, siyaset dünyasının, hepimizin başı sağolsun. Bir hekim olarak, bir bilim insanı olarak, bir siyasetçi ve tarihçi olarak, gerçekten bu ülkede çok önemli bir yer edinmiş bir insandı. Onu yitirmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Hem Kürt özgürlük mücadelesine vermiş olduğu katkıyla, hem demokrasi mücadelesinde üstlenmiş olduğu sorumlulukla, Türkiye İşçi Partisi'nden başlayıp bugüne kadar getirmiş olduğu mücadelesiyle, hafızalarımızda yerini hep canlı bir şekilde koruyacaktır. Mücadelesi bize örnek olacaktır. Mücadelesini sürdüreceğimize buradan söz veriyoruz. Kendisine bir kez daha rahmet diliyorum. Ailesine sabırlar ve başsağlığı diliyorum."

Siyaseti hiç ihmal etmedi

Ömrünü özgürlük, demokrasi ve eşitlik mücadelesine adayan tarihçi Dr. Tarık Ziya Ekinci, 1925'te Amed'in Licê (Lice) ilçesinde doğdu. Ortaokulu ve liseyi Amed'de okuyan Ekinci, 1949'da İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. 1957'de iç hastalıklarda uzman hekim olarak Amed'e yerleşti. Amed-Mêrdîn-Sêrt Tabip Odası başkanlığı görevini üç dönem boyunca sürdürdü. 1958-1980 yılları arasında Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Kongresi'nde bölge hekimlerini temsil etti. Bir dönem de bu konseyde Yüksek Disiplin Kurulu üyeliği görevini yaptı. 

Ekinci, mesleğinin dışında siyaset ile de ilgilendi. 1957'de CHP'de, 1960'tan sonra da Türkiye İşçi Partisi'nde siyaset yaptı. Yön Dergisi’nin Sosyalist manifestosunu imzaladı. Bir grup arkadaşıyla birlikte Sosyalist Kültür Derneği'ni kurdu ve Amed Şubesi'nde başkanlık yaptı. 1965 yılına gelindiğinde Türkiye İşçi Partisi'nden Amed Milletvekili oldu. 1970 yıllarında sol gençliğin örgütlenmesinde öncü oldu. 

Hapis ve sürgün

Ekinci, 1970'de Diyarbakır Devrimci Doğu Kültür Ocakları'nın (DDKO) kuruluşunda aktif rol aldı. Ekinci, 12 Mart Muhtırası sonrası Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde "Kürtçülük ve komünizm propagandası" suçlamasıyla nedeniyle üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. 12 Eylül döneminde 5 kez tutuklandı. Kısa bir süre özgür kalınca yurt dışına çıktı. 1989’a kadar Paris’te doktorluk yaptı. Ardından Türkiye'ye tekrar döndü. Ekinci, sosyalist çevrelerin çıkardıkları çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yazdı. 

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Akademik Siyasi Danışma Kurulu üyeliği yapan Ekinci, en son Halkların Demokratik Partisi (HDP) Danışma Kurulu'nda yer aldı. 

1966'dan beri yazıyordu

Kitapları: Doğu Dramı (1966), Devlet ve Ben (1995), Faili Meçhul Bir Cinayet (1994), Vatandaşlık Açısından Kürt Sorunu ve Bir Çözüm Önerisi (1997), Demokrasi, Çokkültürlülük ve Bir Yargısal Serüven (1999), Avrupa Birliği’nde Azınlıkların Korunması Sorunu Türkiye ve Kürtler (2001), Sol Siyaset Sorunları Türkiye İşçi Partisi ve Kürt Aydınlanması (2004), Millet, Milliyetçilik, Devlet ve Anayasa Sorunları (2004), Türkiye’de Demokrasi ve İnsan Hakları Sorunları (2004), Türkiye’nin Kürt Siyasetine Eleştirel Yaklaşımlar (2004), Türkiye’nin Çağdaşlaşması ve Kürtler (2006). İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.