Türk savaş komutası değişti

Levent Ergün

Levent Ergün

  • Türk ordusu, AKP-MHP-Ergenekon ittifakına uygun yapılanmasını, son YAŞ toplantısı ve yeni atama kararlarıyla sürdürdü.
  • Kürtlere karşı devam eden imha ve işgal saldırılarına göre organize edilen Türk ordusunun savaş kurmayında değişime gidildi.
  • Kurdistan parçaları arasındaki sınır hattı komutasının tamamın yeni atamalar yapıldı, işgal saldırılarının başına da Balyoz sanığı getirildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep T. Erdoğan imzalı kararnameyle Türk ordusunun Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarında değişime gidildi. Başûr, Rojava ve Rojhilat hattındaki Türk askeri birliklerinin komutası tamamen değişti. İşgal saldırılarının komutası, Balyoz davası sanığı Levent Ergün'e verildi.

Geçen haftaki Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısının kararlarının ardından Türk ordusunda yeni atamalar ve görev değişlikleri gerçekleşti. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep T. Erdoğan'ın imzasıyla 9 Ağustos tarihli Resmi Gazete'deki kararnameyle Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarından 187 general ve amiralin ataması yapıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 117 generalin ataması yapılırken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda 32 amiral, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda ise 38 generalin görev yerleri değişti. 

Üç ordu komutanı değişti

Kararnameyle, üç ordu komutanı değişti, dört ordu komutanlığında da değişikliğe gidildi. Buna göre; 1. Ordu Komutanı, 2. Ordu Komutanı ve Ege Ordu Komutanı da değişti. Geçen yıl Genelkurmay 2. Başkanlığı'na atanan İrfan Özsert, Ege Ordusu Komutanı oldu. Özsert, 15 Temmuz'un ardından, eski İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı sanık Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın yargılandığı davada tanık olarak dinlenmişti. Gürak gibi eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a yakın çalışmış isimlerden olan Özsert, bir dönem eski Genelkurmay Başkanlarından Işık Koşaner ile Kıbrısın kuzeyindeyken İlker Başbuğ'un özel sekreterliğini yapmıştı. 

Geçen haftaki Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararıyla korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilen Metin Tokel, İstanbul 1. Ordu Komutanlığı'nın başına getirildi. Tokel, işgal saldırılarından sorumluydu. İstanbul'a atanan Tokel, Binali Yıldırım'ı Başbakanlığı döneminde "Zatıalinizin buraya gelişiyle başta tümen komutanı ben olmak üzere onur duyduk" diyerek karşılamasıyla da gündem olmuştu.

İşgal saldırılarına eski sanık

Kararnameyle, Malatya'daki 2. Ordu Komutanlığı'na da orgeneral Levent Ergün atandı, böylece işgal saldırılarının yönetilmesi Tokel'den orgeneral Ergün'e verilmiş oldu.

Levent Ergün, 1995'te Bosna-Hersek'e giden taburda takım komutanı olarak yer aldı. 1999'da Kara Harp Akademisi'nden kurmay subay olarak mezun olduktan sonra 66. Zırhlı Tugay'da lojistik kurmay yarbaşkanlığı yaptı. 2000'de Kara Harp Akademisi'ne öğretmen olarak atandı. Bu görevi sırasında 2001-2003 yılları arası ABD'de yüksek lisans yaptı. 2003-2010 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanlığında plan subaylığı, 4. Komando Tugayı'nda tabur komutanlığı, Brüksel'de bulunan NATO karargâhındaki Türk Askerî Temsil Heyetinde strateji, savunma ve ordu plan subaylığı yaptı. 2004-2005 arası Afganistan'da Uluslararası Güvenlik Destek Gücüne (ISAF) bağlı İstihbarat ve İstihbarata Karşı Koyma Daire Başkanlığında görevlendirildi. 2007'de piyade kurmay albay rütbesine terfi etti. 2010'da 39. Mekanize Piyade Tümeni'ne bağlı 49. Piyade Alayı komutanlığına atandı. 2012'de 3. Kolordu Eğitim, Değerlendirme ve Bölge Koordinasyon Sağlama kurmay yarbaşkanlığına, daha sonra operasyon daire başkan yardımcılığına atandı.

Bir dönem Balyoz davasında da yargılanan Ergün, 23 Kasım 2011'de kabul edilen 3. iddianameden açılan davada, 2012'de 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hasdal Cezaevi'nde bir yıl kalan Ergün, Türk devletinin yeni savaş konsepti doğrultusunda Ergenekoncuları da iktidara ortak etmesi sonucu önce tahliye, sonra beraat ettirildi. 2015'te tuğgeneral rütbesine terfi etti ve 4. Komando Tugayı Komutanlığı yaptı. Bu görevi sırasında Nisêbîn'deki kent saldırısına katıldı. 2016'da Genelkurmay Harekât Plan Daire Başkanlığı'na atandı. Bu görevdeyken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı görüşmeye Genelkurmay Başkanlığı temsilcisi olarak katıldı.

2018'de tümgeneral rütbesine terfi etti ve Genelkurmay Harekât Başkanlığı'na atandı. 2020'de 6. Mekanize Piyade Tümeni ve Müşterek Özel Görev Kuvveti Komutanlığı'na getirildi.

2021'de korgeneral rütbesine terfi etti ve 3. Kolordu Komutanlığı'na atandı. 2023'te Türk Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığına atandı. Son YAŞ kararıyla orgeneralliğe terfi ettirildikten sonra Meletî'deki 2. Ordu Komutanlığı'na atandı.

Kurdistan'daki işgal komutası değişti

Kararanameyle 2. Ordu Komutanı'nın değişmesiyle birlikte Amed'deki 7. Kolordu Komutanı, Gever'deki 3. Piyade Tümen Komutanı, Şirnex'teki 23. Piyade Tümen Komutanı, Dîlok'taki 5. Zırhlı Tugay Komutanı, Meletî'deki 13. Komanda Tugay Komutanı, Riha'daki 20. Zırhlı Tugay Komutanı, Çelê'deki 2. Hudut Tugay Komutanı, Wan'daki 6. Hudut Tugay Komutanı, Midyad'daki 14. Komando Tugay Komutanı, Rûbarok'taki 1. Hudut Tugay Komutanı, Amed'deki 16. Mekanize Piyade Tugay Komutanı, Sêrt'teki 3. Komando Tugay Komutanı ve Meletî'deki 7. Anajet Üs Komutanı ile Hatay'daki 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı değiştirildi.

Askeri istihbaratın başına Kadıoğlu

Kararnameyle Ege Ordusu Komutanlığı'na getirilen Genelkurmay 2. Başkanı İrfan Özsert'in yerine, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Kemal Yeni Genelkurmay 2. Başkanı oldu. Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Günaydın, Hava Lojistik Komutanlığı'na atandı. Hava Harp Enstitüsü Müdürü Korgeneral Yaşar Kadıoğlu ise Genelkurmay İstihbarat Başkanı oldu.

Kara Kuvvetleri karargâhı değişti

Ankara'da Kara Kuvvetleri Komutanlığı komite kademesi de değişti. Kararnameyle Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı, Piyade Okul Komutanı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanı değişti.

Hava harekâtları kademesi değişti

Kararnameyle, hava harekâtları bilirliklerinin yönetimini sağlayan üst kademe de değişmiş oldu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki önemli görevlerden Konya'daki 3. Anajet Üs Komutanı, İzmir'deki 2. Anajet Üs Komutanı, Muğla'daki 16. Anajet Üs Komutanı, Balıkesir'deki 9. Anajet Üs Komutanı, Bandırma'daki 6. Anajet Üs Komutanı, Eskişehir'deki 1. Anajet Üs Komutanı ve Merzifon'daki 5. Anajet Üs Komutanı değiştirildi. 

Deniz Kuvvetleri'nde de değişim

Kararnameyle, Deniz Kuvvetleri'nde de Donanma Komutan Yardımcısı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı ile Kuzey Deniz Saha Komutanı, Güney Deniz Saha Komutanı değiştirildi. Ayrıca Mayın Filo Komutanı, Harp Filo Komutanı, Akdeniz Bölge Komutanı, Sap Komutanı ve İstanbul Boğaz Komutanı değiştirildi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.