Yurt dışında sandıklara gitme zamanı
Yurt Dışı Haberleri —
- 14 Mayıs seçimlerine iradelerini yansıtmak isteyen yurt dışı seçmenleri için yarın sandık zamanı. 27 Nisan’da ilk olarak Almanya, Fransa, Danimarka, Avusturya ve Lüksemburg’daki seçmenler sandık başına gidiyor.
KCDK-E, "Özgürlük ve eşitlik için ulaşılmayan ve sandığa gitmeyen seçmen kalmamalı. Yurt dışı oylarıyla 2018'de Muş'u kazandık. Seçmeni sandığa taşıyabilirsek seçimin kazanını Yeşil Sol olur. Sen de en az 5 kişiyi sandığa götür, ülkede 10 kişinin sandığa gitmesi için seferber ol" dedi.
Yurt dışında yarından itibaren seçmenler sandık başına gidiyor. İlk oy heyecanının yaşanacağı ülkeler arasında Almanya, Fransa, Danimarka, Avusturya, Lüksemburg da var. 27 Nisan’da başlayan oy kullanma süreci 9 Mayıs’a kadar sürecek.
14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği genel seçimleri için yurt dışında seçim heyecanı erken başlıyor. Ülkelere göre değişmekle birlikte oy verme süreci ilk olarak 27 Nisan Perşembe günü başlıyor. Almanya, Fransa, Danimarka, Avusturya, Lüksemburg ilk seçim heyecanını yaşayacak ülkelerden. Bu ülkelerde sandıklar 9 Mayıs’a kadar açık olacak. Seçmenlerin iradelerini sandığa yansıtmak için sadece 13 günü var.
29’unda sandığa gidecekler
Hollanda, İsviçre, ABD, Avustralya, Belçika, İngiltere, Norveç, Yunanistan ve Kanada’da ise 29 Nisan Cumartesi günü seçmenler sandık başına gidecek. Bu ülkelerde ise sandıklar 7 Mayıs’a kadar açık kalacak. Yani seçmenlerin oy kullanmak için sadece 9 günü olacak. Öte yandan İsveç ve Finlandiya’da 1-7 Mayıs; İtalya’da 3-7 Mayıs; İrlanda, İspanya ve Japonya’da ise 5-7 Mayıs’ta seçmenler oy kullanabilecek.
Oy kullanmak için randevu almaya ise gerek yok. Oy verme işlemi başkonsolusluklar ve büyükelçiliklerde hafta içi ve hafta sonu yerel saatle 09.00 ile 21.00 arasında olacak.
Ekstra seçim merkezleri
Temsilciliklerin ya da konsoloslukların olmadığı yerleşim yerleri için ise ayrı seçim merkezleri belirlendi. Bu merkezler, uzak yerlere gidemeyecek seçmenlere kolaylık sağlamak için kuruldu. Başkonsolosluklara bağlı bu merkezlerde ise 29 Nisan-1 Mayıs tarihlerinde yerel saatle 09.00 ile 18.00 arasında oy kullanılacak.
HANGİ ÜLKEDE NE ZAMAN?
Yurt dışında yaşayan 3 milyon 416 bini aşkın seçmen 74 ülke ve 177 noktada oy kullanılacak. Avrupa’da yaşayan Kurdistanılar ve Türkiyelilerin yoğunlukta yaşadığı ülkelerde seçmenler nerelerde oy kullanacak sizler için derledik.
27 NİSAN’DAN İTİBAREN
ALMANYA
Yaklaşık 1,5 milyon seçmenin bulunduğu Almanya’da oy verme işlemi 26 temsilcilikte gerçekleşecek. Almanya’da 14 temsilcilikte 27 Nisan ve 9 Mayıs tarihleri arasında yani 13 gün boyunca sandık başına gidilecek. Bunlar; Berlin, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Karlsruhe, Kassel, Köln, Mainz, Münih, Münster, Nürnberg, Stuttgart başkonsoloslukları olacak.
Temsilcilik olmayan yerler
Almanya’da temsilciliklerin veya konsoloslukların olmadığı 12 adreste ise 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında 3 gün oy kullanılabilecek. Uzak yerlere gidemeyecek seçmenlere kolaylık sağlamak için sandıkların kurulacağı merkezler ise şunlar: Essen/Dortmund, Essen/Siegen, Frankfurt/Fulda, Frankfurt/Limburg, Hamburg/Kiel, Hannover/Bremen, Karlsruhe/Mannheim, Köln/Aachen, Mainz/Saarbrücken, Münster/Bielefeld, Nürnberg/Regensburg, Stuttgart/Ulm.
FRANSA
Fransa’da seçmenler 9 temsilcilikte oy verilebilecek. Bunlardan Bordo, Lyon, Marsilya, Nant, Paris, Strasbourg başkonsolosluklarında 27 Nisan-9 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılacak.
Ayrıca Lyon/Clermont-Ferrand, Paris/Orleans ve Strasbourg/Mulhouse’da 29 Nisan-1 Mayıs arasında üç gün boyunca sandıklar kurulacak.
DANİMARKA
Danimarka’da 27 Nisan-9 Mayıs tarihleri arasında Kopenhag Büyükelçiliği’nde oy kullanılacak.
Ayrıca Kopenhag/Aarhus’da da 29 Nisan-1 Mayıs arasında başka bir merkezde sandıklar kurulacak ve seçmenler oylarını kullanacak.
AVUSTURYA
Avusturya’da Bregenz, Salzburg ve Viyana başkonsolosluklarında 27 Nisan-9 Mayıs tarihleri arasında sandıklar açık olacak.
Buralara ulaşamayan seçmenler için ise Salzuburg/Innsbruck, Salzburg/Linz ve Viyana/Graz’daki merkezlerde de 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılabilecek.
LÜKSEMBURG
Lüksemburg’da ise 27 Nisan-9 Mayıs tarihleri arasında Lüksemburg Büyükelçiliğinde oy kullanılacak.
29 NİSAN’DAN İTİBAREN
BELÇİKA
Belçika’da 29 Nisan-7 Mayıs tarihleri arasında Anvers Başkonsolosluğu ile Brüksel Başkonsolosluğu’nda oy kullanılabilecek.
Ayrıca Anvers Başkonsolosluğu / Hasselt’te de 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılabilecek.
İSVİÇRE
İsviçre’de oylar Bern, Cenevre ve Zürih’te 29 Nisan-7 Mayıs tarihleri arasında kullanılabilecek.
HOLLANDA
Hollanda’da oy verecek seçmenler için 4 adres belirlendi. Amsterdam, Deventer ve Lahey’de (Den Haag) oylar 29 Nisan-7 Mayıs tarihleri arasında kullanılacak.
Rotterdam/Eindhoven’da ise oylar 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında kullanılabilecek.
İSVEÇ
İsveçte oy kullanma işlemleri tek merkezde gerçekleşecek. Stokholm’de 1 Mayıs - 7 Mayıs arasında oy kullanılabilecek.
BRİTANYA VE İRLANDA
Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı’nda ise Londra, Edinburg ve Manchester Başkonosluğunda 29 Nisan-7 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılacak. Seçim merkezlerine uzak kalan seçmenler için ise Manchester/Leicester’de 29 Nisan-1 Mayıs tarihlerinde sandıklar açık olacak.
Oy kullanılacak merkezler ve tarihleri YSK sitesinden kontrol edilebilir.
Site adresi: YSK
Sandığa gitmeyen kalmamalı
Avrupa’daki Kürt kurumlarının çatı örgütü KCDK-E, “Özgürlük ve eşitlik için ulaşılmayan ve sandığa gitmeyen seçmen kalmamalı” dedi
Bu seçimin ülkenin geleceğini belirleyecek kritik bir seçim olduğunun altını çizen KCDK-E, “Demokratik geleceğin garantisi Yeşil Sol Parti’nin parlamentoya en yüksek düzeyde temsilci göndermesiyle mümkündür. Bunun için herkes sorumluluk üstlenmeli ve çalışmalıdır. Ulaşılmayan insan, sandığa gitmeyen tek seçmen kalmayacak şekilde çalışacağız” mesajı verdi.
Sandığa götürürsek kazanırız
Yurt dışında kimi yerde 13 gün kimi yerde 2-3 gün sandıkların açık olacağına işaret eden KCDK-E, seçmenlerin sandığa taşınması için de hazırlıkların yapıldığını kaydetti. Seçmenlerin sandığa taşınmasının önemini de şu örnekle izah etti: “Geçmiş seçimlerde kendi seçmenimizi sandığa taşıdığımız yerlerde birinci olurken, Kurdistanlı seçmeni yeterli kadar sandığa taşımadığımız yerlerde ise oy oranımız kendimize yakıştıramayacağımız düzeydedir. Örneğin; Kurdistanlı seçmenin yüzde 50’sini sandığa taşıdığımız İngiltere, İsviçre ve Marsilya’da birinci parti olurken, seçmenimizin yüzde 20’sini dahi sandığa taşıyamadığımız Avusturya, Belçika, Hollanda ülkeleri ile Münih, Nürnberg’de ise aldığımız oy oranı yüzde 20’nin altındadır.
2018’de Muş’u kazandık
“Bilmeliyiz ki değişim tek bir oyla başlar” diyen KCDK-E, yurt dışı oylarıyla Muş’ta bir vekil kazanılırken, Batman’da ise bir vekilin kaybedildiğini hatırlatarak şu çağrıda bulundu: “Kader tayin edici bu seçimde yurt dışı oyları belirleyiciliği ortadadır. Seçimde demokrasi ve özgürlükler için sen de kendinle en az 5 kişiyi sandığa götür, ülkede 10 kişinin sandığa gidip Yeşil Sol Parti’ye oy vermesi için seferber ol.” HABER MERKEZİ