Güncel

40 kişi üç gündür gözaltında

.

.

  • ESP, SKM ve SGDF'den 40 kişi, üç gündür gözaltında tutuluyor. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı bir soruşturma kapsamında İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir, Yalova ve Amed'de önceki gün Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üye ve yöneticilerinin evlerine baskın düzenlendi. Baskınlarda 40 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünde tutuluyor. 

 Gözaltında tutulan bazı isimler şöyle: ESP Eşbaşkanı Hatice Deniz Aktaş, SKM Genel Sözcüsü Tanya Kara, SGDF Eşbaşkanı Berfin Polat, ESP MYK üyeleri Okan Danacı ve Uğur Ok, ESP PM üyesi Ezgi Gürbüz, ESP Sultangazi İlçe Eşbaşkanları Gamze Toprak ve Erol Tunç, ESP Esenyurt Temsilcisi Cafer Erözsoy, SKM İstanbul İl Sözcüsü Leyla Can, SKM Genel Meclis üyesi Dilara Su Kalpak, SGDF MYK üyeleri Hivda Selen, Simay Ada Kart ve Adnan Özcan, Birleşik İşçi Hareketi Sözcüsü Meliha Kayacı, Serpil Topal, Emrah Topaloğlu, Senem Nur Pektaş, Bahadır Çağırgan, Sezgin Zevkibol, İbrahim Akbay, Eylül Öztürk, Engin Deniz Atlı, Yoldaş Onur Mete, Beyza Samancı, Berkan Balcı, Berkan Deveci, Rezan Akkoyun, Müslüm Koyun, Bağlar Belediyesi Meclis üyesi Muhammed Altunkaya, Zeynep Tekin, Ahmet Bilal Bay, Devrimci Parti PM üyesi Yakup Bulut, Azze Deniz Akşar, Bekir Efe Cesur, Sıla Turan, Feyza Doğa Baysal, Mazlum Ortaç, Doğan İnan ve ETHA muhabiri Züleyha Müldür.

 

* * * 

İki haftada 240 gözaltı

Türk İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 43 ilde iki hafta içerisinde yapılan ev baskınlarında 240 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınan kişilere, "Örgüt üyesi olmak", "Örgüte finans sağlamak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddialarının yöneltildiği belirtildi.

 

* * *

Bir gazeteci daha 

Gazeteci Eylem Babayiğit, evi basılarak gözaltına alındı. 

Türk hükümetinin Kürt gazetecilere yönelik siyasi soykırım operasyonu kapsamında dün de gazeteci Eylem Babayiğit gözaltına alındı. Babayiğit, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Aynı soruşturma kapsamında 17 Ocak'ta yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan gazeteciler Necla Demir, Rahime Karvar, Ahmet Güneş, Welat Ekin, Vedat Örüç ve Reyhan Hacıoğlu, "Örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklanmıştı. Gazeteciler yaptıkları haber ve tartışma programları ile suçlandı. 

MA'ya konuşan Bianet (Bağımsız İletişim Ağı) editörü Ruken Tuncel, gazetecilere yönelik operasyonlara tepki göstererek, “Türkiye'de iktidarın yanı başında durduğunda ancak gazeteci sayılıyorsun. Eğer iktidarın istediği şarkıyı söylemiyorsanız, ‘teröristsiniz’ ve gözaltına alınmak, tutuklanmak,  öldürülmek ‘normal’ görülüyor. Kürt basını 1990'lardan bu yana tüm yaptıklarıyla devlete rahatsızlık veriyor. Bu nedenle devletin hedefinde Kürt basını söz konusu olduğunda, hemen herkes ‘gazetecilik nedir, ne değildir’ tartışmasına başlıyor. İki gazeteci katlediliyor, gazeteciler tutuklanıyor, gözaltına alınıyor meslek örgütleri suspus! Bu tutum iktidarla aynı yerde durmak demektir” diye konuştu.

Tutuklamalar siyasi gözdağı

ANF'ye konuşan Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği Eşdirektörü Veysel Ok, son tutuklamalarla ilgili şunları söyledi: “Tutuklanan gazetecilerin büyük çoğunluğu Kürt, özellikle Avrupa merkezli Kürt yayınlarında serbest haber yapan, telifle çalışan gazeteciler. Suçlama konusu da tam olarak bu. Bu mantığın, hukuki bir açıklaması yok. Gazeteciler, gazetelerin ve ajansların yayın politikasından sorumlu değildir. Dolayısıyla gazetecilere bu suçlamayı yöneltmenin hukuken karşılığı yok. Tamamen siyasidir. Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısı 35’e yükseldi, dört gazeteci de ev hapsinde. Bu rakamlar en son 2016’daki OHAL döneminde bu kadar yüksekti.” İSTANBUL

paylaş

   

Güncel

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.