Alya'nın ekoloji dostu projesi
Kadın Haberleri —
- Alya Bekir, Efrînli. İşgalden sonra Qamişlo’ya göç etti ve Rojava Üniversitesi’nden mimar olarak mezun oldu. 6 hektarlık bir arazi üzerine kurulacak, ‘Tarımsal Araştırma Merkezi’ projesi hazırladı. Projeyle bölgede daha kaliteli zeytinler yetiştirilecek.
- Alya Bekir, ekoloji dostu projesini anlattı: “Trafikten uzak, yeşil alanlar ve su birikintilerin olduğu tampon bölge oluşturdum. Binanın inşasında ayrıca çevre dostu malzemeler ve güneş enerjisi kullandım. Binayı ayrıca havadan ve güneş ışığından korumak için yeşillik kullanıldı."
Alya Bekir, Efrîn işgal edildikten sonra doğup büyüdüğü kenti terk ederek Qamişlo’ya göç etti. Burada, Rojava Üniversitesi’nde Ekolojik Mimarlık Fakültesi’nde eğitimine devam etti. 5 yıllık eğitiminden sonra mimar olarak mezun oldu ve çocukluk halini gerçekleştirdi.
8 arkadaşıyla birkaç gün önce mezuniyet projesi olan ‘Tarımsal Araştırma Merkezi’ni sundu. 5 aydır proje üzerine çalışan Alya Bekir, "Bu projeyi şehrimde yapmak istedim çünkü böylesi bir projeye ihtiyaç var. Tamamlandığına bölgede ilk olacak" dedi.
Ekoloji dostu proje
ANHA’nın haberine göre, Tarımsal Araştırma Merkezi 6 hektarlık bir arazi üzerine kurulacak. Araştırmacıların gözleminde işçilerin çalışmalarını izleyecek bir bölüm bunuyor ve çiftçilere ağaç dikimi eğitimi veriliyor. Alya Bekir, çiftçilerin zeytin ağaçlarında görülen hastalıklara ilişkin yeteri kadar eğitim görmediğini söyledi.
"Ekolojiyi korumak için kirlilikten, trafikten uzak, yeşil alanlar ve su birikintilerin olduğu tampon bölge oluşturdum. Binanın inşasında ayrıca çevre dostu malzemeler ve güneş enerjisi kullandım. Binayı ayrıca havadan ve güneş ışığından korumak için yeşillik kullanıldı."
Projeyle zeytin üreticisi çiftçilere, zeytin kalitesini yükseltme üzerine eğitimler verilecek. Merkezde aynı zamanda zeytinyağı işleme tesisi, zeytin dolum tesisi ve zeytinyağı vitamin hapı üretim tesisi bulunacak.
Bölgeye büyük hizmet
Rojava Üniversitesi Ekolojik Mimarlık Fakültesi'nde öğretim görevlisi olan Fadıl İbrahim, projeye ilişkin şöyle dedi: “Alya, 5 yıllık eğitimin sonucunda bu seviyeye geldi. Proje gelecekte bölgeye hizmet edecek. Öğrenci projeleri yüzde 40'ı aştı. Bu da projelerin uygun ve ekoloji dostu olduğu anlamına geliyor.” QAMIŞLO
* * *
Özerk kadın ekonomisi
Kadın Ekonomisi Kurumu, Kuzey ve Doğu Suriye ekonomisinin kalkınması için farklı çalışmalara imza atıyor. Çeşitli ve üretken projelerle kendi işini kurmak isteyen birçok kadına istihdam sağlıyor.
Kadın Ekonomisi Kurumu yöneticisi Lama Halil, Tirbespiyê’de tarım projelerinin yanı sıra her köyde sac ve tandır ekmeği fırınları açtıklarını ifade ediyor.
Her projede katılımcıların daha iyi çalışmak için birlikte takip ettikleri bir iç sistem oluşturulduğunu söyleyen Lama Halil, Jinha’ya kadınlar için özerk bir ekonomi çalışması yürüttüklerini ekledi.
Her adım bizim için
“Tirbespiyê dört fırın ve komşu köyde de bir tarım projemiz var. Projede yer alan 20 kadın kendi topraklarını kolektif bir şekilde işletiyor. Belediyeleri ziyaret ederek önerdiğimiz projelerde çalışmak isteyen kadınları araştırıyoruz. Bazen de kadınların hayata geçirmek istediği projelerle ilgili önerilerini topluyor ve bunları bir adım olarak hayata geçirmeye çalışıyoruz. En çok talep ekmek veya pasta fırınları için geliyor. Ayrıca tarım, terzi ve tatlıcı projesi önerileri de alıyoruz. Köylerde hayvan yetiştiren kadınlara kendi projelerini oluşturmalarını sağlıyoruz. Yol kenarlarında veya kaldırımlarda yaz kış demeden süt ve süt ürünleri satan kadınlar için özel pazarlar tahsis etmeye çalışıyoruz.”
Mekan bulma sorunun çok sayıda projeyi hayata geçirmelerini engellediğini belirten Lama Halil, kadınlara destek verilmesi ve fırsat sunulması gerektiğini vurguladı.