Barış Vakfı çözümü tartıştırdı

Barış Vakfı

Barış Vakfı

  • Barış Vakfı, İstanbul’daki Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde "Geçmişin Tecrübesiyle Geleceğe Odaklanmak” çalıştayını gerçekleştirdi. 

Yakın zamanda yaşamını yitiren Barış Grubu üyesi Ali Şükran Aktaş’ın anısına gerçekleştirilen çalıştaya, çok sayıda akademisyen, yazar ve gazeteci katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasının ardından ilk oturumu “Bugünün Türkiye'sinde Barışın Dinamikleri ve Riskleri” başlığıyla gerçekleştirildi. İlk oturumda moderatör İlahiyatçı Fatma Akdokur iken, Prof. Mesut Yeğen, araştırmacı Ertan Aksoy, Doç. Levent Korkut konuşmacı olarak yer aldı.

Kürt sorunu vardır

Kürt sorununun “elle tutulur” bir çözümün olmadığını dile getirdi. Kürt sorununun gündeme gelmediği sürece toplumun karşısına çıkmadığını belirten Aksoy, “Kürt hareketi ve siyasi partileri dışında hiç kimse bunu dile getirmez. Buna dair sorulara da siyasi partilere çok çekinerek cevaplar veriyor. Kürt sorununda ana dil sorunu önemli bir sorundur. Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı yerlerde sağlığa, eğitime, ulaşıma ve benzeri birçok şeyde büyük farklılıklar var. Kürt sorunun bu yanının eksik tartışılmas,ı fazla gündeme sokmamasına neden oluyordur. Dizi ve film çalışmalarında Kürt yurttaş daha suça yakın, zarar veren, olumsuz bir tarafa yakın gösteriliyor. Bu Kürtlere biçilmiş bir roldür. Bu rolü yok etmek, ortadan kaldırmak gerekiyor. Bahçeli’nin sözlerinin ardından yeni tartışmalar başladı. Bu yüzden yakın bir zamanda ‘Türkiye’de Kürt sorunu var mıdır’ şeklinde tek soru ile anket yaptık. Yüzde 51,3 evet yanıtını verdi. Bunu yeni tartışmaların ardından yaptık” diye konuştu.

Gidişat çözümü dayatıyor

Prof. Mesut Yeğen, “yeni çözüm” süreci tartışmalarına değinerek, “Gidişat, Kürt sorunu çözümünü dayatıyor. 2017’den sonra iktidar için meşruiyet açığı oluştu. İstanbul seçimlerini kaybetmesi ve son belediye seçimlerinde görüldü ki iktidar meşruiyetini kaybetti ama esas sorunun bu olduğunu düşünmüyorum. Daha çok bölgede oluşan gelişmelerden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Çünkü 7 Ekim ve Suriye’de olanların bu durumu etkilediğini düşünüyorum” dedi. 

Uluslararası çözüm gerekli

Doçent Dr. Levent Korkut, “ihtiyaç temelli çözüm süreci” anlayışını ele almak gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Normalde çözüm süreçleri ulusaldır ama bir kısımda uluslararasıdır. Bizde de uluslararası bir çözüm gerekli, çünkü o boyuttadır. Bahçeli’nin çıkışı günün politik koşullarıdır ama bu açıklama daha çok uluslararası politik koşulları dikkate alarak yapılmıştır. Mevcut son gelişmelerin tesadüfen geliştiğinin kanısında değilim. Suriye'de daha Batı merkezli politikalar var olacak gibi. Türkiye’nin buna yöneldiğini düşünüyorum. Bu devletlerin her birinin birtakım çıkarları olduğunu görüyoruz. Eğer çıkarların uyuşması söz konusu ise Suriye üzerinden bir gelişme potansiyeli olduğunu görmekteyiz.” 

İkinci oturumda ise “Farklı Çatışma Çözümü Deneyimleri” başlığıyla sunumlar yapıldı. Bu oturumda moderatör insan hakları aktivisti Fatma Ünsal Bostan iken, konuşmacı olarak gazeteci Ali Bayramoğlu, Prof. Sertap Yokuş, Sosyopolitik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç yer aldı. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.