Bir direnç ayıdır Ekim

Kadın Haberleri —

Newaya Jin’in 235. sayısı

Newaya Jin’in 235. sayısı

  • Kadın gazetesi Newaya Jin’in 235. sayısı “Özgürlük tezleriyle yeni ufuklara” manşetiyle çıktı. Gazete Kürt kadın özgürlük mücadelesinde iz bırakan Ekim şehitlerine yer verdi.

Kadın gazetesi Newaya Jin’in 235. sayısı “Özgürlük tezleriyle yeni ufuklara” manşetiyle çıktı.

Gazete, geçtiğimiz yıl Ekim ayında startı verilen ‘Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Demokratik Çözüm’ Hamlesi’ne katılan enternasyonalist isimlerin görüşlerine yer verdi.

Newaya Jin’in sorularını yanıtlayan Marija Makedonia, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı “Çağın önde gelen devrimcisi” şeklinde tanımlayarak, “Benim için tezleri ufuk açıcı” dedi. Avrupa Özgür İttifakı-EFA Başkanı Lorena López de Lacalle ise, “Aslında yapmak istedikleri çözüm iradesini engellemek, umudu zayıflatmak” sözleriyle tecride tepki gösterdi.

Ekim şehitleri hafızamızdır

Kadın şehitler ayı olarak bilinen bu ayki sayıda Kürt kadın özgürlük mücadelesinde iz bırakan Ekim şehitlerine yer verildi. Konuyla ilgili makaleyi kaleme alan Haskar Kırmızıgül, Ekim ayının Kürt kadın hareketi tarihinin özeti olduğunu ifade ederek, “Kürt Kadın Hareketi’nin diyalektiği bu ayda saklıdır. Bir direnç ayıdır Ekim” dedi.   

Gurbetelli, Şilan

7 Ekim Kürt Kadın Gazeteciler günü dolayısıyla ölümsüzleşen basın emekçilerine de yer verildi. Gurbetelli Ersöz’ün güncesinden bir bölümü sayfalarına taşıyan gazete, Nisan 2017’de şehit düşen PAJK Yürütme Konseyi Üyesi Hêlîn Murat’ın (Nurten Kılıçarslan) gazeteci Ayfer Serçe (Şilan Aras) için 2010 yılında kaleme aldığı bir yazıyı yayımladı.

Kadın direnişini devrime dönüştürmek

PAJK’ın ‘Kadın Devrimi’ belgesinden derlenen dosya bölümünde “Kadın direnişini devrime dönüştürmek” başlığıyla 2 yıl önce Rojhilatê Kurdistan ve İran’dan dünyaya yayılan kadın serhildanları konu edildi. Gazetede ayrıca PJAK Eşbaşkanı Viyan Peyman’la yapılan söyleşi de yer aldı.

Portreler

Portre sayfalarında Fidan Yıldırım Japonya’da kadınların eğitim, iş ve oy hakkı için mücadele eden Fusae Ichikawa’yı; Berjin Tekoşer ise Afganistan’da iki kadın şairi Mexfî Bedexşî ve Mehcube Herevî’nin yaşamını kaleme aldı. 20 Ağustos 2020’de şehit düşen Ayşe Tuci (Mizgîn Zerya) ve 7 Nisan 2024 tarihinde şehit düşen Berjîn Canda’ya ilişkin anı yazıları da gazetenin içeriğinden bir başka bölüm.

Gazetenin bu ayki sayısına newayajin.net adresinden ulaşılabilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.