Ressama taciz, tablolarına gözaltı

Kadın Haberleri —

Fatma Zozan Bor

Fatma Zozan Bor

  • Polisin sergisini bastığı ressam Fatma Zozan Bor, “Çıplak arama, sözlü hakaret ve tacize maruz kaldım. El konulan çalışmalar katledilen kadınların anısına güllerden yapılmıştı. İki eserimiz hala Bitlis emniyetinde tutuluyor” dedi.

Aryen Huner Derneği’nin “Ji Çaran Çar, Jin Huner/ Dörtte Dört Kadın Sanat” projesi kapsamında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Bedlîs’in Tetwan ilçesinde bulunan Yaşam Alışveriş Merkezi’nde (AVM) sergi açıldı. Kadın sanatçılara ait eserlerin yer aldığı sergi, bir müddet sonra polis tarafından engellendi ve Aryen Huner Derneği resim eğitmeni Fatma Zozan Bor gözaltına alındı. Zozan Bor’un sergilenen tablolarına da polisler tarafından el konuldu. Gözaltına alındıktan sonra Bitlis Emniyet’inde çıplak aramaya maruz kalan Bor, “Mücadelemize devam edeceğiz, asla geri durmayacağız” mesajı verdi.

‘Ji Çaran Çar, Jin Huner/Dörtte Dört Kadın Sanat’ projesinin çalışmalarını yürüttüklerini ve bu çalışmalarda sadece kadınlarla birlikte sanat yaptıklarını ifade eden Zozan Bor, “Sadece kadının el emeği ile sanat çalışmaları ortaya çıkardık. Çalışmalar çerçevesinde resim alanında atölyeler düzenledik. Bu atölyelerin üretimleri olan resimlerden bir sergi düzenledik Serginin birincisini Wan’da gerçekleştirdik. İkincisini de Bêdlîs’in Tetwan ilçesinde yapmak istedik. Amacımız kadın sanatını her yerdeki kadınlara ulaştırmaktı” dedi. 

Ben devletim, istediğimi yaparım!

Gerekli bütün izinlerin alınmasına rağmen Bitlis Emniyet Müdürlüğü tarafından serginin basıldığına dikkat çeken Zozan Bor, “Daha sergimizin hazırlık çalışmaları devam ediyorken, üzerinde hiçbir şekilde üniforma olmayan ve kimlik göstermeyen kişiler tarafından müdahale edildi. Çalışmalarımız bitmeden arkamı döndüğümde tablom onların ellerinde ve parçaları yere dökülüyordu. Bunun üzerine tepki gösterdim, ‘kimsin ve ne yapıyorsun?’ diye sordum. Bana ‘Ben emniyet müdürüyüm, devletim, ne istersem onu yaparım’ dedi. Tablolarıma el konuldu” diye konuştu.

Çıplak arama ve taciz

Bitlis Emniyet Müdürlüğü’nde çıplak arama, sözlü hakaret ve tacize uğradığını belirten Bor, “Fiziki tacize maruz bırakıldım. Bu yapılan müdahale ve yaklaşımlar sıradan değildir. Bu yaklaşım Kürt kültürü ve sanatına yapılan bir müdahaledir. Çalışmalarımızı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında gerçekleştirdik ve bütün çalışmalarımız kadının emeği ile kadın temalı çalışmalardı. Kadına ve kadın çalışmalarına yönelik, devletin, sistemin tahammülsüzlüğü ile karşılaştık. Bizler daha sivil polisler tarafından sergimize müdahale edilmeden önce de sürekli orada görevlendirilen polisler tarafından tacize maruz kaldık. Daha önce arayıp serginin neden ve ne için yapıldığını söylememize rağmen bu tutumla karşılaştık. Belediyeye ait bir mekândı ve gerekli bütün izinleri almıştık” ifadesinde bulundu. 

Kadınlara gözdağı

 Yapılan basıkların ve müdahalelerin sıradan olmadığının altını çizen Zozan Bor, “Bu kadar anlamlı bir günde bu müdahale asla sıradan değildi. El konulan çalışmalar katledilen kadınların anısına yapılmıştı. Dünyanın her yerinde katledilen bütün kadınların isimlerinin bulunduğu eserlerimiz alındı. Güller ve güzelliklerle yapılan çalışmalardı. Şiddeti uygulayana değil, şiddeti görünür kılan kişilere, kurumlara, sanatçılara yapılan müdahaleler kesinlikle şiddeti normalleştirmek ve sıradanlaştırmak üzerine yapılmıştır. İki eserimiz hala Bitlis emniyetinde tutuluyor. Serbest bırakılmama rağmen çalışmalarım bana geri verilmedi. Gerekli bütün hukuki süreçleri başlattık. Bizler Tetwan’da sergi yaptığımızda insanlar çok mutlu oldu ve ilk defa böyle bir şey gördüklerini ifade ettiler. Bu durumun önünü kapatmaya çalıştılar. Sanatsal bir çalışmanın da yapılmasına izin verilmedi, müdahale edildi ve gözdağı verildi. Bizim taleplerimiz çerçevesinde olmayan hiçbir şeye izin vermeyiz. Bu tür yaklaşımları da kabul etmiyoruz” dedi.  MA/WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.