Elif Ana’nın hayatı beyaz perdede
Toplum/Yaşam Haberleri —
-
Alevi toplumu içerisinde, özellikle de Maraş/Pazarcık’ta ermiş bir kadın olarak kabul edilen inanç figürlerinden Elif Ana’nın yaşamı "Elif Ana, İyiliğe Giden Yol" adıyla beyaz perdeye aktarılıyor.
ABİDİN ÇETİN
Maraş'ın Pazarcık ilçesine bağlı Pulyanlı köyünde doğup büyüyen ve 31 Ekim 1991 tarihinde yaşamını yitiren Elif Ana'nın hayatı "Elif Ana, İyiliğe Giden Yol" adıyla beyaz perdeye aktarılıyor.
31 Eylül'de gösterime girecek olan filmde Elif Ana'nın yaşamı ve yaşama bakışı Alevilik bağlamında ele alınacak.
2021 yılının Kasım ayında çekimlerine başlanan filmin yönetmen koltuğunda Kazım Öz ve Semir Aslanyürek olacak.
Gazetemize konuşan filmin yönetmeni Kazım Öz, “Daha önce bölgede yapılan araştırmalar sonucu yazılan senaryoya Elif Ana'yı tanıyan ve araştıranlarla diyalog sonucunda olayları birleştirerek senaryoya son halini verdik ve kurmaca bir film yaptık. Ailesiyle diyalog halindeyiz ve yeğeni de bu filmde rol alıyor. Film önümüzdeki yıl Elif Ana’nın ölüm yıldönümünde vizyona girecek“ diye konuştu.
Film ses getirecek
Ortak yönetmenliği üstlenen bir diğer isim olan Semir Aslanyürek ise, “Bütün koşulları da göz önüne alarak bu filmle ilgili çok umutlu olduğumu söyleyebilirim. Elif Ana iyiliği propaganda eden, insanlığın kaybolma ile yüze yüze geldiği bu kritik dönemde barış ve iyilik adına çok önemli mesajlar veren bir film. Epik ve şiirsel bir film olacağından kuşkum yok. Filmin hem izleyici hem de sanat açısından önemli bir ses getireceğine inanıyorum” dedi.
Katliam, düşmanlık yok
Filmin Genel Sanat Yönetmenliğini yapan ve aynı zamanda oyuncusu da olan Orhan Aydın ise şöyle konuştu: “Elif Ana’nın öyküsünde vurma, cinayet, katliam ve düşmanlık yok. Bu filmle bütün bu değerlerin hakim olduğu bir dünyada yaşamak arzumuzu da dile getiriyoruz. Elif Ana’nın yaşamı aracılığıyla ‘iyiliğe giden yolu’ tarif ediyoruz.”
Memnuniyetle kabul ettim
Filmde Elif Ana’yı oynayan sinema oyuncusu Aliye Uzunatağan, “Elif Ana filminde oynama teklifi geldiğinde önce çekindim ama sonrasında memnuniyetle kabul ettim. Doğaya, insana ve tüm canlılara sevgi ve saygıyla yaklaşan, imkanlarını herkesle paylaşan, hırslarından arınmış bir insan” dedi.
Elif Ana kimdir?
Alevi toplumu içerisinde ermiş bir kadın olarak kabul edilen Elif Ana son yüzyılın en çok saygı duyulan inanç figürlerinden biri. 1903 yılında doğup 1991 yılında yaşamını yitiren Elif Ana yaşamı boyunca 1938 Dersim Soykırımı, 1980 Çorum Katliamı ve 1978 Maraş Katliamı gibi Alevi toplumu için büyük travmatik etkileri olan olaya tanıklık etti. Öldükten sonra köyünün karşısındaki bir tepeye gömülen Elif Ana'nın mezarı ise ziyaret yeri olarak kabul ediliyor. Günümüzde Alevi toplumu için birleştirici bir karaktere sahip olan Elif Ana Ziyareti her yıl binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor. Öte yandan Elif Ana'nın resmi makamlar tarafından inancı ve kimliğinden koparılarak Türkleştirilmeye çalışıldığı da görülüyor. Özellikle ölüm yıl dönümlerindeki anmalarda yapılan konuşmalarda Kürt ve Alevi kimliklerinden soyutlanarak, Türklük temelli bir propagandaya alet edilmek isteniyor.