AB’de sigara yasağı hazırlığı
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Avrupa Birliği, 2040’a kadar tütünsüz bir nesil hedefine bağlı olarak birlik genelinde kamuya açık alanlarda sigara yasağı planlanıyor. Plan ‘aşırı müdahale ve AB hayatımızı düzenlemekten vazgeçsin’ tepkileri ile karşılandı.
Avrupa Birliği, 2025 yılına kadar tütün kullanımını yüzde 30 azaltmayı, 2040 yılına kadar ise sigara içenlerin oranını yüzde 5’in altına düşürerek “tütünsüz bir nesil” oluşturmayı hedefliyor. Bu kapsamda, sigara içilen alanların ciddi şekilde sınırlandırılması planlanıyor.
Park, restoran, kamu binaları
Strazburg’daki Avrupa Parlamentosu’nda oylanan öneriye göre, parklar, Noel pazarları, restoran ve barların açık alanları, kafe terasları, kamu binaları ve plajlar gibi pek çok yer sigara yasağına dahil edilecek. Pasif içicilik riskinin özellikle çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar için ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı belirtilerek bu adımın halk sağlığı açısından önemi vurgulandı.
Almanya vergiyle bunaltacak
Almanya’da yılda 70 milyar sigara tüketiliyor. Alman vergi makamları, tütün vergilerinden yıllık 14,7 milyar avro gelir elde ediyor. Bir paket sigaradan alınan vergi, satın alma bedelinin yüzde 61,5’ine denk geliyor. Geçtiğimiz ay, Aşağı Saksonya Sağlık Bakanı Andreas Philippi, sigara paketlerine 3 avro zam yapılmasını ve tütün ile alkol reklamlarının tamamen yasaklanmasını önerdi.
AB hayatımıza karışmayı bıraksın
Alman Sigara Tütün Endüstrisi Birliği Başkanı Michael von Foerster, bu düzenlemeyi "anlamsız aşırı müdahale" olarak nitelendirerek tepki gösterdi. Avrupa Vergi Mükellefleri Birliği Başkanı Michael Jäger ise yasakların uygulanma sürecindeki belirsizliklere dikkat çekti. Jäger, “AB, hayatımızın her yönünü düzenlemekten vazgeçmeli. Eğer tütün vergisi gelirinden mutluluk duyuluyorsa, bu gelir önleme ve hasar kontrolüne harcanmalı” dedi.
CDU/CSU: Kararlar gereksiz ve etkisiz
AB, tütün tüketimini azaltmayı tavsiye etse de bu konuda bağlayıcı bir yasa planlamıyor. Üye devletler, belirli dış mekanlarda tütün tüketimini yasaklama konusunda özgür bırakıldı. CDU/CSU Grubu Başkanı Daniel Caspary, alınan kararları gereksiz ve etkisiz bulduğunu belirterek bu tür planların AB’nin imajına zarar verdiğini ifade etti. BRÜKSEL