Kuzey Avrupa’da şiddet artıyor
Kadın Haberleri —
- Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde her üç kadından biri şiddete maruz bırakılırken, her yedi kadından sadece biri polise başvuruyor. Kuzey Avrupa ülkelerinden İsveç’te şiddet verileri yüzde 55,4, Finlandiya yüzde 53,7, Slovakya yüzde 53, Letonya yüzde 11, Bulgaristan 12,2 ve Portekiz yüzde 12,3 olarak kaydedildi.
Avrupa Temel Haklar Ajansı Direktörü Sipra Rautio, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaklaşık 229 milyon kadın yaşadığını belirtti ve "Bu kadınların üçte biri; tokat, yumruk, tekme veya tecavüze maruz kaldı ya da benzer şiddet türleriyle tehdit edildi" dedi.
Avrupa'da kadınlara yönelik şiddetin boyutunu "gerçekten vahim" sözleriyle özetleyen Rautio, Avrupa Temel Haklar Ajansı'nın Avrupa istatistik kurumu EUROSTAT ve Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü ile ortaklaşa yürüttüğü Cinsiyete Dayalı Şiddet araştırmasını tanıttı.
Avrupa Birliği (AB) üyelerinde yaşayan 114 binden fazla kadından dört yıl boyunca toplanan verilerle hazırlanan araştırma, 2014 tarihli anketin de takip çalışması özelliğini taşıyor. Rautio, sunumunda 2014 yılına kıyasla AB'de kadına yönelik şiddet vakalarında bir iyileşmenin gözlemlenmediğini vurguladı.
Her üç kadından biri şiddet görüyor
Sonuçları önceki gün açıklanan son araştırmaya göre AB'deki her üç kadından biri ya partneri ya da üçüncü bir erkek tarafından fiziksel, psikolojik veya cinsel şiddete maruz bırakıldı.
Şiddete maruz bırakılan kadınların oranı Finlandiya'da yüzde 57,1 iken İsveç'te yüzde 52,5 olarak ölçüldü. Kadına yönelik şiddet Macaristan'da yüzde 49,1 ve Danimarka'da da yüzde 47,5 oranlarıyla oldukça yüksek. En düşük oranlar ise Bulgaristan'da yüzde 11,9 ve Polonya'da yüzde 16,7 olarak tespit edildi. Bu iki ülkeyi her biri yüzde 19,7 ile Çek Cumhuriyeti ve Portekiz takip etti. Almanya ise yüzde 25,6 ile AB ortalaması olan yüzde 30,7'nin biraz altında kaldı.
Öte yandan kadınların yüzde 19,3’ü en çok ev içinde şiddet görürken, sadece her yedi kadından biri maruz kaldığı şiddeti polise ihbar etti.
Dijital şiddete dikkat
Ankete katılan neredeyse her üç kadından biri de işyerinde tacize uğradığını söyledi. Ayrıca 18 ila 29 yaşındaki kadınların yüzde 41,6'sı da cinsel içerikli uygunsuz resim ve videoların gösterilmesi veya uygunsuz fiziksel temaslara maruz kaldıklarını aktardı.
Burada da en yüksek rakamlar Kuzey Avrupa ülkeleri olan İsveç (yüzde 55,4) ve Finlandiya'da (yüzde 53,7) görüldü. Bu ülkeleri Slovakya yüzde 53'le takip etti. En düşük rakamlar ise Letonya (yüzde 11), Bulgaristan (yüzde 12,2) ve Portekiz'e (yüzde 12,3) ait. Almanya yüzde 32 ile AB ortalamasının biraz üzerinde yer aldı.
İstanbul Sözleşmesi yaşatıyor
Avrupa Kadın Lobisi'nden Irene Rosales de DW'ye değerlendirmesinde İstanbul Sözleşmesi'ne işaret ederek son 10 yılda rakamlar değişmemiş olsa da kadına yönelik şiddet konusunda önemli adımlar atıldığını söyledi. Rosales, anlaşmanın çoğu AB ülkesinde onaylanmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Sözleşme şu anda 27 AB üyesi ülkenin 22'sinde yürürlükte. Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Litvanya ve Slovakya ise henüz onaylamadı. AB ise sözleşmeye 2023 yılında dahil oldu. Türkiye ise sözleşmeyi 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul'da düzenlenen toplantıda ilk imzalayan ve onaylayan ülke olmasına karşın 20 Mart 2021’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile sözleşmeden çekildi. Karar hem ulusal hem de uluslararası düzlemde eleştiriliyor.
Birleşmiş Milletler (BM) tahminlerine göre ise geçtiğimiz yıl dünya genelinde 51 bin 100 kız çocuğu ve kadın akrabaları ya da erkek partnerleri tarafından katledildi. Ancak BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) ve BM kadın örgütü UN Women tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kadın cinayetleri tespit edilip kayıt altına alınandan çok daha fazla. BRÜKSEL